Valódi férfira vágysz? - Felejtsd el! Férfinak csak férfi lehet igaz társa

Az ókori görögöknél természetes, sőt elvárt volt, hogy a tapasztalt harcos átadja tudását a fiatalabbnak. A szerelem terén is. Ugyanígy volt ez a világ túlsó végén is, ahol az egy csapatba tartozó vitézek szintén nem csak a vérontásban vállaltak közösséget. Szerepkörök a férfi szemében és szexualitásuk.

Akhilleusz és a szamurájok
A férfiak közti szerelmet magasabb rendűnek találták, mint a férfi és a nő köztit.
A görögök úgy tartották, ha egy férfi utódot akar, ott a felesége, ha vágyát kielégíteni, arra ott a szolgáló, ha művészi szerelemre vágyik hetérához megy, ám ha az isteni szerelmet kívánja, akkor fiúval hál - noha az isteni szerelem sokak szerint istenek, vagy Isten iránti szerelmet takarna... - a szerk.

Hasonló módon volt ez a szamurájoknál is. A feleség otthon van, és a gyermekekre, a családra felügyel. A kéjhölgyek ismerik a szeretkezés művészetét, az okos gésák művészetükkel gyönyörködtetnek, énekelnek, táncolnak, társalognak. Mint a hetéráknál, náluk is inkább a férfi lelke, szelleme talál kielégülést. A fiúszerelem viszont tiszta, nem fűződik hozzá érdek, a szenvedély lángját a tökéletes ember utáni vágy tartja életben. Emlékezzünk csak a Tabu című filmre, vagy az Iliászra. Más kérdés, hogy a legszentebb férfiszerelmet is aláássa a féltékenység zöld szemű szörnye, a rivalizálás, a hatalmi harcok, vagy éppen a halál. A szerelem eme legmagasztosabbnak tartott formája sem volt örök, sőt, igazán örök szerelemeket csak férfi és nő közt tart számon a történelem. A férfiak közti kapcsolatoknak volt azonban egy praktikus oldala is: a hadseregekben, harcos közösségekben összezárt férfiak előbb-utóbb kedvet kapnak egymásra, nem lévén más lehetőség, másrészt nem szaporítják felesleges éhes szájakkal a szűkös táplálékon élő közösséget. A görög és a japán harcosok mindemellett – és ez a lényeg – harci tudásukat is átadták ifjabb szerelmüknek, és csatában nem futamodtak meg olyan könnyen szerelmük szeme láttára, vagy védelme közben.


Társ, minden téren
Az, hogy a férfiak több értelemben is egymás társai voltak, erősebb közösséget kovácsolt, és ha kiélhették egymáson szexuális vágyaikat, kevésbé kellett attól tartani, hogy egy nő miatt esetleg elszöknek hadi kötelességeik elől. Ezek a megfontolások vezettek oda, hogy az ókori Görögországban még pénzbírsággal is sújtották azt a férfit, aki nem vett maga mellé fiatal társat. A japánoknál pedig természetes volt, hogy egy szamuráj mindenben ura rendelkezésére áll. Szó szerint mindenben, sőt, az, hogy a fiatal nemes annyira kiváló és kívánatos, hogy ura testi szolgáltatásokra érdemesíti még kitüntetésnek is számított. Kelet és Nyugat így nem is áll olyan messze egymástól, legalábbis ebben a tekintetben nem.

Ezekről a szerelmes harcosokról emlékezik meg ez a japán stílusú, de görög témájú vers:

Patroklosz éneke

Csatában edzett
kezed oly lágyan simít
bátor Kedvesem!

Életem óvtad,
most gyógyítsd sebzett lelkem
csókoddal Édes!

Mily félénk lettél
harcban bátor oroszlán,
hősök hőse, Te!

Kit nem győzött le
száz ellenség, én földre
teperlek lágyan.

Bronz helyett testem
kardja vág beléd gyönyört
adva Szerelmem!


 
Más kérdés, hogy sokan képtelenek ezt ma elfogadni. A szamurájokról pedig a tiszta szoláris erő sugárzik, talán el sem tudjuk képzelni a fiatalabb férfi társat mellettük. Később a romantika korában egészen kimondottá vált nyugaton is, hogy férfinak csak férfi lehet igazán a társa. Sokszor ez lelki, plátói szerelmet jelentett, de néha természetesen ez sem lehetett mentes a férfiak közötti szexualitástól. A modern kor előtt ez ugyan "fű alatt", de elfogadott volt. A nőt több helyen, ezer éveken át alacsonyabb rendűnek tekintették. A férfiak egymás közötti elismerése, megértése és főleg tisztelettel átitatott, tiszta szeretete a másik iránt, természetes és megbecsült volt. Ha pedig őszinték akarunk lenni... a férfiak egymás közt a legszentebb barátságnak nevezett erős ragaszkodó szeretetet élik át, amelyet a nők gyakran csak felkavarnak. - a szerk.

HarmoNet tipp: Meleg idők a sztárok körében - Beckhamtől Timberlakeig >>

- regele -
Szerkesztő: Fodor Kata