A lakberendezés csúcsa: Nyugtatószoba - Stresszteszttel!

Richard Wiseman pszichológus professzor megtervezett és kialakított egy olyan nagyméretű multimédiás teret, melynek célja, hogy még a leggyötrőbb stresszt is kiűzze a gondolatainkból. A Hertfordshire Egyetem Egészségügyi és Humántudományi Intézetének bemutatójára Wiseman áttekintette a relaxáció témakörében végzett tudományos kutatásokat, és megalkotta a "világ legpihentetőbb szobáját."

Az egyetem de Havilland részlegében október 21-24 között megrendezésre kerülő bemutatón egyszerre legfeljebb tíz látogatót engednek be ebbe a nagy és szokatlan térbe. Puha matracra feküdhetnek, fejük alá levendula illatú párna kerül. Minden egyes 15 perces foglalkozás során nyugtató zöld fény árad a résztvevőkre, különlegesen komponált zenét hallgatnak, teljesen tiszta, kék eget vetítenek a fejük fölé.

“A modern idők élettempója és a gazdasági válság sokakat stresszben tart. Azért hoztuk létre ezt a helyet, hogy segítsünk nekik kikapcsolódni.” – jegyezte meg Wiseman professzor. „A kutatások szerint a visszafogott zöld fény serkenti az agy dopamintermelését, mely a nyugalom érzését kelti. A mesterséges kék ég pedig egy enyhe mértékben visszaszorítja az érzékelést, így befelé figyelhetnek, nem pedig a mindennapi gondokra.” A zenét külön erre a célra komponálta a Hertfordshire Egyetem zeneprofesszora, Tim Blinko.

“Richard arra kért, hogy írjak egy lassú, határozott ritmusú, alacsony frekvenciájú hangokból álló zeneszámot, melyben nincsenek hirtelen tempóváltások. Egy darabomat teljesen átírtam külön erre a projektre. Egy szoprán szóló énekel benne, de megszólal egy tibeti hangtál is, melyet meditációhoz és húros hangszerek együtteseiben használnak.”

HarmoNet tipp: Pánik, stressz, depresszió - legyőzhető fenevadak! Van kiút! >>

Néhány évvel ezelőtt Wiseman egy nemzetközi tanulmányt vezetett. A sétálási sebességet mérték fel a világ minden táján. Felfedezték, hogy az emberek még soha nem éltek ennyire rohanó és stresszes életet. Remélik, hogy a szoba motiválja majd a különböző embercsoportokat, hogy felvegyék a küzdelmet a stressz ellen, pl. a vizsga előtt álló diákok vagy azok a munkáltatók, akik szeretnék elérni, hogy dolgozóik minél kevesebbet legyenek betegek a stressz miatt. Wiseman professzor megjegyezte: „A korábbi munkáink szerint ezek a színek, hangok és illatok segítik az ellazulást, de ez az első alkalom, hogy ilyen módon kombináltuk őket, és izgalmas lesz megfigyelni a látogatókra tett nyugtató hatásukat.”

A következő kérdőív segít majd felfedni, hogy ki az, aki túlzottan stresszes életet él. Ha ötnél több kérdésre igen a válasz, valószínűleg itt az ideje, hogy kiszálljunk a mókuskerékből.


Stresszűző tippek:
A stressz növelheti a vérnyomást, befolyásolja az összpontosítás képességét, gyengíti az immunrendszert. Akik nem jutnak el a világ legpihentetőbb szobájába, az alábbi 10 módszer segítségét vehetik igénybe:
 
Medipress