Érettségizz Angliában! Egy káromkodás már elég a ketteshez

Angliában az anyanyelvi érettségihez nem kell túl sokat tudni. Elég, ha képes vagy gondolatokat és szavakat sorba rendezni. Ha ez megy, már átmentél egy kettessel. Ha még azt is tudod, mi az írásjel, és használod is, már hármast kapsz.

Nemrég sok ezer diák izzadt hazánkban, hogy sikeres érettségi vizsgát tegyen magyar nyelvből. Az írásbeli vizsgán itt is, mint mindenütt, fogalmazást kell írni valamilyen irodalmi témáról. A követelmény elég magas, ahhoz, hogy legalább egy kettest szerezz, legalább alapfokú ismeretekkel kell rendelkezned az adott témakörből, a helyesírás alapvető szabályairól, arról, hogyan kell felépíteni egy fogalmazást, és ezeket tudni kell alkalmazni is. A feladat nem egyszerű, de azért bárki által elsajátítható és valljuk be, minden ép eszű embertől elvárható, hogy legalább egy kettes szinten képes legyen ezt végrehajtani.


 

Nos, Nagy Britanniában ennél jóval egyszerűbb a helyzet. Itt is fogalmazást kérnek a diákoktól, de a téma bonyolultsága körülbelül addig terjed, hogy írd le a termet, ahol vizsgázol. (Tizenhat éves érettségiző diákokról van szó!) Ahhoz, hogy a vizsga sikeres legyen, elég, ha az illető diák képes szavakat és gondolatokat sorba helyezni. Így az a tanuló, aki dolgozatként a „fuck off” kifejezést vetette papírra, simán átment a vizsgán, mivel a vizsgáztatók szerint – bár a tárgyhoz semmi köze nem volt – e két szó leírása már bizonyítja, hogy az adott vizsgázó megfelelt annak a követelménynek, hogy sorba rendezze a gondolatait és a szavakat. A maximális 27 pontszámból 2 pontot kapott „művére”, és ez már elég volt a ketteshez. A vizsgaelnök szerint, ha írásjelet is használ, vagyis kiteszi a két szó végére a felkiáltójelet, több pontot, és akár hármast is kaphatott volna.

Peter Buckroyd, a vizsga szakfelügyelője a The Times című londoni lapnak elmondta, hogy a beadott fogalmazás értékelhető, hiszen bizonyítja azokat az alapvető jártasságokat, amelyekkel egy érettségiző diáknak rendelkeznie kell. Ilyenek az írásbeli kifejezés képessége és a helyesírás. Ebből a szempontból például a dolgozat kifogástalan volt, csak az írásjel maradt el a mondat végéről. Vajon hányast kapott volna a tanuló, ha még nagybetűvel is kezdi a mondatot? Az már négyes?
Ilyen egyszerű tényleg annak megállapítása, hogy mire képes egy diák, vagy csak mi, magyarok bonyolítjuk túl a dolgot?