Aki gazdag tovább él? - Jólétből egészség!

Egy hétfőn közzétett nagyszabású tanulmány szerint az Európai Unió gazdagabb országainak lakói akár 14 évvel hosszabb ideig élnek egészségesen, mint a fiatalabb, keletebbre fekvő EU tagországoké. A jóléttől függne az egészség? Gazdaság, életmód, s a hogylét összefüggései.

Az átlagban a legkevesebb „egészséges életévvel” – vagyis olyan időszakkal, amelyet az emberek 50 éves koruk után fogyatékosság vagy tevékenységük korlátozottsága nélkül töltenek – rendelkező európai nemzetek súlyos kihívásokkal néznek szembe az egészségügyi ellátás költségeit – összegezte a tanulmány. Komoly nyomás nehezedik majd rájuk abban a tekintetben is, hogy az EU célkitűzésének megfelelően az 55 – 64 évesek munkavállalásának arányát 2010-re 50 százalékkal megemeljék.

A várható életkor Európában folyamatosan emelkedik, a 2005-ben 50 évüket betöltő férfiak esetében elérte a 78,6 évet, a nők esetében pedig a 83,5 évet. A legrövidebb és a leghosszabb várható élettartammal rendelkező országok közötti különbség a férfiak esetében 9,1 év (71,3 év Lettországban és 80,4 Olaszországban), nők esetében pedig 6,1 év (79,3 év Lettországban és 85,4 Franciaországban). Az viszont nem derült ki, hogy e többlet évek közül mennyit töltenek jó – és lehetőleg produktív – egészségi állapotban.

Carol Jagger és kutatócsoportja a brit Laicester Egyetemen az országos és az európai statisztikák vizsgálatából arra az eredményre jutott, hogy hatalmas különbségek tapasztalhatók a kontinens egyes nemzetei között.

Átlagosan egy 50 éves olasz, holland, svéd vagy máltai férfi jóval meghaladja a 70 éves életkort fogyatékosság nélkül illetve anélkül, hogy korlátoznia kellene tevékenységeit – tehát tíz egészséges évvel tovább, mint magyar, lett, szlovák és litván szomszédaik.


A legmagasabb átlagéletkor a Dániában kiszámított 73,6 év, a legalacsonyabb pedig az Észtországra jellemző 59,0 év. A The Lancet brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint körülbelül ugyanezek az országok foglalják el az egészség-spektrum végpontjait a nők esetében is.

„Általánosságban véve a régi európai közösség, azaz az EU-15 országok, állampolgárainak hosszabb és egészségesebb is az életük, mint a tíz új EU-tagállam lakossága nagy részének” – összegezték a kutatók.

HarmoNet tipp: Az öregség és lelassulás az agyban dől el >>

A tanulmány eredményei szerint az idősek produktív egészsége közvetlen kapcsolatban áll az ország jólétével és a GDP az idősek ellátására fordított százalékával.
Azt is kimutatták, hogy már a megelőző orvosi ellátás enyhe fokozása is jelentős eredményeket hozhat: „Az idősek ellátására fordított kiadások egy százalékos emelése az egészségesen eltöltött életévek (healthy life years, HLY) egyéves növekedését eredményezi az 50-es éveikben járók esetében a 15 régi EU tagállamban, és 13 éves emelkedést eredményez a 10 újonnan csatlakozott EU-tagországban” – állítják a tanulmány szerzői.

A szintén a The Lancet folyóiratban megjelent kommentárban Errol Crook és Terry Hundley, a South Alabama Egyetem kutatói arra mutattak rá, hogy „az egészségügyi különbségek fő oka a kezelhető krónikus betegségek ellátásában tapasztalható egyenlőtlenség.”


Az eredmények azt az EU célkitűzést is beárnyékolják, mely szerint az alkalmazás arányát 2010-re az 55-64 éves korosztályban 50 százalékkal meg kellene emelni. Az új EU-tagországok többségében az 50-es és 60-as éveikben lévő férfiak és nők egészségügyi panaszai „azt jelzik, hogy ezt a célkitűzést egyes országokban nem sikerül majd elérni, hacsak az egészségi állapotban nem érnek el jelentős javulást.”

A 25 EU-tagállam átlagéletkora a tevékenységek korlátozottsága nélkül 2005-ben a férfiak esetében 67,3, a nők esetében 68,1 év volt. Nagy-Britannia, Franciaország és Görögország a nők és férfiak esetében egyaránt átlagon felülieknek számítanak, Németország, Finnország, Portugália és a Cseh Köztársaság pedig elmarad az átlagtól.

A tanulmány a 2005-ös adatokkal dolgozott, ezért nem foglalkozott az Európai Unió két legújabb tagállamával, Bulgáriával és Romániával, amelyek 2007-ben csatlakoztak az Unióhoz - pedig minden bizonnyal érdekes felmérések születhetnének e vidékeken is.

Medipress
Képek: Piqs.de