Az egészségmegőrzés ősi módja: 8 kávé és hordónyi unicum

Mit tartunk egészségesnek? Annyira változó. Az egyik ember erre esküszik, a másik arra. Mit értünk e névmások alatt? Az egyik személy táplálkozásában megengedhet magának állati eredetű termékeket, pl. a tejfogyasztást, míg mások csak növényeket képesek feldolgozni. Az egyik képes lebontani a cukrot, vagy zsírt, esetleg a laktózt, vagy a tartósítószert, míg a másik egyáltalán nem. Az egészség és a helyes táplálkozás viszonylagos. Napi 8 kávé és sok feles. Lehet ez a hosszú élet titka?

Valaki zsírt és húst eszik, a másik meg finoman szólva is szidja és fordítva. Hadászat a táplálkozás piacán. Kaja-kúrák, menza-módszerek, hami-huncutságok, táplálkozási távlatok.

Ezzel nem is lenne semmi baj, ha tudnánk ezeket a módszereket a helyükön kezelni. Hatalmas választékra van szükségünk az élelmiszerpiacokon és patikákban, ahogy a természet patikája is végtelen nagy, s vélhetőleg a felső polcokat még nem is látjuk benne, mert nem nőttünk fel a feladathoz.

Az étkezés dogmái
A problémák ott kezdődnek, ha dogmákat gyártanak ezekből a módszerekből lelkes felhasználók.  Akkor, ha egy-egy nekem bevált eljárást örökérvényűek és mindenkire igaznak mutatunk be. Az egészség egy elvont fogalom, ma pedig, úgy kezeljük, és úgy beszélünk róla: Egészséges vagy? Mintha azt kérdeznénk, neked van autód, vagy jogosítványod? Vagy van, vagy nincs. Ez, sajnos vagy sem, de nem ilyen egyszerű.

HarmoNet tipp:
Fogyás vegetáriánus étkezéssel - Egészség vagy kiütöd vele magad? >>

Egésznek lenni

Az egészség változó dolog, azt jelenti, egész vagy, teljes vagy magadban, harmóniára leltél életedben. Az egészség létrejöhet egészségtelennek tűnő termékektől is. Idősebb emberek például esküsznek a szalonnára és hagymára, fehér otthon sütött kenyérre, hétvégére csülkös bablevest javasolnak utána vastagon cukrozott barackos lepénnyel, vagy túrós csuszával, s abból se hagyjuk ki a szalonnát. Pista bátyám, aki kint élt a legelőn, talán képes lebontani, s persze olyan, mint a cérna, s nem is érti, én minek fogyókúrázom eszem azt a sok salátát, hát látszik, hogy az hizlal. De próbálnám csak meg én, vagy bármely irodai munkás elfogyasztani a napi egy szalonnácskát hagymácskával, rögvest tanulmány lehetnék a gasztroenterológián.


A pap meg a né
Nos, valahogy így megy ez, kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a kutyája... Vannak általánosan elmondható szabályok, így a hús akkor is tetem, ha finom, a tojás akkor sem tiszta, ha van benne egészséges jód, a gyümölcsök akkor is több permetet tartalmaznak a kelleténél, ha tele vannak vitaminnal. Egyik érték sem rontja a másikat, de nekünk személyre szólóan kell mérlegelnünk. Ha érzékenyek vagyunk a vegyszerekre, akkor a megvásárolt gyümölcsöt, biztos, ami biztos, pár napig még hűtőben tároljuk, s csak aztán fogyasszuk el. Míg más készen főzött ételt egy napnál tovább ne tároljunk, mert káros anyagok keletkeznek benne. Ha lehet, minden nap főzzünk.

HarmoNet tipp: Ásványi anyagok a táplálkozásban >>

Egy idős ember módszere
Öregeink szokták mondani, így köztük hazánk egyik legidősebb embere, aki olyan szép kort ért meg, hogy éveinek száma háromjegyűre váltott, hogy az egészségnek titka van. De személyes titka. Mikor kérdezték mi az, esküdött rá, a szíve erősségét napi 8 kávé őrizte meg. (Na persze, vélhetőleg, nem instant volt), s e mellé - ahogy mondta - annyi unicumot kell inni, annyiszor, ahányszor csak alkalom nyílik rá.


Ez is egy módszer, de egy leány, akinek gyomorfala fele ilyen vastag, már lehet, bajban lenne a recepttel, de el kell fogadnunk, ez így valaki által bejárt út.

Stresszes a babám, megöli az élet
Egyet azonban nem mondott bátyám, méghozzá azt, hogy hol él, vidéken, mert hol másutt kortyolnak szívélyesen 8 kávét sok unicummal?! Itt bizony olyan feladatot látott el, az állatokkal és mezővel kelt, a Nappal tért aludni, s olyan békességben ráncosodott meg, ahogy csak lehet. Bátyám alig ismerte a stresszt s az a kávé vélhetőleg éppen csak beolajozta a sinus csomót és az érfalait, az unicum meg épp csak beindította a gyomrát, amitől ma már egy átlag huszonéves is küszködve ébred éjjel. Nos valami ilyesmin múlik a hangulaton, a lelkületen, tudsz-e nyugalomban élni, vagy sem. Ez a kérdés. S ha a válasz igen, akkor vélhetőleg az egészség is könnyebben jön. Addig ki-ki a maga felelőssége és belátása szerint döntse el, melyik egészségmegőrző módszert válassza.

Fodor Kata