Életet menthet a szúnyogháló! - Sürgető kényszer Európában is!

Egy fantasztikus felfedezés. Egy ennél is tökéletesebb szerkezet. Európában persze azt gondoljuk nem szükséges a gyors óvintézkedés. Aggasztó híreink vannak. Életmentő háló minden életnek!

A WHO felhívására életmentő szúnyoghálót fejlesztettek
A malária egyike a világ három legpusztítóbb betegségének: évente több, mint egymillió áldozatot követel. Afrikában fél percente maláriában hal meg egy gyermek, s minden második áldozat 5 év alatti. Az áldozatok számát tekintve csak az AIDS és a tuberkulózis előzik meg a maláriát, ezért világszerte folynak kutatások a legjobb oltóanyagok és gyógyszerek létrehozására. Mivel a betegséget okozó egysejtű szervezetek a szúnyogok csípésével jutnak be az áldozatok szervezetébe, az Egészségügyi Világszervezet a hatékony elsődleges védekezés érdekében felhívást intézett a vállalatokhoz, hogy találják meg a legjobb megoldást. A BASF által kifejlesztett Interceptor rovarirtó szúnyogháló csak néhány dollárba kerül, évekig használható, így - többszöri mosás után is - hosszan tartó védelmet nyújt a veszélyeztetett térségek lakóinak és drasztikusan csökkenti a megbetegedés kockázatát.

Miért pont szúnyogháló?
Napjainkban világszerte folynak tudományos kutatások, melyek célja a malária megelőzése, illetve gyógyszeres kezelése. Az új gyógyszerek kifejlesztése viszont rendkívül költséges és időigényes folyamat; sok kórokozó válik ellenállóvá a leggyakrabban használt ellenanyagokkal szemben; a már meglévő gyógyszerek pedig sok helyen, például az afrikai falvakban, nem mindig állnak rendelkezésre. Gondoljuk meg: a megbetegedések 90%-a Afrikában történik, ahol a malária következtében fél percenként meghal egy gyermek, és minden második áldozat 5 év alatti. Az Egészségügyi Világszervezet szerint tehát a legegyszerűbb és legjobb megoldás a megbetegedések megelőzése – a megfelelő szúnyoghálóval.

HarmoNet tipp: Csípsz szúnyog csajszi? >>

Mivel a szúnyogok kezeletlen hálón keresztül könnyen megcsíphetik az embereket, különleges, rovarirtószerrel kezelt hálót kell használni, ami ténylegesen megbénítja a vérszívókat, éveken át megőrzi hatékonyságát, biztonságos és nem drága. A BASF az utóbbi évtizedekben jelentősen hozzájárult a trópusi betegségek, köztük a malária elleni harchoz, így ezt a hagyományt folytatva, az Egészségügyi Világszervezet felhívását követően fejlesztette ki a Fendozin rovarölő szerrel bevont Interceptor szúnyoghálót.

Hogyan működik?
A Fendozin hatóanyaga (alfacipermetrin), amelyet egyébként a krizantém természetes védőanyaga alapján fejlesztettek ki, és amelyet régóta használnak növényvédelmi és egészségügyi termékekben, már egészen kis mennyiségben is rendkívül hatékony a rovarok ellen. Miután a rovarok érintkezésbe kerülnek az Interceptor szúnyoghálóval, öt percen belül megbénulnak, majd szinte mindegyik elpusztul. A háló még 25 mosás után is megőrzi kezdeti hatását, ezzel elnyerte az Egészségügyi Világszervezet hivatalos ajánlását.

Fő a biztonság
Az Interceptor szúnyogháló a rovarölő bevonat ellenére szagtalan, puha tapintású, bőrbarát termék, hatóanyaga pedig a hálók bevonásához szükséges mennyiségben a gerincesekre teljesen ártalmatlan. Használata rendkívül biztonságos, olyannyira, hogy ha egy csecsemő egész éjjel szopogatná, a szervezetébe kerülő hatóanyag mennyisége akkor sem haladná meg az egészségügyi határérték századrészét.

Csökkenő félelem
Kenya legveszélyeztetettebb területein ezzel a módszerrel sikerült 44 százalékkal visszaszorítani a csecsemőhalandóságot. A rovarölővel bevont hálók nemcsak a közvetlen felhasználókat védik; segítségükkel annyi szúnyog pusztul el, hogy a fertőzés kockázata (és ezzel az állandó félelem) jelentősen csökken a környék többi lakója számára is.

Életmentő segélyek
Míg jelenleg az érintett lakosság mindössze tíz százaléka használ ilyen hálót, a kezdeti eredmények alapján valószínű, hogy a következő években a kereslet eléri az évi 50-60 milliós mennyiséget. A legnagyobb vásárlók a nemzetközi segélyszervezetek, egészségügyi szervezetek, különböző nem kormányzati szervezetek, melyek gyakran ebben a formában juttatják el adományaikat az érintett országoknak.

Szúnyogháló Európában is!
A szúnyogháló Európában is nagy kincs. Az egyre melegebb, elsivatagosodó, gyakran tópusivá, mediterrán térséggé alakuló nedves kontinentális éghajlat kedvez a szúnyogoknak, különösen az álló és folyóvizek mentén van igen sok példány. A Duna mentén, egyre több helyen válik idén is kritikussá a helyzet. A gyermekek a Duna közelében meghúzódó otthonokból gyakran már nappal sem tudnak kijönni, a szúnyogok ellepik az óvodás, iskolás gyermekeket, orrukat, szájukat csípik, irtásra pedig nincs pénz, sőt úgy tűnik hosszútávon a természet visszaveszi a magáét, az irtásoktól évről-évre több példány keletkezik. A szúnyogok a kontinentális térségben szintén veszélyesek lehetnek. Sok magánvállalkozó és cég készít ajtóra ablakra, ha nem is éppen egy különleges, speciális anyagú védőhálót, de legalább egy normál hálót, melyet mosquitohálóval szintén bevonhatunk.

HarmoNet tipp: Rovarcsípések nyáron >>

Ha nem tudjuk megfizetni ezt, érdemes házilag nekifognunk. Keskeny léceket (3-4 cm) érdemes választani. Legyen makulátlanul egyenes, nem hajolt, hogy jól felfeküdjön az ablakra. A négylécet mérjük ki, ablakonként (mert vannak eltérések) és sarokpántokkal rögvíztsük őket. (Szúnyoghálós ajtót nyíló pántokkal és egy mágnessel készíthetünk a legkönnyebben).
A szúnyoghálót szöggel, tűzőgéppel lehet a kerethez fogni. A fát még szerelés előtt egyszer és a háló teljes elkészülte után még egyszer le kell lakkozni, hogy az esőnek, párának ellenálljon!
Egy átlagos méretű családiházra 2008-as árakat figyelembevéve kb. 10.000 Ft költséget jelent, viszont pótolhatatlan az a védelem, amit nyújt!