Robot rekordok - Köztünk élnek, egyedi személyiségek

Ma már mindenki számára ismert, és elfogadott tény, hogy életünk részei lettek a legparányibbtól kezdve a legnagyobbakig. Az orvostudomány, a gépgyártás, a szórakoztató elektronika sem létezhet már nélkülük. Lássunk hát néhány különleges robotot.

Maga a robot kifejezés először 70 évvel ezelőtt hangoztt el a BBC első sci-fi televízió-műsorában. A cseh eredetű szó műembert jelent, Karel Capek R.U. R. című színjáték adaptálásával jutott el a világhírnevet jelentő képernyőre. A későbbiekben mindennemű automatikusan működő berendezésre ezt a szót kezdte alkalmazni a köznyelv. Nézzük akkor a robotok világának rekordereit. 

Elsőként említsük meg rögtön a legolcsóbb robotot. A Walkman névre keresztelt 12.7 cm magas jószág az USA Los Alamos-i National Laboratories nevű kutatóközpontjában készült, ára csupán 1,75 dollár. A piciny gép természetesen a robotokra jellemző tulajdonságoknak ugyanúgy birtokában van, mint nagyobb – és jóval drágább – társai, bizonyítva ezzel, hogy nem csak milliárdokból lehet csúcstechnológiát építeni.

A „leggyorsabbnak” járó elismerést – legalábbis a lábon járó robotok közül – a brit Scuttle kaphatná, hiszen 6,5 perc alatt képes megtenni 25 métert. Egy versenyen szerezte ezt a megtisztelő címet, ahol természetesen csak mechanikus szerkezetek állhattak rajthoz. A Mike Franklin által tervezett robot annyi előnnyel indult a többiekhez képest, hogy kettőnél több lábbal rendelkezik.

A legkeresettebb robot címe minden bizonnyal a japán Sony cég által szórakoztató célokra tervezett Aibo nevű szerkezetnek jár. Megjelenésekor, 1999 májusában 20 perc alatt 3000 darabot adtak el belőle a Sony webáruházán keresztül. Az Aibo rendkívül intelligens, szenzorai révén érzékeli a környezetében lévő akadályokat, és képes elkerülni azokat. Gazdájával és egyedül is jópofán eljátszik, mindenben utánozza a mintájául szolgáló kajla kölyökkutyát egy kivétellel – nem pisil a szőnyegre. Az USA-beli premier napján annyira népszerű volt a csak interneten keresztül beszerezhető jószág, hogy több ízben a szerverek leállását okozta a hatalmas érdeklődés okozta túlterhelés. 

Végül lássuk a legnagyobbat és a legkisebbet. Természetesen egy ipari robot büszkélkedhet a maximális mérettel, a Mitsubishi Heavy Industries Tokióban található telephelyén van a The Tower Belcon névre hallgató óriás, amelynek elsődleges feladata a betonszállítás. Óránként nem kevesebb, mint 180 m3 anyag megmozgatására képes. Kistestvére Ge-Stream mindössze 153 mm magas, tud járni, rúgni és fekvőtámaszt nyomni. 2007 szeptemberében debütált Malájziában egy technikai show-n.

HarmoNet tipp: Újabb japán karmester zseni a láthatáron >>