A karmazsintól sokkal sikeresebb lehetsz! Előrejutás és győzelem múlhat apróságokon!

Ha a német pszichológusoknak igaza van, a karmazsinpirosba öltözött kínai csapat előnnyel indul az Olimpiai Játékokon: a kutatók szerint a bírók enyhén részrehajlóak a piros mezes sportolókkal szemben. Mitől oylan kelendő? A vörös szín misztikája, amitől a bika is megvadul.

Norbert Hagemann, Bernd Strauss és Jan Leibing, a Munsteri Egyetem kutatói tea-kwon-do meccsek bíróit vizsgálták, és azt találták, hogy a piros mez befolyásolja a bírók pillanatnyi döntését, így némi előnyhöz juttatja a sportolókat a pontozásnál. A három vizsgált tea-kwon-do bíró videón nézett meccseket, amelyeken egy piros és egy kék ruhás versenyző küzdött egymással. A bíróknak 42 meccsen keresztül kellett pontoznia a versenyzőket. Ezután a kutatók ugyanazokat a meccseket mutatták a bíróknak azzal a különbséggel, hogy a sportolók ruhájának színét digitálisan felcserélték.


Az eredméynek azt mutatták, hogy a piros mezes sportolók általánosan 13 százalékkal több pontot értek el, mint a kék ruhások, holott minden versenyző mindkét színben megjelent. Sőt az elért pontok száma nőtt, amikor az addig kék ruhás versenyző piros színben tűnt fel, és csökkent, amikor az addig piros versenyző ruhája kékre változott.

A kutatók szerint a bírók döntésén sok múlik abban az esetben, ha a két sportoló közel azonos teljesítményt nyújt. A pszichológusok szerint további kutatások szükségesek más színek vizsgálatához, és azt is hozzáfűzik eredményeikhez, hogy szükség lenne a sportversenyek szabályainak megváltoztatására vagy a videóbíró gyakoribb alkalmazására azon sportágak esetlben, ahol a színek befolyásolhatják a bírói döntést.

A piros, mi több valóban karmazsinvörös színről tudjuk, hogy valóban energiával lát el. A sportolók teljeítményére is kihat ez a szín, jobban mozognak, jobban dolgoznak, de ami egy versenyen még fontosabb lehet kifelé erőt és energiát sugároznak. A karmazsin egyébként a nap, a tűz és a győzelem színe, augusztus hónapjához is kapcsolódik, így harmóniában áll a nyári forrósággal! Téli sportokban talán egy visszafogottabb szín erősebben hatna, most azonban egyértelműen növeli az energiákat és a sikereket is!