Metallica, Motorhead, Megadeath - fokozott veszélyt jelent?

FIGYELMEZTETÉS: A Metallica, a Motorhead vagy a Megadeth zenéjére való fejrázás káros lehet az egészségre. Legalábbis ez derül ki a csütörtökön közzétett, az első alkalommal készített tanulmányból a dekadens táncstílusról, amely abból áll, hogy a heavy metal rajongók gyors, zilált ritmusban előre-hátra mozgatják a fejüket - a dervisek több ezer éves vallási hagyományaikhoz hasonlóan.

Declan Patton és Andrew McIntosh, a Sidney-i New South Wales Egyetem Kockázat és Biztonság Kutatóintézetének munkatársai keményrock és heavy metal koncerteken figyelték meg a fejrázás technikáit. A terepmunkát követően - terepmunka... sör+metál? - biomechanikai elemzést készítettek, amely egy „elméleti fejrázó modell” létrehozásában teljesedett ki.
Egyes hosszúhajúak ezt magukon próbálnák ki inkább. - a szerk.

A British Medical Journal (BMJ) folyóiratban megjelent - e hónapban, vagy még április elsején? - rendhagyó tanulmányukban a kutatópáros azt állítja, hogy az áramütött nyulakhoz hasonló rángatózás ostorcsapás sérüléshez hasonló károsodást okozhat.

Egy jellegzetes, legalább 146 percenkénti ütésszámú death-metal ritmus, 45 fokosnál nagyobb fejrázási szöggel kombinálva „várhatóan enyhe fej és nyaksérülést eredményezhet”. Gyorsabb tempó és nagyobb szög esetén „egyértelmű kockázata van az enyhe traumás agysérülésnek.”

Nem árt tudni, hogy épeszű rockerek tudják, hogy nem lehet, és nem érdemes a ritmust verni fejükkel, a headbangelés - könnyebbek kedvéért megjegyzendő - általában nem követi a zene tempóját, csupán figyeli a ritmust. - a szerk.

A tanulmány szerint közvetett bizonyítékok is mutatnak a keményrock potenciális egészségkárosító hatásaira. „2005-ben az orvosok úgy vélték, hogy Terry Balsamo, az Evanescence együttes gitárosa stroke-ot kapott a fejrázástól.” Vagy mástól. Stressztől, hangerőtől, tolongástól. - a szerk.

Akkor most mit lehet tenni?
A metálrajongók nyakmerevítőt hordhatnak fejrázás közben, esetleg mostantól ragaszkodhatnak Michael Bolton, Celine Dion, Enya és Richard Clayderman remekeinek hallgatásához – javasolja tréfásan Patton és McIntosh. Azoknak a tiniknek, akik mégis kitartanak az Ultra Vomit mellett a könnyedebb dallamokkal szemben, a kutatók gyakorlati példával szolgálnak arra vonatkozóan, mit kell elkerülni.

Ez pedig az „elméleti fejrázó modell”, amely a Beavis and Butt-head rajzfilmfigurák a The Ramones "I Wanna Be Sedated" 164 ütés per perc tempójú számára történő csápolását veszi alapul. Beavis fejének mozgástartománya körülbelül 45 fokos, ami a sérülés küszöbén belül marad. Butt-head esetében már nem olyan rózsás a helyzet. Ő legalább 75 fokos szögben rázza a fejét, amivel „egyes szintű” fejsérülések, vagyis fejfájás és szédülés bekövetkeztét kockáztatja.
 
A kutatók által kiemelt Motorhead, Metallica, és Megadeath közös pontja a gitáralapú dallamokon túl, hogy mindhárom M-betűvel kezdődik. Ezért, ha aggódunk a klasszikusok miatt hallgassunk inkább Slayert, Lake of Tearst, vagy Junkiest, esetleg, ha dacolnánk a tudománnyal, Manowart, Monster Magnetet vagy Moonspellt. - a szerk.

Medipress
Szerkesztő: Fodor Kata