Töprengő: Minek is állítanád át az órát? - Időnyerési hisztéria október 25-én

Hatalmaskodás a természet és az idő felett vagy felelősségteljes gondolkodás, józanul megfontolt tett? Az óra átállítása nem holmi csavargatása a mutatóknak, hanem a tér-, és időérzékelésünk, valamint lelkiállapotunk egyik alappillére. Miért és miként kell változtatnunk ezúttal október 25-én?

2008 október 25. Mindig éppen szombat, hétvége, így talán könnyebben átállunk, lazábban vesszük, mindig éjjel történik, szombatról vasárnapra virradóra változtatunk. Átállás a 44. héten.


Kis történelemóra
Az óraátállítást 1976-ban vezették be Franciaországban, három évvel az első olajárrobbanás után. Már akkor is az energiatakarékosság volt a cél, hiszen kiszámolták, hogy segítségével 0,3 százalékos energiatakarékosság érhető el.

Úgy gondolták, hogy a közlekedésbiztonság szempontjából is jó az ötlet, de később bebizonyosodott, hogy a szervezet nem áll át olyan könnyen, mint az óra, így inkább növekedett a balesetek száma, és az aggodalmak is az óraátállítással kapcsolatban.

A gyakorlat az energiatakarékosság szempontjából talán kevesebb eredményt hozott a vártnál, hiszen egy nagyobb városnak megfelelő energiamennyiség spórolható meg. Nem is beszélve arról, hogy csak a nagyfogyasztók tudnak igazán takarékoskodni, a háztartásokban elhanyagolható az energiafelhasználás csökkenése. Télen gyakorlatilag „visszaállítjuk” az órát, ezzel kompenzáljuk a tavaszi „előreállítást”. 


Ennek ellenére egy szép kezdeményezés, amelynek megtétele szükséges ahhoz, hogy együtt tudjunk működni másokkal, a társadalom része lehessünk, pontosan érkezzünk munkahelyünkre, a hivatalokba, stb.

HarmoNet tipp: Vasárnaptól többet alhatunk >>

Az energiatakarékossági kezdeményezéseket pedig meghagyhatjuk azoknak a magán, vagy éppen alapítványi ötletelőknek, akik képesek egész városokat, nemzeteket összefogva arra bíztatni az embereket, hogy egy napon át, legalább pár óráig ne kapcsoljuk be a háztartásban semmilyen áramforrást. Amikor ezt százezrek követik, akkor az igazán nagy fellélegzés bolygónknak!

Kunsay Melinda