Férfias játékok - Ciki? Vedd meg a gyereknek!

Ahogyan a dal is mondja "múlnak a gyermekévek", de az azért már nem feltétlenül igaz, hogy "nincs visszaút" a csillagfényű álomvilágba. Íme, öt kiváló tipp, hogyan úszhatod meg a felnőtté válást, ha a megfelelő játékokkal kényezteted gyermekedet – és persze magad. Mit vegyél neki? Meg egy kicsit közösbe, a családnak?

Kisvasút
Te veszed meg, Te építed fel, Te kapcsolod be először. Már ez önmagában felébreszti a benned szunnyadó kisfiút. (Az ágyban azért nagyfiú maradhatsz!) Ha elkészül a nagy mű, úgy igazságos, ha magad is kiveszed a részed az élvezetekből. Amíg az asszony főz hétvégén, vagy mások magánéletét éli a tévé előtt hétköznap délutáni sorozatsáv idején, Te is bevonatozhatod a fél világot a gyerekkel! Ezen a vonalon Te is diákjeggyel utazhatsz! 


PC játék
Míg neked gyerekkorodban csak a C64, vagy az Amiga jutott, a mai lurkók már 3D-ben építenek világbirodalmat, vezetnek céget és autót, vagy csépelik a rosszfiúkat. Erélyes apaként küldd le a srácot mozogni a térre, vagy írasd be a hét minden napján különórára! Csak az egészsége kedvéért! Távollétében lődd be a gépet, és irány a virtuális valóság. Ha több gyermekkel büszkélkedhettek, vegyél mindnek saját PC-t, és nyomhatjátok LAN-ban a haverokkal…vagy akár az asszonnyal is, egy egészséges ágy-kalandtúra levezetéseként. Persze közös családi programnak is kiváló egy esős vasárnapon. Akár... gyerekkel.

HarmoNet tipp:
Játékból valóság? - A gyermek egyéniségének titkai >>

Társasjáték

Kiváló lehetőség, hogy kapcsolatodat gyermekeddel kiemeld a „Mi történt a suliban?” „Moss fogat lefekvés előtt!”, vagy a „Kapcsold ki a tévét tíz után!” kezdetű kötelező gyakorlatok szintjéről. Mielőtt nekiállnátok, célszerű kissé kéretned magad („Apu fáradt, kocsit kell szerelnie” stb.), hogy leplezd, legalább annyira vágysz a tábla mellé, mint a srácod. Nevelj új Rockefellert a fiadból a Monopoly asztal mellett, vagy csillogtasd meg kiemelkedő műveltségedet a Kérdezz! Felekek-ben, esetleg csinálj magadból hülyét következmények nélkül az Activity során! Ha kiderül, hogy magzatod cselesebb, tájékozottabb, vagy kreatívabb, mint Te, ne  mulaszd el megjegyezni a párodnak, milyen nagylelkű voltál, mikor „hagytad nyerni a gyereket!” Ha ügyes vagy, pusztán a történelemi ismeretekre hivatkozva szerezhetsz harci, stratégiai társasjátékokat, vagy akár szerepjáték világok táblás verzióira is szert tehetsz. Ehhez a gyerek persze még kicsit ügyetlen, de te csak jót akartál! Segítesz a kifestésben, a seregek megszervezésében, a gyerek pedig - mivel meg kell tanulnia mindennek a rendjét - az elpakolásban.


Rajzfilm DVD-k

Előfordult már, hogy a bevásárló központban reflexszerűen nyúltál volna a legújabb 3D-s hiperszuper technikával készült animációs film után, de párod megdöbbent tekintete arra intett, hogy maradék férfiúi tekintélyed védelmében inkább fájó szívvel a polcon hagyd? Az okos apa ilyenkor magabiztos mosollyal kijelenti: „Ugyan drágám, a gyerek már hetek óta rágja a fülem miatta! Szerintem már elég nagy hozzá!”. Természetesen olyan drága és kényes eszköz kezelését, mint a házi mozi rendszer nem lehet kiskorúakra bízni, így kénytelen leszel Te is megnézni a DVD-t gyermekeddel együtt. Azért, amikor már harmadszorra nézitek újra a filmet, ne felejtsd el betakarni, ha elaludt…

HarmoNet tipp:
Életmentő ötletek: Gyermekjátékok, hogy lekösd! - Könnyen, bárhol, bármikor >>

Extrém sport eszközök

Megboldogult gyermekkorunkban egy fiú legfeljebb az atlétika, az evezés, vagy valamelyik labdajáték között választhatott, ha sportolni akart (vagy küldték zordon szülei). A mai gyerekeknek kismillió lehetőség áll rendelkezésére, szinte hetente tör be – többnyire Nyugatról – egy újabb extrém sport. Ha szeretnél Te is túllépni a grundfoci világán, de nem mersz az asszony elé állni azzal, hogy százezreket akarsz kiadni védősisakra és könyökvédőkre – első lépésben vedd meg a gyereknek! Mint felelősségteljes apa, természetesen nem hagyhatod, hogy magzatod felnőtt felügyelet nélkül űzzön ilyen veszélyes hobbikat, így kénytelen vagy Te is vele sportolni. A falmászás, vagy raftingolás közben szerzett sérüléseket aztán, mint az atyai féltés oltárán hozott áldozatod rekvizitumait egy halálra szánt mártír arckifejezésével mutogathatod hitvesednek. Aki, ha szerencsés vagy, majd leápolgatja.

Balogh Gábor