Hallja? Nem hallja? Na hallja! A zajártalom fokozottan veszélyes!

A zajártalom ma már kulcsfogalom. A nyugati emberek többsége félelmet érez, ha egy erdő, vagy a természet csendjében magára marad. A hallásunk rettenetesen sokat sérül a folyamatos háttérzajok miatt.

A fejlett ipari országokban – így hazánkban is – a lakosság több mint fele részlegesen károsodott hallással éli életét. A lakosság 20%-ának van fokozottabb halláskárosodása.

Kétféle halláskárosodás létezik
Az egyik, az un. vezetéses károsodás műtéti úton gyógyítható. Ilyenkor a dobüregben fellépő problémákat orvosolják. Ám az idegi eredetű halláskárosodás esetében a hallókészülék jelenti a kiutat.

Aki hallási problémát észlel, föltétlen forduljon orvoshoz, mert ki kell vizsgálni a probléma hátterében húzód okokat. Minél előbb kiderül, mi okozza a bajt, annál valószínűbb, hogy nem lesz szükség hallókészülékre, nem lesz komoly a halláskárosodás, hallásromlás.

Aki nagyon súlyosan károsodott hallással kénytelen élni, azok számára elérhető egy speciális műtét, a kohlenáris imlpantáció, amikor a készüléket a fülbe illesztik be. Akik nem ennyire súlyos esetek, azok számára ma már modern, a fülbe tehető, szinte észrevehetetlen, profi készülékek kaphatók.

A enyhén halláskárosultak ugyanúgy élvezhetik a zenét, mint azok, akik ép hallásúak – ugyanis a zene élvezete egész más idegi központokban lakik, mint a hallás maga. Tévhit tehát, hogy akik fülhallgatóval élnek, azok nem szeretik a zenét, vagy nem élvezik úgy, mint tökéletesen halló társaik.