Nem csak a HIV, a HPV is veszélyes! - Lehet, hogy Te is érintett vagy? (Nézz utána!)

Anyuka vagy apuka leült veled megbeszélni, mi történik a szerveiddel, amikor nemi izgalomba kerülsz? És elmondták-e, hogy a szerelmed szervezetében kívül-belül milyen változás történik? Vajon észrevennéd-e, hogy a társad nemi szervén egy gyufafejnyi szemölcs van? Ha meglátnád a szemölcsöt a fiú péniszén, megkérnéd-e, hogy szeretkezés előtt menjen el vizsgálatra? Nemcsak a HIV-teszt a fontos, egy kis szemölcs is olyan fertőzést jelenthet, hogy idővel elveszted a termékenységedet.

Ki magyarázta el neked, hogyan működnek a szerveid?
Bizony nagyon kevés az, hogy az iskolában a doktor – bácsi vagy néni – beszél a közösülésről. Attól még egy kislány se menekült meg a nem várt terhességtől és annak következményeitől. Az iskolai felvilágosításra a gyerekek csak legyintenek, s közben a pornofilmeken látott jeleneteket rajzolgatják a padra.

Kicsit más a helyzet, ha egy ragyogó fiatal szőke (barna, fekete) hölgy állít be az osztályba könnyű vállpántos vagy vállpánt nélküli ruhában, és a problémák felvetése mellett rögtön kulcsot ajánl a megoldásra is. 


Sári Éva teltkarcsú alakjával, csillogó szemével és vakító szőke hajával felvállalta, hogy a jövő nemzedék felvilágosítása érdekében társaival megalakította a HPV Ellen Oltottak Klubját, s Bódi Sylvivel, Laky Zsuzsival, Zimány Lindával országjáró körúton ismertetik a felsőtagozatos és középiskolás lányokkal a Humán PapillómaVírus elleni védőoltás előnyeit. 

Mi a HPV?
Ez egy gyakori vírus, mely férfiakat és nőket egyaránt könnyen megfertőz. Leggyakrabban a nemi szervek táján fedezhetjük fel a fertőzést szemölcs formájában. Egyes esetekben magától elmúlik, rosszabb esetben méhnyakrákot okozhat. Jelenlegi felmérések szerint 40 millió azoknak a száma, akinél a méhnyakon rendellenes sejtek találhatók. Lehet, hogy magának a fertőzöttnek nincs is tünete, nem érez semmit, és soha nem vizsgálta a nemi szervét, de közösülés közben átadja a betegséget partnerének. 

HarmoNet tipp: A külföldi nyaralás rémségei - Egy alattomos parazita >>

Hogyan tudhatod meg, hogy fertőzött vagy-e?
Nőgyógyászati citológiai vizsgálattal. Mivel gyermeklányokat ritkán visznek nőgyógyászhoz, a szülők maguk se tudnak sokat erről a betegségről, ezért az orvosok nem várják meg, hogy panasszal forduljanak hozzájuk, hanem megelőzésként kidolgoztak egy védőoltás-rendszert 9-14 éves kislányok számára. 

A védőoltásról
Magyarországon másfél éve forgalomban van a HPV 6, 11, 16, 18-as típusok elleni oltóanyag. A teljes védett kialakulásához három oltást kell adni egy éven belül. Ez az elváltozásokkal, daganatokkal szembeni korai megelőzés leghatékonyabb eszköze. Minthogy az oltóanyag igen drága (3x30 ezer forint lenne személyenként), a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság a „G1Intézet a női egészségért” jelszóval szervezi, hogy az önkormányzatok vállalják át az oltások anyagi terheit, hiszen itt nem egy betegségről van szó, hanem a leendő szülőanyák által hordozott jövő generációk egészsége a tét. Az elképzelés nem megvalósíthatatlan, Budapest V. kerülete, Komárom, Százhalombatta önkormányzata már felvállalta a gyermekek ingyenes védőoltásának fedezetét.

Diagnosztikai vizsgálatok
Óbudán, a Lajos utca 74-76-ban működik a G1 Intézet, melynek Dr. Szőnyi György a főtitkára. Ide várják perinatális diagnosztikai vizsgálatokra a kismamákat. A korai időszakban végzett vérvételt és ultrahangos szűrést a kombinált három- vagy négymarkeres teszt és az integrált teszt egészíti ki. 

HarmoNet tipp: Kötelező-e az oltás? - Vele vagy nélküle? >>

Nemcsak az asszonyokat, a leendő édesapákat is megvizsgálják, és minden korosztálynak tanácsot adnak. Az idejében felismert betegségek könnyebben gyógyíthatók, jobb a tortúrát megelőzni. Érdemes tehát a legkisebb szemölcsöt is figyelemmel kísérni, főleg, ha genitális területen, külső, belső nemi szerveken, végbél környékén jelentkeznek. Azonnal forduljunk vele orvoshoz. S a betegségeket megelőzendő kövessük a négy szép hölgy példáját, időben kezdjük beoltatni magunkat és leánykáinkat Humán PapillomaVirus ellen.

Dobosy Ildikó