Szatmári Szilvapálinka csordogál idén Magyarország Tortájában

Szatmári szilvapálinkás tortával köszönti Magyarországot a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére 2008. augusztus 20-án a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A pályázat keretében kiválasztott hungarikumot Budai Bernadett kormányszóvivő és ismert hazai személyiségek - Détár Enikő, Gubás Gabi, Pindroch Csaba, a Rippel fivérek és Benke László szakács - kóstolták meg először.

A tavalyi kezdeményezéshez hasonlóan az Ország Születésnapja alkalmából a Miniszterelnöki Hivatal idén is felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, alkossa meg augusztus 20-ára, az Ország Születésnapjára az Ország Tortájának receptjét. A beérkezett hat recept közül a szakmai zsűri döntése a Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda által készített szatmári szilvatortára esett, amely az ínyencségnek számító, különleges zamatáról ismert szatmári szilvapálinka hozzáadásával készül. A szilva itt érezhetően azonban nem csak íz lesz, hanem nemzeti jelkép is.

- A magyar gasztronómiában több évszázados hagyományra tekint vissza a pálinka kultúrája – méltatta Budai Bernadett kormányszóvivő a torta egyik meghatározó alkotóelemét. Az Ország Tortáját mindazonáltal valamennyi korosztály bátran fogyaszthatja: szeletenként mindösszesen egy csepp pálinkát, ám annál több aszalt szatmári szilvát tartalmaz.


Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke elmondta, tavaly csak augusztus 20-án több mint 25 ezer szelet, azaz több mint 1500 egész torta fogyott a madártejjel készült ünnepi tortából, ezért a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is felkérte tagjait, hogy a kapott recept felhasználásával készítsék el és vegyék fel kínálatukba Magyarország születésnapi tortáját.

A torta bemutató sajtótájékoztatóján Détár Enikő, Gubás Gabi, Pindroch Csaba, a Rippel fivérek és Benke László elsőként kóstolhatták meg a szilvapálinka mellett aszalt gyümölcsöt, diót és marcipánt is tartalmazó édességet. A különleges születésnapi tortát augusztus 20-án a Kossuth téren, a „Szent István király udvara” elnevezésű, családoknak szóló rendezvényen mutatják be az alkotók és a sztárok a nagyközönségnek, ahol a hírességek egy-egy saját készítésű tortával is kedveskednek majd az augusztus 20-i ünnepeltnek.


Aki pedig gyakorlott a sütésben és otthon szeretné kipróbálni a győztes szatmári szilva torta receptet az ipartestület honlapjáról  le is töltheti azt >>