Kirabolták és szétzúzták a vakok kutyakiképző telepét!

Azon töprengsz, ilyen esetekben, hogy ki képes erre?! Talán azon is, hogy Mátyás király korában a törvénykezés szigorúbb volt és könnyebb volt jószándékúnak megmaradni. Ezúttal puszta anyagi haszonért egy létfontosságú központot tettek tönkre elvetemült tolvajok!

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének vakvezető kutya-kiképző telepén július 9-én éjjel okoztak mérhtetlen kárt színesfém tolvajok. Az elkövetők nem csupán a színesfémet vitték el, mint pl. az autóbejáró színesfém rácsos kapuját, hanem minden kevéssé értékes holmit össze is törtek, megrongáltak. Vajon kinek állhat, melyik tolvajnak lehet érdeke az, hogy az eltulajdonítás mellett a számára haszontalan dolgokat még el is pusztítja? Külön energiabefektetéssel...

Ezzel a tettükkel két és félmillió forintos kárt okoztak a kutyakiképzőnek, és mellesleg tönkretették a magyar vakvezetőkutya-képzés egyetlen bázisát. Miattuk jelenleg nyolcvanöt vak hiába várja új négylábú segítőtársát, mert nincs hol kiképezni őket. (A telepen évente mintegy 700 kutyát képeztek ki!) Sőt a kiképzés még hosszú ideig nem lesz elérhető, hiszen először a telepet kell helyreállítani.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a lakosság segítségét kéri a károk helyreállításához. Elsősorban új kerítésre van szükségük, ehhez kell építőanyag, oszlop, drótfonat, lehetőleg betonból és műanyagból, nehogy megint ellopják az elkövetők. Aki anyagilag nem tud ehhez hozzájárulni munkájával segítheti a telep működését.

Megegyzendő, hogy korábban is gyakran hallhattunk hasonló esetekről, mégis a helyzet súlyosságát, komolyságát tekintve ez egy rendkívüli és borzasztó szomorú eset. Korábban a színesfém tolvajok pl. gyermekvasutak síneit lopták el, ami szintén megengedhetetlen, de kevésbé nagy kár talán, mint az eszmeileg hatalmas értékűt is tönkretenni. A négylábú társak most várják a renoválást, sorsukat. Reméljük az elkövetőket nagyon hamar megtalálják, addig is, aki tud segítsen a szövetségnek adományokkal, felajánlásokkal.

A kiképzőeszközök helyreállításához az alábbi bankszámlaszámra lehet adakozni:
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
11714006-20012704