Ilyen még nem volt! Megadóztatják a szexet!

Amióta világ a világ, az uralkodók, kormányzatok mindig találékonyak voltak, ha a kincstár feltöltéséről volt szó. A történelem folyamán már minden lehetséges és kevésbé lehetséges dolgot megadóztatták már, de amit most az olasz törvényhozás talált ki, arra nemigen volt még példa a modernkor történetében!

Egészen pontosan arról van szó, hogy a pornót fogják megadóztatni, annak minden műfaját, bármilyen megjelenési helyen. A nyilvános házak, vagy az örömlányok adójára már volt példa a történelemben, de arra, hogy a pornográfiát magát sújtják adóval, még nem igazán. Persze az egészről a gazdasági válság tehet, ami jelenleg a világ nagy részét nyomorgatja, és sok más válságterv mellett az olaszok is megalkották saját elképzelésüket arról, hogyan lehetne még egy kis plusz pénzt kifacsarni az állampolgárokból. Ennek jegyében 25%-os forgalmi adó terhelne minden "nem szimulált" szexjelenetet, legyen az színpadi mű, film, DVD, vagy bármi egyéb.

Az új törvény meghatározása szerint ez vonatkozik a specializált újságokra, magazinokra, valamint minden olyan irodalmi, színházi műre és filmre, amely egyértelmű, valóságos jeleneteket tartalmaz beleegyező felek között. "Az adónem terve 2002-ben már felmerült, 2005-ben újra terítékre került, de eddig a gyakorlatban nem valósult meg. Most a pornóadó már a 2008-as bevételeket is sújtja" - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. Nem kevés pénzről van szó, ha belegondolunk, hogy szerény becslések szerint is 900 millió Euró a pornóipar forgalma csak Olaszországban, és ennek a pénznek majd’ teljes egésze illegális úton vándorol kézből kézbe, tehát nem visel adóterheket.

Öt vitalizáló szexpóz - nőknek (+18) >>

Az egészben csak az a nehézség, hogy az említett művek leginkább az interneten terjednek, amit igen nehéz lesz megadóztatni. Tinto Brass filmrendező, a Caligula alkotója felháborítónak és nevetségesnek tartja az új rendelkezést, amit ráadásul nem is lehet betartatni szerinte. "Nem akarják, hogy az emberek szórakozzanak, pedig mi lehet optimistább, mint egy szép hátsó? De nem: szomorúnak akarnak látni minket, előveszik Platónt, aki szerint az emberben van egy nemes rész övön felül és egy piszkos övön alul." Brass kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy bármi értelme is lesz az új törvénynek, legfeljebb még ellenőrizhetetlenebb lesz a szexipar, ha teljes illegalitásba kényszerítik. A világhálón közzé tett képek, filmek meg eddig is szabadon, ellenőrizhetetlenül terjedtek, vajon ezek után hogyan fogják kiróni az adót ezekre a művekre? Megint más kérdés, hogy pontosan ki is fogja megfizetni ezt az adónemet? A kérdésekkel kapcsolatban a kulturális miniszter 60 napon belül tesz közzé további pontosításokat.

Regele Tímea