7 ajándéktipp egyszerű alapanyagokból - házibarkács gyerekkel (Képekkel!)

A karácsonyi készülődéskor, advent környékén fő téma a díszítés. Ha kis gyerekeid vannak, akkor mindezt úgy kell megvalósítanod vélhetőleg, hogy biztonságos legyen, ne kelljen vagyonokat költeni és nem utolsó sorban velük együtt lehessen elkészíteni, hiszen így alakul ki a szent napra az igazi családias hangulat. Az pedig egy nagy plusz, ha gyógyító, terápiás hatása is lesz az így készült játéknak, díszítő elemnek. Mit készíthetsz abból, amit otthon találsz?

Mandarin a sündisznó
Kell hozzá egy mandarin és egész szegfűszeg. A gyerekeknek egy kis tálba beleöntöm a szegfűszeget és mindenkinek adok egy mandarint. A tetejére és az oldalára is lehet szurkálni a szegfűszeget. Az orra helyére egy és a szemeknek két szegfűszeg, de ha csak bors van otthon vagy fogpiszkáló azzal is kivitelezhető a sündisznó. A mandarin azért jó, mert könnyen bele tudják szúrni a gyerekek. A szegfűszeggel pedig isteni és hangulatos karácsonyi illatot is varázsolhatunk az otthonunkba. Végül pedig az asztalon akár egy szerepjátékhoz is kiváló eszköz.
 


Alma mécses

Végy egy almát. Olyan legyen lehetőleg, ami megáll az asztalon ha leteszed és nem gurul el. A tetejét vágd le egy kicsit, és késsel készíts bele egy kis mélyedést. Ebbe kell belehelyezni a mécsest és köré, pedig szegfűszeget szurkálni. Kész is a hangulatos asztali világítás, amit akár meg is lehet enni. A gyerekeket megkérhetjük a szegfűszegek beleszurkálására garantáltan élvezni fogják, pláne ha a végén meg is gyújtjuk nekik a mécsest amit aztán elfújhatnak, mint a szülinapi tortán lévő gyertyát.
 


HarmoNet tipp: Durva és megdöbbentő kísérlet: Közvetlen agyi stimuláció a kézügyességért >>

Citrom mécses
Hasonló egyszerű és szép dísz lehet. Kell hozzá egy félbevágott citrom, aminek levét ki kell csavarni, ebből lehet finom limonádét készíteni. Utána kicsit kikaparjuk a belsejét, levágjuk az alját, ha kell, hogy megálljon (ekkor kell alá valamit tenni, nehogy kimarja a terítőt vagy bútort), és belehelyezünk egy mécsest. Érdemes olyan méretű citromot választani, amibe pont belepasszol egy mécses. Ha még cifrázni akarod, akkor színes cukorkákkal, vagy apró gyöngyökkel díszítheted. 
 


Almatélapó

Hozzávalók: egy alma, pingpong labda, piros papír, ha nincs ne búsulj színezzetek egy fehéret pirosra, vatta, és filctoll, ragasztópisztoly. A papírból vágj ki egy kört, majd kerületétől a közepe felé vágd be egy helyen és hajtsd egymásra a két találkozási pontot, úgy hogy sapkaforma legyen. Ezt ragaszd össze papírragasztóval és szintén papírragasztóval rögzítsd az almára. A télapósapka tetejére vattából készült kis labdacsot ragassz, és egy ugyanilyet az orrának is. Ez utóbbi lehet színes vatta, ha van ilyen otthon. Szemet készen kapható szemből is ragaszthatsz rá, de lehet rajzolni is. Ugyanígy szájat, és orrot is lehet filctollal készíteni télapónak.A szegfűszeg, mint antibiotikum

A szegfűszeg aromaterápiás hatásai: hörghurut, fogfájás, asztma, és izületi gyulladás hatásos szere. A szegfűszegolaj, antibiotikus, antihisztamin, antioxidáns vágyfokozó és köptetőszer. Ebben a nyirkos hideg időben kiváló teát is lehet készíteni belőle. Egy kis gyömbért kell reszelni, és őrölt szegfűszeggel meghintve kész az antibiotikum őszi napokra. Gyerekeknek egy késhegynyi őrölt szegfűszeget a kakaóba téve is kellemes gyógyító italt készíthetünk. Ugyanígy a reggeli forró kávéba is keverhető egy késhegynyi.
 
A narancs- és a mandarinszagtalanító és nyugtató csoda ünnepekre
A narancs nyugtató hatással van ránk, ami kimondottan jót tesz az előkészületek zavarában. Immunrendszer-erősítőként is jó, ha a közelünkben van. Szagtalanító tulajdonságát az ünnepi sütésfőzés alkalmával kiválóan hasznosíthatjuk, és hő hatására ez fokozódik. Azért meg ne gyújtsuk, de mécsesnek ezért kiváló. Hörghurut ellen köptető és nyákoldó jellege kiemelendő. Gyomorgörcs, esetén használható, és kiváló étvágygerjesztő.
 
HarmoNet tipp: Mikulás-levél az apróságoknak >>

Citrom a betegségek elkerüléséért

A citrom kiváló a légkörében ható természetes fertőtlenítő és illatosító. Baktérium és vírusölő hatása kiterjed az egész térben, és kevésbé kapjuk el a hozzánk látogató vendégek vagy valamelyik családtagunk nyavalyáit. Ha valaki náthás és a szobában pl. citromhéjat teszünk a radiátorra vagy mécsesként az asztalon van a család többi tagja védettebbé válik. A narancséhoz hasonló vegyület található benne ezért hasonlóan jó köptető, és szagtalanító. A meghűléses időszakban gyulladáscsökkentőként is hasznosítható illata. Ugyanakkor élénkítő, agyműködést serkentő, hasnyálmirigyszabályozó hatása sem elhanyagolható.
 
Egry Márta