Diplomára, szakmára, vagy tapasztalatra lesz nagyobb szükséged? - Karrier mesterfokon

Akik még egyetemre, főiskolára, valamilyen képzésre járnak biztos, sokat hallják, hogy nem a diploma minősítése, nem az elvégzett szak számít, hiszen szinte mindenkinek más a munkája, mint amit tanult.

Vegyes-felvágott
Valóban, az esetek többségében az emberek különböző feladatok és munkakörök vizein eveznek, éppen attól függően, hogy mi az a hivatás, amiért elkötelezettek, mi az a pozíció, amely kihívást jelent számukra, vagy mi volt az a lehetőség, ami egyes egyedül kínálkozott.

A legtöbben nem tudják 18 évesen, hogy milyen pályára lépjenek, milyen iskolát válasszanak, sokszor még tanulmányaik során sem tudják eldönteni, mire szakosodjanak, hogyan tovább? Ez teljesen természetes, létezik, hogy valaki 30 évesen döbben rá, hogy teljesen más érdekli, mint amit addig csinált; van, aki 50 évesen kényszerül pályát váltani…


A tendencia általában azért az, hogy pályakezdőknél a bűvös 2 év a vízválasztó. Két év alatt sok minden kiderül egy adott szakterületről ahhoz, hogy valaki követi-e és elmélyül benne, teljesen mást akar csinálni és pályát vált.

HarmoNet tipp: Vezetői és beosztotti típusok az asztrológia szerint: A Plútó - Teszted magad! >>

Gyári munka - részfeladatok
Manapság egy-egy munkafolyamat is annyi egységre bomlik, hogy egy adott munkakör az adott szakterület egészen kicsiny szegmensét fedi le, és többnyire monoton „részmunka” végzésére kényszerít. Korábban ez nem így ment. Főleg a gazdasági változások nyomán indult el változási folyamat a munkakörökben. Egyes szakmák eltűntek, míg mások megszülettek. Az EU-ban például nincs szükség külkereskedőre, hiszen a határok, vámok megszűntek, de például a HR szakma nem olyan régóta integráns része a vállalatok menedzselésének. Személyzetisnek hívták az előző rendszerben, ma pedig emberi erőforrás menedzser a hivatalos titulus. De a kétkezi munkák is megszűnnek. A Práter utcai iskola utolsó mentsvára volt egyes szakmáknak, mégsem indít több órás tanfolyamot. Ez a szakma is elhalni látszik.

Vannak, akik mint a kaméleon, úgy alkalmazkodnak a piaci változásokhoz. Külkereskedőből beszerző válik, a HR-es átnyergel a PR, kommunikáció területére, de egy személyes jó barátom például az asztalos szakmát hagyta el és lett belőle fodrász.


Új szakma új élet
Természetesen egy merőben új szakmába belevágni olyan, mint egy nagy baleset után újra tanulni járni. Munkakörönként teljesen új információk, más folyamatok, feladatok, eljárásrend, esetleg mentalitás igényeltetnek. Nem utolsó sorban, pedig más a bérbesorolás. Be kell látni, új szakmában, kezdőként nem kereshetünk annyit, mint sokévnyi tapasztalat után eredeti szakmánkban.

HarmoNet tipp: Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen >>

Végső elhatározás
Még egy megfigyelés. Egy ponton túl le kell tudni tenni a voksot egy szakma, szakterület mellett. Évente, kétévente belefogni valami újba azért sem ildomos, mert a HR tanácsadó első benyomása az lesz, hogy az illető nem tudja, mit akar, ugrál állásról állásra. Márpedig a HR tanácsadó célja az, hogy partnerének hosszú távra találja meg a legjobb alkalmazottat, így egy ilyen önéletrajzot félretol az asztalán. Ám nemcsak a HR-es miatt nem jó a váltogatás. Meg kell találni a nyugvópontot, egy adott közösséget, munkakörnyezetet, amelyben az ember hosszú távon jól érzi magát és kiteljesedhet.

Mesterházy Fruzsina
Job-Center Kft. >>