7 érthetetlen ok a terhességre

Orsi diszkréten domborodó pocakkal, büszkén ballagott a nyolcadikból. Ő bizony már felnőtt, Joe – „leánykori” nevén Józsi - megkapta az engedélyt, korengedménnyel feleségül veszi. Jól keres, mint autószerelő. Neki, Orsinak már nem kell többé kínlódni a tanulással. Vagy mégsem ennyire rózsaszín a helyzet?

Néhány olyan ábránd, ami a fiatal lányok fejében megfordul, de sajnos nem váltja be a hozzájuk fűzött reményeket. Sajnos sokan megpróbálkoznak vele, hogy hátha nekik összejön, ám a valóság az, hogy ők túlságosan gyakran egyedül maradnak a babájukkal, egy csomó nehézséggel a nyakukban, gyakorta megfelelő képzettség nélkül. A korai gyermekvállalás helyett inkább érdemes végiggondolni a fogamzásgátlás megfelelő módjait. A 18 éves kor alatti gyermekvállalás inkább félreviszi, mint megoldja a problémákat.

HarmoNet tipp: Kattints ide, ha egyedül maradtál a várandósság problémájával, vagy a babáddal >>

7 ostoba ok a terhességre:

 1. Ha terhes leszek, akkor felnőtt leszek – Tévedés! Akkor egy kisgyerek leszel, akinek van egy kisgyereke. Csak a bajt tetézed. Nem a gyerektől leszel felnőtt, hanem attól, hogy felnőtt életet építesz magadnak, és eltartod magad, egy megfelelő képzettség és egy jó munka által. A gyermekvállalás után is tanulhatsz még, de sokkal nehezebb lesz mind a tanulás, mind az elhelyezkedés.
   
 2. A baba legalább szeretni fog – Tévedés! A baba nem egy szeretetre beprogramozott gép, aki viszont szeret. Ha erre vágysz, tarts egy cicát, vagy etess egyet a kóbor macskák közül. A kisbabák gyakran kifejezik nemtetszésüket, odacsapnak a mamának, stb… A baba azt az érzéskört fogja neked visszatükrözni, amiben él. Ha a pofonok, kitaszítottság, kiszolgáltatottság az, akkor egy kitaszított és kiszolgáltatott gyerek, vagy egy törpe pofozó automata lesz.
   
 3. Végre lesz egy dolog amit jól csinálhatok – jobban mint anyám! – Téves! A baba, és az egész gyereknevelés egy nagyon régen, még az ükükükükükanyád korában megírt kód szerint zajlik. Ezzel nem fogsz tudni olyan könnyen szakítani, hacsak nem mélyedsz el mélyen önmagadban, és ismered meg azokat a módokat, hogy tényleg jobb lesz a gyereknek. Ez a mód pedig semmiképp nem az, hogy a saját kamasz-hibáid kiköszörülésére használod a kisbabát Lásd be, ez egyáltalán nem fair. Amúgy ott van még egy veszély: mi van, ha anyád ezt is jobban csinálja? Mármint a te gyereked nevelését… erre még spongyabob is azt mondaná, hogy szivacs!
   
 4. Megadhatom azt a gyereknek, amit én sosem kaptam meg! – Téves! Mégis hogyan akarod megadni neki? A szeretet ugyan nem kerül pénzbe, de pihentségbe, odafigyelésbe és energiába igen. Ahhoz pedig, hogy pihent, energikus, és odaadó légy, nyugodt háttér szükséges. Van ilyened? Van lakásod, pénzed, ahol és amiből ezt meg tudod teremteni? Ha igen, akkor rajta. Ha nem, akkor jobb, ha vársz!
   
 5. Végre megszabadulok anyámtól/apámtól! –Téves! A gyereknek szüksége van a rokonaira. Nagyszülőkre is. Ha a nagyszülők kíváncsiak a gyerekre, akkor bizony nemhogy nem szabadulsz tőlük, csak triplán magadra húzod őket. Mert ha nincs stabil forrásod a megélhetésre, főleg őket tudod majd előhúzni, hogy vigyázzanak a babádra. Ha le akarsz lépni, vállalj inkább valami rendes melót külföldön. Ez biztosabb módszer és legalább úgy-ahogy megtanulsz egy nyelvet, bármelyik legyen is az!
   
 6. Ha anya leszek, majd tisztelni fognak! – Téves! A tisztelet nem alanyi jogon, pláne nem anyai jogon jár. Ahogy te nem tiszteled az időseket csak azért, mert idősek, ugyanígy téged sem fognak tisztelni csak azért mert kismama, vagy anya vagy. Az udvariasságot, ami egy áldott állapotú nőnek jár, ne keverd össze a tisztelettel.
   
 7. A gyerek apja majd feleségül vesz és gondoskodik rólam –Téves! Még ha el is vesz, és egy ideig gondoskodik is, nagyon gyakran elege lesz abból, hogy míg a többiek buliznak, addig ő haza kell menjen a pelenkaszagba, egy kissé duci, mogorva nőcihez, aki sokkal kevésbé csini már mint azon a bizonyos éjszakán, amikor a babát összekalapáltátok. A fiatal kori házasságok, melyek a gyerek okán köttettek, általában nem érik meg az egy évet, de a hármat meg pláne nehezen. Utána pedig maradhatsz megcsalt, elvált fiatal anyaként, iskolázatlanul. Tényleg ezt akarod? Ennyire sokat ér neked ez a fiú?

Mi történik, ha már állapotos vagy?
A döntés felelősségét nem tolhatod ki valaki másra. Ebben tényleg felnőtt módra kell döntened. Beszélj a legjobb barátnőddel, a gyerek apjával – esetleg az ő szüleivel – a saját szüleiddel, és akár egy olyan tanácsadóval is, aki pártatlanul elmondja neked, milyen lehetőségek várnak rád, ha megtartod a kisbabát, ha örökbe akarod adni, vagy ha az abortusz mellett döntesz. Készülj fel arra, hogy lesz olyan, aki majd rossz nőnek tart, de olyan is aki megért és szívvel segíteni próbál.

HarmoNet tipp: Szép bőr és fogamzásgátlás >>

Aki még nem élte meg a nem kívánt terhesség élményét, az pedig figyeljen oda arra, hogy megfelelő, biztonságos védekezési módot találjon!

(Képek: piqs.de)