Az év kórháza 2008 - szavazz Te is!

A szavazás szervezői ez évben is meghirdették "Az év kórháza" internetes szavazást. Az érdeklődők így ismét értékelhetik az intézményeket, és a kapcsolódó fórumban újra elmondhatják véleményüket a kórházakról. Az érdeklődők a már megszokott módon, a www.azevkorhaza.hu honlapon mondhatják el véleményüket, és értékelhetik összesen 5 kategóriában az intézményeket. A szavazás október elejétől 2008. december 31-ig tart.

A magyar kórházi betegellátás nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt egy évben, és bár a szakmai színvonalat egyre több, nyilvánosan is hozzáférhető mutatóval és mérőszámmal értékelik, a legfontosabb szereplő: az ellátott beteg véleményének változását még nem nagyon ismerjük. Részben ezért, részben a korábbi szavazások sikerén felbuzdulva 2008. október elejétől a  ismét meghirdetik „Az év kórháza” internetes szavazást. 

A kezdeményezés az elmúlt évben ismét sokak érdeklődését felkeltette, a szavazási időszak alatt közel 46 ezer szavazat érkezett, és a legfontosabb változás az volt, hogy a szavazók nagyon differenciáltan, mondhatni egyesével, külön értékelték az egyes kategóriákat az intézményeknél. Ez – mint ahogy azt tavalyi s jeleztük – az elmúlt év trendjének egyértelmű megfordulása, így szervezők kíváncsian várják, hogy az egyre több (bár sokszor a laikusoknak kevésbé érthető) szakmai mérőszámmal nyilvánosan is értékelt kórházak megítélése hogyan változik.

Az érdeklődők ezúttal is október elejétől 2008. december 31-ig, egy külön erre a célra létrehozott oldalon (www.azevkorhaza.hu) szavazhatnak. A megmérettetésben Magyarország összes, a szavazás indulásakor létező kórháza és klinikája részt vesz, a szavazás során a látogatók egy 5 fokú skálán – az iskolákban megszokott módón – értékelhetnek. A verseny aktuális állása a honlapon összesítve, kategóriánként vagy akár megyei bontásban is folyamatosan nyomon követhető.

A szavazók név szerint vagy területi alapon kereshetik meg a kívánt intézményt, amelyet a már megszokott öt kategóriában (orvos-szakmai ellátás, ápolás- és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, környezet) értékelhetnek. Ezt a kórházakhoz kapcsolódó – a látogatottság és a kialakuló viták alapján egyre népszerűbb – fórum oldalain tapasztalataikkal egészíthetik ki. Természetesen a szervezők ezúttal is lehetőséget kínálnak minden kórház számára, hogy az intézmény vezetése, orvosai – a többi hozzászólótól megkülönböztetett formában – hozzászólhassanak, reflektálhassanak az olvasói beírásokra, véleményekre.

A januárban tartandó eredményhirdetésen az öt kategóriagyőztes mellett az összességében legjobb átlagot elérő abszolút győztest is kihirdetik. A hazai egészségügy helyzetének ismeretében az erkölcsi elismerés mellett, mivel jelenleg a kórházak számítástechnikai fejlettsége elmarad a kívánatostól, az Év kórháza díj nyerteseit a program főszponzorának, a Pfizer támogatásának köszönhetően korszerű számítástechnikai eszközökkel is jutalmazzák.