Ha szeptember, akkor nyelvtanulás! - Agy-túra a gyors nyelvtanulásért! Így csináld!

Szeptember - csakúgy, mint a január - egy új év kezdete. Valahogy hajlamosak vagyunk egész évben halogatni, s ilyenkor jól jön az, hogy na, majd januárban, új év, új szokások, stb. Na, akkor majd, most, szeptemberben!

Új lehetőségek
Szeptemberben új tanév kezdődik, s még akkor is, ha már nem járunk iskolába, gyakorta elhatározzuk, hogy most belevetjük magunkat a munkába - vagy épp a tanulásba. Hiszen vége a nyárnak, s lehet, remekül szórakoztunk, jól kibuliztuk magunkat, de most már itt az ideje, hogy végre valami hasznosat is csináljunk. Például... Például tanuljunk nyelveket!
 
Ki vitatná, hogy a nyelvtanulás hasznos? Sőt, elengedhetetlen! Miért halogatjuk hát mégis oly sokáig, és miért van az, hogy életünk során többször is belekezdünk egy nyelv tanulásába, és az első pár lecke után úgy érezzük, mintha zsákutcába kerültünk volna? Mit is tehetnénk - szépen lassan, észrevétlenül kisomfordálunk onnan. Tudsz angolul? Igen, egy icipicit... Tanultál franciául? Igen, azaz csak elkezdtem, de olvasni már tudok. Beszélsz spanyolul? Hát, pár hétig tanultam, néhány szót ismerek.
 
A vak is láthatja, hogy itt valami nincs rendben. De mi? Te egészen biztosan rendben vagy. A nyelv is adott. Hát akkor hol itt a probléma?
 
HarmoNet tipp: Az angol, mint második anyanyelv >>

Hogyan tanulj?
Pszt... Gyere, hajolj közelebb, és megsúgom.... Nem mindegy, hogyan tanulsz!
Biztos az, hogy nyelvkönyveket bújva, táblázatokat körmölve, szótárakat magolva vagy rendhagyó igékkel küszködve lehetséges eredményesen nyelvet tanulni?
 
A nagy kérdés persze az: miért akarsz nyelvet tanulni? Adja magát a válasz, hogy egy új nyelven is kifejezhesd a gondolataidat. Hát akkor most nyugodtan csavarhatunk ezen egyet: ha új nyelvet tanulsz, újabb gondolataid támadnak. Hiszen egy nyelvet nem tekinthetsz csupán szavak sorozatának. Egy nyelv új gondolatok, új érzések, új összefüggések varázslatos tárháza. Nem csak beszélni tanulsz meg más módon, hanem gondolkodni és érezni is. Mi ez, ha nem személyiséged fejlesztése? És ki tudna egy szótárral személyiséget fejleszteni?
 

A nyelvek értése természetes képesség
Ha azt hiszed, nem vagy elég okos ahhoz, hogy több nyelven is beszélj, a saját gondolkodásod csapdájába kerülsz. Hiszen pont a nyelvek azok, amelyek növelik az intelligenciát. És ha már itt tartunk: mi van, ha neked történetesen "rossz a nyelvérzéked"? Van ilyen egyáltalán, hogy nyelvérzék? Hát persze, van, akik ösztönösen könnyebben, gyorsabban, sikeresebben tanulnak meg idegen nyelveket, mint mások. Ha azonban azt hiszed, ez egy veleszületett, különleges képesség, egy adottság vagy valami ajándékféle, akkor jó hírem van a számodra. Az ún. jó nyelvérzék nagyon is konkrét, kézzelfogható dolgokból áll, amelyeket Te magad is könnyedén elsajátíthatsz. Felejtsd el, amit eddig gondoltál a nyelvek tanulásáról és arról, mire vagy képes. Minden képességed megvan, amire szükséged van - csupán meg kell őket találnod önmagadban.

Ha egy kicsit most elgondolkozol, magad is sok mindenre rájöhetsz. S ha szeretnél fejest ugrani  a természetes nyelvtanulásba, várunk egy játékos, színes, mozgalmas és vidám hétvégén a Mindennapi NLP különleges tanfolyamán.

Információk >>

Szűcs Tibor