Új járóbeteg rendelő a hajléktalanok számára

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) új járóbeteg ellátó egészségügyi centrumot nyit 2009. januárjában a Könyves Kálmán körúton. A Vodafone Magyarország Alapítvány - több, mint 6 millió forintos - támogatásával megnyíló orvosi rendelőben nem csak a hajléktalanok speciális igényeihez és szükségleteihez igazodó egészségügyi alapellátására lesz lehetőség, de pszichológiai, bőrgyógyászati szakorvosi ellátás és új, szemészeti prevenciós szűrő program is indul.

Szakmai becslések szerint a fővárosi hajléktalanok száma 15-25 ezer fő. A hajléktalanok egészségi állapota az átlagos népességéhez képest rosszabb, egészségi állapotuk évről évre romlik. A BMSZKI jelenlegi szűkösebb körülményei között is a háziorvosi rendeléseken havonta 800-900 esetben történik egészségügyi ellátás. Az esetek 60 százalékában a 40 év feletti korosztály keresi fel a rendeléseket. Gyakori probléma a hajléktalanok - azon belül is elsősorban az idősebbek - jelentős látásromlása, vaksága, melyek nagy része megfelelő szűréssel és időben elkezdett kezeléssel megelőzhető lenne. A Vodafone Magyarország Alapítvány segítségével megnyíló új orvosi rendelőben az alapellátás mellett szakrendelés, illetve szembetegségek szűrése és kezelése is megoldottá válik.

Az orvosi rendelő a Fővárosi Önkormányzat szociális ellátó irodájával azonos helyen működik majd: Az így létrejött új, speciális hajléktalan szociális és egészségügyi centrumban egy helyen lesz lehetőség a háziorvosi alapellátás igénybevételére, a segélyigénylésre, igazolványok beszerzésére, tehát minden szolgáltatás elérhető lesz, amely a hajléktalanok ellátása során felmerülhet.