Fókuszban: A szemed fénye! A látásromlás hátterében - Október 9. a Látás Világnapja

Fontos, hogy az idősebb emberek odafigyeljenek kezdődő látásproblémáikra, ezek a problémák fokozatosan jelentkeznek, és idővel súlyosbodnak, az elhanyagolt látásromlás pedig más krónikus betegségek forrása lehet.

"Fontos, hogy az idősödő emberek évenként rutinszerű látásvizsgálaton essenek át. A látáscsökkenés nemcsak a mindennapi tevékenységekben (autóvezetés, olvasás) hátráltathat, hanem súlyosabb betegségek jele is lehet" - mondta az AGS (Amerikai Geriátriai Társaság) tagja, Dr. Amna Buttar. "A látásunkat érintő legtöbb probléma a felírt szemüveg megváltoztatásával orvosolható. Az idősödő korosztályt érintő leggyakoribb szembetegségek (zöld- és szürkehályog) megelőzésében és kezelésében az is segít, ha rendszeresen felkeressük orvosunkat" - tette hozzá Dr. Buttar.


A szakember szerint érdemes orvoshoz fordulni, ha az alábbi tüneteket észleljük:
- Homályos látás. Ha nem jól látjuk az útjelző táblákat vezetés közben vagy az olvasott szöveg elmosódik, ideje, hogy új szemüveget írassunk fel..
- Ha rosszul látunk gyenge fényviszonyok között, az is a látásromlás korai jele lehet..
- A szokásosnál gyakrabban botlunk el, vagy ütközünk neki olyan tárgyaknak, melyek jól ismert környezetben, például otthonunkban vannak. Ez szintén látásromlásra utal. Perifériás látásunk korunk előrehaladtával romlik. Ennek következtében az idősödő emberek a periférián elhelyezkedő tárgyakat nehezen veszik észre..
- Állandó fejfájás vagy szédülési rohamok. Ha az ember látása romlik, gyakran kezd bandzsítani, ami megerőlteti a szemet, így okozva fejfájást és szédülést.

HarmoNet tipp: Mikor vigyük szemészetre a gyereket? >>

A Látás Világnapja
A Látás Világnapját minden október második csütörtökén rendezik meg. Ez 2008-ban október 9-re esik.

A cél az, hogy felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy egységes megelőzési beruházásra bíztassák a kormányokat és különböző szervezeteket.


A 2008. évi Világnap egyben 9 éves "születésnapja" a "Látás 2020" kezdeményezésnek, amelynek célja 20 millió aláírás összegyűjtése, - döntéshozóktól, orvosoktól, betegektől, lakosoktól - azt szorgalmazva, hogy 2020-ra szüntessük meg a megelőzhető vakság előfordulását. A témáról bővebben - a szervezők - a WHO és a VISION2020 honlapján olvashatnak.

Dr. Info