Szado-mazo: Élmény vagy betegség?

Az orvosi álláspont és a folyamatot végzők álláspontja élesen eltér. Sokáig betegségnek gondolták, ma leginkább egy irányzat, amely érdekes, veszélyes, és a különcség örömét is megadja. Játékok, amelyek De Sade márkit is megizzasztanák.

Egy szokatlan szexualitással kapcsolatos felmérés során azt tapasztalták, hogy azok az ausztrálok, akik élvezik a kikötözést és a büntetést, nem sérültek és nem is veszélyesek, sőt, lehet, hogy boldogabbak, mint azok, akik "normális" szexuális életet élnek.

A felmérés kimutatta, hogy az ausztrálok 2 %-a rendszeresen vesz részt szado-mazo, domina és rabszolga jellegű szexuális szerepjátékokban. A közhiedelemmel ellentétben ez a viselkedési forma nem a szexuális zaklatásra adott válasz, művelői nem aberráltak. A felmérést 20 000 ausztrál bevonásával végezte el az NSW Egyetem közegészségügyi kutatói. Vélhetőleg ez a százalékos arány eltolódna, nagyobb, átfogós kutatás estében és aránytalanságok is tapasztalhatók.


"Az eredmények arra utalnak, hogy a kikötözés, a fegyelmezés és a szadomazochizmus (BDSM - Bondage Domination Sado-Masochisom) a kisebbség egyfajta szexuális érdeklődési formája." - írták Juliet Richters adjunktus és munkatársai a Sexual Medicine folyóiratban. A jelenség gyakoribb a homoszexuálisok és biszexuálisok körében, illetve résztvevői általában jobban kedvelik a szexuális kalandokat. Vagyis egy kisvárosi körzetben élő, többgyermekes családban jóval ritkábban felfedezhető az ilyesmi. - a szerk. "Nem kényszerítették őket a szexuális aktusra, és nem tapasztalható náluk jelentősebb boldogtalanság vagy idegesség." - mondta Richters professzor, a "Doing It Down Under" (Odalenn megtenni) című könyv szerzője.

Valójában a férfiak, akik a fenti cselekményekben részt vesznek, még boldogabbak is olykor, hiszen a többi férfinál alacsonyabb a pszichológiai kimerültség értékük. íEz vélhetőleg a feszültségekkel, elfojtásokkal hozható összefüggésbe. A legnagyobb belső konfliktust természetesen azok élik át, akik igényelnének egyfajta erősebb, újabb szexuális irányt, de nem merik megtenni. - a szerk. A kutatók nem vizsgálták ennek okát, de azt gyanítják hogy jobban érzik magukat a bőrükben, mert szokatlan dolgokat művelnek, és nem érzik kényelmetlennek. Richters professzor szerint az eredmények ellentmondanak a BDSM-ről alkotott szakmai állásfoglalásnak. "A hasonló szexuális beállítottságú embereket az orvostudomány és a törvény a legenyhébb esetben is sérültnek tartotta, akik terápiára szorulnak; de sok helyütt veszélyesnek nyilvánítják őket."


Erről ma tehát megoszlanak a vélemények. Természetes, hogy mindenki a kapott, hozott értékrendszer szerint, a gyermekkori nevelésnek és tapasztalatainak megfelelően nyilvánít valamit normálisnak vagy éppen sérültnek. Természetesen a fájdalommal kísért szexuális egység egyfajta patológiás forma, mivel a két élmény, az öröm és a fájdalom a természet adta tevékenységben - mely eredetileg a gyermeknemzés - nem kapcsolódik. Ennek ellenére úgy tűnik léteznek emberek, igen nagy számban, akik számára ez az egészsges és élhető minta. Azt is tudjuk, hogy a fájdalom a szexualitás egészében sem ismeretlen, azonban nem egyfajta bántalmazásból származik, hanem a pozitív élmény mellékterméke és bekapcsolódik az örömforrás érzésébe. - a szerk.

A lakosság körében az a feltételezés is élt, hogy a BDSM résztvevői szexuálisan aberráltak, és erős ingerek hatására kerülnek csak izgalmi állapotba, mint amilyen a kikötözés vagy a verés. A professzor azt reméli, hogy az eredmény majd megváltoztatja ezeket a sztereotípiákat.

Medipress >>
HarmoNet szerkesztő: Fodor Kata