Városok a föld alatt - klausztrofóbiásoknak nem ajánlott! Bírnád?

Nem csak az állatvilág jó néhány faja építi lakóhelyét a föld alá. Kényszerhelyzetben az ember is igen találékony, és meglepő technikai bravúrokra képes. Más kérdés, mennyit érdemes feláldozni a túlélés érdekében.

Ha igazán különleges élményre vágysz, és eleged van az unalmas városnézős körutazásokból, irány Kappadókia! Törökország egyik legkülönlegesebb természeti csodái, a lengő kövek mellett itt igazi kuriózumra lelnek a csodákra vadászó utazók. Kappadókia sziklás vidéke természeti csodák tucatját nyújtja a föld felett, és emberi kezek alkotta csodákat tartogat a föld alatt. A puha mésztufába vájva vagy harminc föld alatti város rejtőzik a hegyek gyomrában, ezek alagutakkal, barlangfolyosókkal állnak összeköttetésben egymással. A két legnagyobb, turisták által is látogatható város a Kaymakli és a Derinkuyu. Ezeket a városokat a VI-IX. században építették – pontosabban vájták ki  - keresztények, akik a föld alatt voltak kénytelenek menedéket keresni hol a rómaiak, hol az arabok, hol a mohamedánok elől. 


A városok megdöbbentően nagyok, a két fent említett település mérete eléri a 3 négyzetkilométert, és 8(!) emelet mélységben vannak kialakítva. Igazi technikai bravúr, hogy minden szintnek meg tudták oldani a víz és levegő ellátását, a hatalmas városokban házak, víztározók, világítás, szellőzőrendszer épültek, és akár 20.000 ember is elélhetett odalent hónapokig. Hatalmas raktárakat alakítottak ki, ahol elképesztő mennyiségű élelmiszert halmoztak fel, de a föld alatt az élő állatok számára is készítettek karámokat, ólakat. Több mint 100 barlangtemplomot is készítettek, ezek némelyike impozáns méretű, van köztük kéthajós katedrális is. Eddig nagyjából 30 templomot sikerült feltárni. A két látogatható várost 1965-ben és 1969-ben nyitották meg az utazók előtt, persze szigorúan csak vezetővel és csak a városok egy részén lehet szabadon járkálni. A legtöbb helyen érdekes módon nem kérnek belépőt sem. Az élmény felejthetetlen, de vigyázat! Klausztrofóbiásoknak nem ajánlott!