Taposóakna mentesítés patkányokkal

Az állatok csodálatos képességeikkel évezredek óta segítik az embereket. Most a világ egyik legszegényebb, háború dúlta országában mentik meg milliók életét. A taposóaknák felszedését végzik el az emberek helyett azok az állatok, akiket leginkább megvetés és undor övez.

Millió akna – millió áldozat
Mozambik háború sújtotta tájain több millió taposóakna lapul a föld alatt, és szedi még mindig áldozatait, leginkább az ártatlan polgári lakosság köréből. Nők és gyermekek nyomorodnak meg, fiatal fiúk halnak meg százezer szám minden évben, évekkel a polgárháború befejezése után is. A világ legalattomosabb és legmocskosabb fegyvereinek egyike, a taposóakna végez velük. Katonák, tűzszerészek igyekeznek felszedni és hatástalanítani őket, kockáztatva életüket. Civil szervezetek és önkéntesek segítik őket, ám a taposóaknák milliói így is naponta szedik áldozataikat. 

HarmoNet tipp: Női testek, akikből a háború kiharapott egy darabot - Egy elhibázott lépés, és az életed a tét! >>

Különös segítőtárs rendkívüli képességekkel
Most egy rendkívül intelligens és remek képességekkel megáldott segítővel bővült a Mozambikot megtisztítani igyekvők bátor csapata. Apró, így súlyát nem érzékeli az akna. Fürge, tehát gyorsan és hatékonyan tud dolgozni. Megbízható, ezért nem hagy hátra egyetlen aknát sem. Félelmet nem ismerve közelíti meg a legveszélyesebb helyeket is. Kitűnő a szaglása, képes az akna felkutatására csupán a benne lévő robbanószer szaga alapján. Fáradhatatlanul dolgozik egész nap, és cserébe csak egy kis vizet és ennivalót kér. Ő a patkány, akit a világon sok helyütt irtanak és megvetnek, undorító kártevőnek tartanak és borzalmas kísérleteknek vetnek alá. (Legtöbben az általuk hordozott betegségektől félnek.)

HarmoNet tipp: Betanított pillangókkal a drogok ellen >>

Soha nem tévednek, soha nem hibáznak
Mozambikban a patkányok különleges szolgálatot végeznek az emberekért. Kiváló szaglásuk révén felkutatják az aknákat a bennük lévő robbanószer szaga alapján, majd kikaparják a földből. Az így láthatóvá tett aknákat ezután a tűzszerészek már biztonságosan hatástalanítani tudják. Az Afrikában őshonos óriásrágcsáló, az erszényespatkány kitűnően alkalmazkodott a klímához, igénytelen, olcsó, sokáig él és könnyen szállítható. Így a befektetés, amit a 10 hónapos kiképzés jelent bőven megtérül. Jelenleg több tucat erszényespatkány dolgozik a mozambiki tűzszerészekkel, és soha egyetlen aknát sem hibáztak el. Kötelességtudásuk és szorgalmuk példa nélküli, az általuk elvégzett munka pedig milliók életét menti meg. 

Talán eljön az idő, amikor az emberek megtanulják megbecsülni az értük dolgozó állatokat, és megtanulják megbecsülni egymást is. Akkor nem lesz szükség taposóaknákra. Addig az állatok példát mutatnak nekünk emberségből, mi pedig sajnos példát mutatunk „állatságból”…