Csokika a szivecskének: Étcsokoládé a szív védelméért - Tejcsokival csalni nem ér!

Egy kis kocka étcsokoládé naponta megvédi a szívet a gyulladástól és az ennek következtében kialakuló szívbetegségektől - állítja egy új olasz tanulmány. A tejcsokoládé valószínűleg nem felel meg erre a célra. Ezért azt tedd le szépen!

Természetesen ennek a bűnös élvezetnek is van határa. Az ideális napi mennyiség csak 6,7 gramm, a Moli-sani projekt eredményei szerint, mely az egyik legnagyobb egészségügyi felmérés Európában. Összehasonlításként a standard méretű közismert Hershey’s csokicsókocska kb. 4,5 gramm (bár a klasszikus változat nem étcsokoládéból készül). Ugyanebből a márkából egy teljes szelet kb. 41 gramm (így ez egy egész hétre elég a javasolt mennyiség alapján).

Az érrendszer szöveteinek krónikus gyulladása növeli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, mint pl. az infarktusét és az agyvérzését. Az orvosok ezért igyekeznek ellenőrzés alatt tartani a gyulladásos folyamatokat. A gyulladás egyik jelzője a C-reaktív fehérje vérből mérhető szintje. A kutatók összefüggést találtak az étcsokoládé fogyasztása és a fehérje szintje között a 4 849 kísérleti alanynál, akik egészségesek voltak, egyéb kockázati tényezők esetükben nem érvényesültek (magas koleszterinszint, magas vérnyomás, stb.). Az eredményekről a Journal of Nutrition legutóbbi számában számoltak be.


"Abból a feltételezésből indultunk ki, hogy a kakaóbabban található rengeteg antioxidáns, főként a flavonoidok és más polifenolok kedvező hatást gyakorolhatnak a gyulladásos folyamatokra." - mondta Romina Di Giuseppe, a tanulmány vezető szerzője. "Az eredményeink rendkívül bíztatók: a visszafogott, rendszeres csokoládéfogyasztással csökkenteni lehet a C-reaktív fehérje szintjét a vérben. Más szóval a gyulladásos folyamatok jelentősen csökkennek."

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatású, bár az orvosok mindig arra figyelmeztetnek, hogy a teljes étrend sokkal fontosabb az egészség szempontjából. A csokoládéfogyasztók esetében például a vérlemezkék kevésbé hajlamosak veszélyes rögökké összetapadni. Más tanulmányok azt találták, hogy az étrend és a testmozgás változtatásával megelőzhetők a halálesetek, habár egy fecske nem csinál nyarat. A csokoládé esetében a kulcsszó a mértékletesség. Kis mennyiségben tehát ez is orvosság.

"A legjobb hatást a napi 6,7 grammos mennyiséggel érhetjük el, ami egy kis kocka csokit jelent heti 2-3 alkalommal. E mennyiség felett a kedvező hatás eltűnik." - mondta di Giuseppe. A tejcsokoládéban levő tej gátolja a polifenolok felszívódását, ezért ezt nem is vizsgálták. "Az eredmény szerintünk egy nagy sorozat kezdő lépése, mely által betekintést nyerhetünk a megelőzés folyamatába, mind a szívbetegségek, mind a daganatok esetében." - tette hozzá Licia Iacoviello, a Campobassoi Katolikus Egyetem Genetikai és Környezetkórtani Laboratóriumának vezetője, a Moli-sani projekt felelőse.

Medipress