A ciklus-gyöngysor segít a termékeny időszak megállapításában

Egyszerű, természetes módszer, nincs szükség vegyszerekre, és nem csupán a gyermekáldás elősegítésére, de elkerülésére is értelmes megoldást kínál ez az egyszerű gyöngysor, melyet ugyan árulnak a kereskedelmi forgalomban, de egy kis leleményességgel odahaza is nagyon könnyen elkészíthető.

Világszerte több mint félmillió nő (ebből kb. ötvenezren az USA-ban) természetes családtervezési modelleket használ, melyeket a Georgetown Egyetem Orvosi Központjának Egészséges Utódnemzési Intézete fejlesztett ki.

Sokan az ún. ciklus-gyöngysort (CycleBeads), egy olyan segédeszközt használnak, mely segít megállapítani a termékeny időszakot, hogy megtervezhessék - vagy éppen elkerülhessék - a terhességet. A ciklus-gyöngysor most már kapható három színű változatban is. „Egyre nagyobb az igény az Egyesült Államokban az egyszerűen használható, hatékony családtervezési segédeszközökre. Örülünk, hogy a gyártó előállt ezzel az új változattal” – mondta Victoria Jennings, az intézet igazgatója, a termék egyik kifejlesztője.


Leslie Heyer, a Ciklustechnológia elnöke – ez a cég gyártja és forgalmazza a ciklus-gyöngysort a Georgetown Egyetem licence alapján – szerint a delux változat válasz az egyre növekvő vásárlói igényekre. "Sok nőtől hallottuk azt, hogy valami sokkal vonzóbb termékre vágynak, melyet magukkal vihetnek. A színváltozatok terén is szerettek volna választási lehetőséget.” - mondta Heyer.

A klasszikus változathoz hasonlóan a delux is 32 színes gyöngyből készült, mely a nők menstruációs ciklusának 12 napos termékeny időszakát is mutatja. A piros gyöngy jelöli a ciklus első napját, a színes gyöngyök mutatják azokat a napokat, amikor a megtermékenyülés valószínűtlen, a fehér gyöngyök pedig a termékeny napokat jelzik. Egy fekete jelölővel lehet számolgatni a napokat. 

HarmoNet tipp: Természetes fogamzás, vagy fogamzásgátlás naptár módszerrel >>

A gyöngysor használata során egyszerűen naponta eggyel odébb kell tolni a fekete jelzést a színes gyöngyök fölött. A mozgatás irányát a csaton levő nyíl jelzi. Ha a nyíl a színes gyöngyök fölött van, nem valószínű, hogy teherbe esünk. Ha a fehér gyöngyökhöz érünk – melyek a klasszikus változat esetében világítanak a sötétben, - akkor a termékeny időszakba értünk.

"Bizonyított tény, hogy a nők 20 százaléka egyszerűen azért nem tud teherbe esni, mert nem tudják, ciklusuk mely napjain legvalószínűbb a fogamzás. Nagyon fontos, hogy minden nő tisztában legyen azzal, mely napokon termékeny, akár terveznek gyermeket, akár nem. A ciklus-gyöngysor olcsó, és hatékony megoldás erre” – mondta Dr. Jennings.

Medipress