Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

HarmoNet tipp: Vezetői és beosztotti típusok az asztrológia szerint: A Plútó - Teszted magad! >>

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!


Az érzelmi intelligenciának 5 kategóriáját különbözteti meg Goleman, és ezekből az egyik az önmotiváció képessége. „Képesség, hogy tudatosan olyan érzelmi állapotba kerüljünk, amely produktivitáshoz és sikerességhez vezet. (Az önmotiválás képessége.)” Olvastam egy kicsit egyszerűbb megfogalmazást is egy névtelen tanulmányban: „Az önmotiváció azt jelenti, hogy képes ösztönözni magát az egyén, hogy kitartóvá, szorgalmassá váljon, soha ne adja fel céljait.” Az utóbbi talán tudatosabban megfogja a lényeget: ösztönözni magunkat.

HarmoNet tipp: Munkahely-kór: Az unalom szindróma nem csak állapot, betegség! - Érintett vagy? Teszteld magad! >>

Hogy miként érhető el az állapot, amelyben gyorsan, könnyen, koncentráltan végezzük el a ránk rótt feladatot akkor, ha már a könyökünkön jön ki, ezer éve ugyanazon feladatot oldjuk meg, stb.? Apró trükkök. Nem is igazán tudományosak, mint gyakorlatiak.
Ilyen az önjutalmazás. Egy-egy teljesített projekt, feladat, lezárt folyamat után valami apróság. Például: este iszom egy pohár vörösbort a kedvenc helyemen, ha a nap végéig elkészítem a statisztikát.

Természetesen ott vannak a mesterségesen létrehozott időkorlátok, ezeket mondjuk, hozd előbbre egy órával, hogy a főnököd asztalára is korábban tehesd munkád gyümölcsét. Talán egy jó szót is kapsz érte, ami pozitív visszajelzésként már önmagában motiválttá tesz. Újítsd meg a napi munkavégzési ütemterved! Ha reggel nem megy a munka, kávézz kicsit tovább a kollégáddal, és inkább toldd meg a napot egy órácskával, ha este jobban haladsz. Ez főleg a nyári, forró napokon jön be, amikor estére lehűl a levegő, és nem süt annyira a természetbe csábító Nap.

Aztán ott vannak azok a munkák, amelyek ezer részfeladatból állnak, szinte egy feladat-labirintust képezve. Ilyenkor jönnek a zord gondolatok: nem tudom befejezni, sosem fogom átlátni, stb. Hessegesd el a gondolatokat és készíts jegyzeteket cédulákra, pipáld ki, ami már kész van, és ahogy gyűlnek a pipák, egyre több kedved van a feladat-rengeteg végére érni.
Ha már mindez nem segít, kérj főnöködtől újabb típusú feladatot, amelyet ezen túl állandó jelleggel TE fogsz elvégezni. Ha bizalmat szavaz neked, és megkapod, az duplán hat: motiváló a főnök bizalma és maga az új, mindennapokat megszínesítő résztevékenység.

Előfordul, hogy a trükkök sem hatnak már. Előfordul, hogy belefásulsz abba, amit csinálsz. Ha nincs esély munkakörbővítésre, előlépésre, feladatkör váltásra, tényleg nézz szét a kínált állások között, mert senki sem sanyargathatja magát hosszú távon, hiszen időnk több, mint egyharmadát a munkahelyünkön töltjük.

Mesterházy Fruzsina, Job-Center Kft.
www.job-center.hu >>