Minogue: példakép az emlőrák elleni küzdelemben

Kylie Minogue énekes nyilvános küzdelme az emlőrák ellen sok nőt ösztönzött arra, hogy szűrővizsgálaton vegyen részt, annak ellenére, hogy a szűrés nem minden esetben hatékony.

Az aprócska Minogue, akinél 2005-ben 36 évesen mutatták ki a betegséget, az elvégzett szűrővizsgálatok számának emelkedését váltotta ki. A szakma ezt nevezte el „Kylie-hatásnak” – számolt be Helen Zorbas, az ausztrál Országos Emlő- és Petefészekrák Központ igazgatója. Zorba elmondta, hogy mivel egyre több híres nő, köztük Minogue és Christina Applegate színésznő is, szenved a betegségben, „nem meglepő, ha valaki azt gondolja, hogy járvány tört ki a fiatalok körében.”

Míg azonban az emlőrák számít a leggyakoribb rákbetegségnek és a legtöbb halálos áldozatot követelő ráknak, a 12000 ausztrál nő közül, akiket a betegséggel diagnosztizáltak, mindössze hat százalék 40 éven aluli.

„Lényeges, hogy eloszlassuk a tévhiteket, felszámoljuk a szükségtelen félelmet, és ellássuk a szükséges tényekkel ezt a korcsoportot” – nyiltakozta az igazgatónő egy Sydneyben tartott emlőrák-ellenes kampány alkalmával. „Az úgynevezett „Kylie-hatás” azt eredményezte, hogy több nő jelentkezett be mammográfiai vizsgálatra, de közülük sokan a 40 éven aluli korosztályba tartoznak, ahol a mammográfia nem hatékony.”


Zorbas elmondta, hogy a mammográfiai vizsgálat, az emlőrák kimutatására és diagnosztizálására szolgáló egyfajta röntgen képalkotó szűrővizsgálat, az idősebb nők esetében tud csak egyértelmű eredményt adni. A fiatal nők emlőjében azonban szövetük eltérése miatt szinte lehetetlen kimutatni a csomót.

„Annak ellenére, hogy a mammográfiai szűréssel jatékonyan ki lehet mutatni a rákot, és életet menthet idősebb nők esetében, jelenleg nem létezik hatékony szűrővizsgálat az emlőrákra 40 éven aluliak számára” – közölte Zorbas. A szakértő szerint a fiatal nők esetében a betegség kimutatásának legjobb módja az, ha alaposan ismerik saját testüket, és idejekorán észreveszik a változásokat illetve a betegség jeleit az emlőjükben.