Ha a pasid érzelmileg zsarol!

Szinte nincs olyan nő, aki ne találkozott volna ezzel a jelenséggel, főként ma, nem hallottunk még olyan nőt, aki legalább egyszer kétszer ne mondta volna, ez a pasi bizony hisztis. Igen, úgy tűnik egy ilyen kort élünk, amikor a nők is végre kimondhatják, néha az erősebbik nem a gyengébb érzelmileg.

Az érzelmi zsarolás sajnos gyengeség. Miről is van szó? Tulajdonképpen egy helyzet kikényszerítése egyfajta manipuláció, cselezés, amikor más módon már nem lehet igazunk. A hisztit sok nő alkalmazza, de ma a nők egyre tudatosabbak, és nagyon gyakran a nő a durcás viselkedés mellé prezentálja kérését is. A férfi sokszor csak úgy, a helyzet megóvása érdekében, vagyis pl. saját döntéshelyzete saját férfiassága megóvása érdekében dacol, és viselkedik abszurd módon... Pedig éppen ezzel kergeti magát csapdába és eshet le a piedesztálról.

Mi is történik ilyenkor? Mi válthatja ki?


1. Ha a nő elég határozott, férfias, erős, és akaratát rákényszeríti a férfire, akkor az lehet durcás, és viselkedése lehet feltételeket szabó, nyers.
2. Ha a férfi közvetlenül el akar érni valamit, és akaratát nem tudja véghezvinni, lehet kiábrándult.
3. Ha pusztán nem tudja mi a baja, melankolikus, és törődést, figyelmet, külső forrásból megoldást vár lehet érzelmileg zsaroló.


Milyen fajtái vannak?


1. A szóbeli zsarolás férfiaknál nagyon ritka. Többnyire ez ilyenkor agresszív, verbálisan is agresszív megnyilvánulás. Sok nő ettől ma már tudatosan menekül, könnyebb belőle kilépni.
2. A finom zsarolás lehet játékosan előadott vagy kevésbé komoly hangvételű. Nehezebb kivédeni, mivel a férfi aranyoskodó, de mindenképen kér valamit.
3. A leggyakoribb eset, amikor a férfi nem szólal meg, és csak néz maga elé, melankolikusnak tűnik, depresszióba esik. Egyes férfiaknál mindennapos tehetetlen helyzet, önagát és társát egyszerre zsarolja, hogy valaki, vagy valami kínáljon fel neki egy megoldást. 4. Ritka helyzet, amikor ez átcsap tettlgességbe, és a férfi szó nélkül, el is megy kedvese mellől, ilyenkor pontosan nem is tudni mit akar, és már azt is nehéz állítani, hogy zsarol, hiszen akármit is művel, nem a szemünk előtt teszi.

HarmoNet tipp: Boldog párkapcsolat és családi élet vár Rád? - Életed IV. szobájából megtudhatod! >>

Mit tehetünk a zsarolással szemben?


1. A megbeszélés sok férfinél elég hatékony módszer, amíg nem hergeli bele magát egy helyzetbe nagyon. Sokszor előfordul azonban, hogy a megbeszélés után még egyből nem múlik el a durcás viselkedés, hanem akár napok hetek telhetek el a visszaállásig, engedjük kifutni az érzést, kellemes programokkal kedvébe járhatunk.

2. A kerek perec elutasítás. A legkonkrétabb megoldás, ha felhívjuk a figyelmet a konkrét zsarolásra, és arra, hogy a puszta kérésnél a feltételszabás mennyivel durvább, és embertelenebb. Ekkor elutasíthatjuk a kérés módját, míg a kérést figyelembe vehetjük. Veszélyes módszer, sok férfi erre mérgesen reagál, mert annyira korrekt hogy gyakorlatilag védhetetlen, ha nem félsz egy még nagyobb vitától, akkor hajrá!

3. Engedhetünk is a zsarolásnak, ezt persze legtöbben nem szeretnénk. Esetleg lehetséges alkut kötni, hogy valamit valamiért alapon ki mit tud felajánlani kérésének teljesítéséért.

4. Végül, de nem utolsó sorban visszazsarolhatunk érzelmileg, ami legtöbb nő reakciója. Ezt azonban egyáltalán nem javaslom, ez ugyanis újabb vitákat szül, és egy végeláthatatlan megoldatlan hisztigombolyagot indíthat el, ami napokra, hónapokra is kihúzhat egy pár percesnek induló konfliktust.

(+5. Nagyon ritka jelenség hogy a nő az érzelmi zsarolástól begurul és üt, ezt lehetőleg ne alkalmazzuk, bár biztos nagyon sokkoló módszer. A legtöbb férfi képtelen ezzel bármit is kezdeni, a fájdalom leghalványabban nem érdekli őket, de megalázottság érzésüket erősen táplálja sajnos.)

Az érzelmi zsarolásnál nagyon fontos az okok, indítékok tisztázása, és az is jó, ha ágrajzban, valóban lerajzolva, vagy megbeszélve, de tisztázzuk a lehetséges megoldási alternatívákat, és együtt döntünk. Ha konstruktív megoldó hajlamú a férfi, jobb vele véghezvinni ennek a megoldását mintsem egyedül. A tett maga ugyanis csökkenti a belső feszültséget, amely erre indította.

HarmoNet tipp: Fakó párkapcsolat, tompaság, haldokló szakmai lehetőségek? A kreativitás felébresztésének 7 törvénye! >>

Minden esetben arra is gondoljunk, milyen egyéb feszültségforrásai lehetnek. Szülőkkel való viszony tisztázása, átmeneti munkahelyi nehézségek, egészségügyi állapot, hormonszint, alkohol fogyasztása, stb. Ha ezeket figyelembe tudjuk venni, az már fél siker. Természetesen rendszerességet semmi sem indokolhat e téren egy férfinél sem. Ha végképp elszakadt a cérna, kérhetjük pszichológus, vagy párkapcsolati terapeuta segítségét, rosszabb esetben élhetünk szabadságunkkal.