Újabb japán karmester zseni a láthatáron

Megtalálták a méltán híres karmester Kobayashi Kenichiro utódját. A világhírű művész éveken keresztül vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat - akkori nevükön a Magyar Állami Hangversenyzenekart - miután 1987-ben pályázat útján elnyerte az állást. Most Japánban megszületett méltó utódja, talán nekünk is foglalkoztatnunk kellene...

Közönségkedvenc volt Magyarországon Kobayashi, aki mióta visszatért hazájába, a japán filharmonikusokat vezényli szintén nagy sikerrel. Időnként vissza-visszatér hozzánk néhány teltházas koncert erejéig, de elképzelhető, hogy tehetségét egy talán még nála is nagyobb csillag hamarosan túlragyoghatja, ha el nem is homályosíthatja. Az új japán sztár, Honda Asimo (nem összekeverendő a sci-fi író Asimov-al!) első külföldi fellépésére a tengerentúlon, a Michigan állambeli Detroitban került sor, ahol is a helyi szimfonikus zenekart vezényelve aratott óriási sikert.  Az igen fiatal – mindössze 120 cm magas – művész teljesítményét tovább emeli, hogy hiba nélkül vezényelte le a nem könnyű darabot, óriási sikert aratva ezzel a közönség körében.


Programozói állítása szerint ASIMO tökéletesen hajtotta végre a rá bízott feladatot, ezzel is öregbítve a szigetország mérnökeinek amúgy sem csekély hírnevét. Akár hiszik, akár nem ugyanis, a híres karmester utódja nem más, mint az egyik nagy japán autógyártó cég által kifejlesztett kis robot, ASIMO, aki képes majdnem minden emberi mozdulatot leutánozni. Mindkét kezét használta a vezénylés során, sőt még fejbólintásával is tudott jelt adni a zenészeknek, akik meglepően hitelesnek találták az általa végzett munkát. Sajnos a mesterséges intelligencia egyelőre képtelen reagálni a zenekarra, így ha a zenészek elcsúsznak a tempóval, arra egyelőre a robotnak nincs válasza, de ettől eltekintve minden tökéletesen ment, az ilyen lehetőségekre jó előre felkészültek a programozók. 


ASIMO a vezénylés mellett képes futni, egyenetlen talajon járni, egyszerűbb hangutasításokra reagálni, és arcfelismerő szoftvert is telepítettek rá fejlesztői, így a kamera-szemein át érkező vizuális ingerek egy részével is tud mit kezdeni a kis robot. Szülőatyjai méltán büszkék rá, hiszen ez volt a történelemben az első alkalom, hogy egy emberi zenekart robot vezényelt, méghozzá igen nagy sikerrel. Úgy látszik, lassan beérik a több mint 20 éve zajló fejlesztés gyümölcse, és nemsokára akár sorozatgyártásba is kerülhet. A japán vállalat-óriás a robotot elsőként idősek és gyerekek segítőjeként kívánja piacra dobni, de a későbbi fejlesztések révén felhasználási területe jelentősen kibővülhet. Ki tudja, talán egyszer tényleg Honda Asimo fogja vezényelni a Nemzeti Filharmonikusokat.