Jó döntés? - Ne aludj rá!

Friss kutatások szerint a komplex döntéshozatal szempontjából sem a hirtelen elhatározás, sem az elnapolt döntés nem jobb, mint a tudatos gondolkodás. Vajon akkor most az eszünkre hallgassunk, vagy a szívünkre? Az biztos - semmiképp ne aludjunk a döntésre egyet, mert attól bizonyítottan semmi nem lesz jobb!

Az új kutatás ellentmond annak az 2006-os elképzelésnek, hogy bizonyos döntések meghozatalánál - mint amilyen például egy autó vagy egy ház megvásárlása - jobban tesszük, ha az ösztöneinkre hallgatunk.

Az eredmények szerint bizony a megfontolt döntésnél nincs jobb.

Két évvel ezelőtt egy holland kutatás eredményei a Science hasábjain arra bíztatták a döntéshozókat, hogy komplex döntések meghozatalánál döntesenek hirtelen, vagy hallgassanak tudatalatti megérzéseikre. Ám az új tanulmány, amely a The Quarterly Journal of Experimental Psychology hasábjain jelent meg, négy kísérletet mutat be, amelyekben a résztvevőknek komplex döntéseket kellett hozniuk először azonnal (“vakon”), másodszor egy kis gondolkodási idő után, végül pedig “alhattak egyet” a döntésre. Minden kísérlet azt igazolta, hogy a megfontoltság jobb döntésekhez vezet, mint a hirtelen elhatározás. Ennek ellenére a résztvevők többsége szubejktív preferenciáira (pl.: szín, ár, biztonság stb.) hagyatkozva hozott döntéseket olyan kérdésekben, mint például egy lakás bérlése vagy egy autó megvásárlása.

A tudatalatti döntések működése közben feldolgozzuk, mérlegeljük és integráljuk az iformációkat. Az ilyen típusú döntéshozatal előnyeit a komplex döntések (amikor több lehetőség közül választunk) esetében szokták hangsúlyozni, mivel a tudataltti döntéshozatal esetében nem lépnek működésbe a tudatos gondolkodás gátjai.  “A médiában nagy visszhangot kaptak azok az állítások, miszerint ösztöneinkre vagy a tudatalattinka hallgatva jobb döntéseket hozunk.” – állítja dr. Ben Newell, a New South Wales Egyetem pszichológusa, a tanulmány vezető szerzője.

Íme néhány a 2006-os kutatásról megjelent főcímek közül:
“Dilemma? Ne habozzon!” (The Times, 2006. február 17.),
“Hallgasson az ösztöneire, ha a vásrálási döntések fenyegetővé válnak!” (The Telegraph, 2006. február 17.),
“Nagy döntés? Aludjon rá egyet!” (Reuters News, 2006. február 16.),

“Ezek a címszavak a legjobb esetben is félrevezetőek.” – állítja dr. Newell. “Még rosszabb esetben veszélyesek is. A holland kutatók és a média által sugalmazott elképzelésekkel szemben mi azt találtuk, hogy a komplex döntések meghozatalában nem feltétlenül a hirtelen döntés a jó megoldás. Sőt ellenkezőleg: az átgondolatlan ötletek sokkal inkább alapulnak olyan lényegtelen faktorokon, mint például hogy egy információval mennyi idővel azelőtt találkoztunk – szemben az adott információ fontosságával. Ha elég időt hagyunk a tudatos választásra, a döntéseink leaglább olyan jók lesznek, mint ha hirtelen döntünk.”

Medipress