Mit kapott ajándékba? Zsebpénzt a gyereknek?! - A reális támogatás 5 pontja!

A mai világban? Hogyan? Rengeteg szülő esküszik rá, és legalább ennyi szülő óva int tőle. Zsebpénzt adni a gyereknek, főként úgy 15, 16 éves kor alatt sokak szerint veszélyes. Mások szerint ennek elmulasztása sokkal károsabb, szóval nem akármilyen zavar van. Lássuk az érveket, pro és kontra, és azt is, hogyan kezeld a gyermek anyagiakhoz való hozzáállását.

Akik szerint a gyerek ne kapjon
Rengeteg szülő úgy gondolja, hogy a gyerek ne kapjon rendszeresen zsebpénzt. Kérhet, kaphat egy-egy alkalommal, ha elmegy valahová a barátaival, ha tudjuk az árakat, de ha folyamatosan adagoljuk neki a pénzt, ki tudja, mire költi. Ellophatják tőle, értelmetlen dolgokra költheti. Van aki egyáltalán nem szívesen ad pénzt a gyermeknek.

Aki szerint pedig kell
Mások úgy érvelnek a gyermek így gyorsabban, és könnyebben hozzászokik ahhoz, hogy fizetését kivárja és beossza. Megtanul gazdálkodni, gondoskodni magáról kicsiben, vagyis beosztani azt ami van. Ráadásul sokak szerint jó büntetés, rossz eredmények esetén elég a zsebpénzt megvonni, ahogy egy munkahelyi hibánál is, lehet mi magunk tartozunk kártérítéssel főnökeinknek.

Hol húzódik meg az igazság? - Valahol a kettő határán természetesen
1. A zsebpénz kiváló pénzügyi befektetés a szülőnek, ha megtanítja a gyermeket spórolni, egy-egy dolgot gyűjtés után a gyermek magának is megvehet.
De nem árt azt a kockázatot is figyelembe venni, ha a gyerek nem spórol, így a karácsonyi bicikli egy plusz befektetés lesz, ami az elveket is felrúgja, de kinek lenne szíve a gyermektől a komoly dolgokat megvonni? Tanulság? Pénzügyi nevelést csak következetesen lehet véghezvinni.

2. A zsebpénz valóban jó gazdasági ismerteket nyújt. Azt is megtanulja a gyermek mi milyen értékű, milyen árkategóriába tartozik. De kölcsönt, bankosat és százalékra hitelfizetőset csak nem játszunk már a gyermekkel, ne várjuk tőle, hogy egyszemélyes OTP-Bank legyen 18 éves korára.

3. A zsebpénz, mely rendszeres, korlátlanul elkölthető. Felmerül a kérdés, hogy a gyerek esetleg cigire, vagy valami nem túl hasznos dologra költi.
Az is felmerül azonban, hogy egy nemileg érett 14 éves, ha akar sem tud első szexuális együttléte során védekezni partnerével, ha nincs miből megfelelő terméket vásárolnia ehhez. A megoldás az őszinteség lehet, a tabuk nélküli beszéd.

Ha adunk rendszeres zsebpénzt, de ha nem kérdezzük meg a legutóbbiból mit vett, mire költötte, akkor szépen kicsúszhat a dolog a kezünk közül. Ha a gyermeknek elmondjuk, hogy mi kíváncsiak vagyunk ezekre a dolgokra, akkor nyitottá válhat. De tapintatosan, mert VAN külön magánélete!
Ha pl. arról számol be, cigarettára költött, a legrosszabb, amit tehetünk egy szidalmazás. Jobb, ha békésen elmondjuk, hogy mi ezt egészségtelennek, veszélyesnek, törvénytelennek tartjuk, mi több értelmetlen, hogy pénz, érték, amiért a szülő keményen dolgozik hamuként pereg le a kis kacsójában. Szigor nélküli tiltás lehet csak eredményes. A megbeszélés.
Ne feledjük el hozzátenni, hogy örülünk annak, hogy elmondta, és a barátunknak tartjuk őt ezért! Javaslattal fejezzük be - mert ez marad meg! Ezt és ezt megvehetnénk helyette, összerakhatnánk ennek az árát, és beszállnék, segítenék ebben és ebben...

HarmoNet tipp: Zsebpénzügyek >>

Ha nem adunk rendszeres zsebpénzt, de a gyermek mindig kérhet, könnyebb megtudni, hogy mire költötte pénzét, illetve mire szeretne kérni. Természetesen ilyenkor is lehetnek kis füllentések. Kérjük meg a gyermeket mondja el őszintén, büntetni inkább az őszintétlenséget érdemes, mintsem az őszintén elkövetett helytelen cselekedeteket. Így a bizalmi kapcsolat megmarad, jobban képes kiépülni.

4. Egyes családokban divat a zsebpénzért való megdolgozás. Ez nagyon hatékony lehet, a gyerek segít takarítani, vagy a szülő munkájában és ezért fizetést kaphat. A szülő ezzel természetesen időt és így pénzt spórol magának. A gyermek elsajátíthatja a valamit valamiért elvet. Nagyon hatékony lehet, de nem feltétlenül az általános és rendszeres zsebpénz helyett.


Könnyen egy munkakapcsolattá degradálja ugyanis a szülő-gyermek viszonyt, és ezt valóban csak a legügyesebbek képesek áthidalni a fiatalokkal. A legjobb, ha ilyen lehetőségeket akkor nyújtunk, amikor a havi keret kimerült, és a gyermek még kér egy különleges koncertre, vagy egy könyvre. Ekkor nevezze meg, mi ennyire fontos, a terméket lehetőleg mutassa be. Ne követelőzve kérjük, hanem érdeklődve. Helytelen: Jó, de látni a karom a jegyeteket! Helyes: Okés, de legalább a jegyet őrizd meg nekem fiam, ha már a koncerten nem lehetek ott!
Talán ez egy kicsit manipulatív, de mindenképpen több bizalmat ad.
A gyermek tehát, ha megnevezte, akkor plusz munkaként megdolgozhat plusz igényekért, ha ez a szülő kereteibe is belefér.

HarmoNet tipp: Az örök női hivatás: Babysitter lennél? >>

Nem érdemes viszont teljesen elüzletiesedni!

5. A legnehezebb kérdés, amikor nincs a szülőnek. E téren a legjobb, ha megmondjuk, hogy nincs pénze a szülőnek, és nem találunk ki holmi kifogásokat. A gyermek ettől persze, főként, ha ez gyakori eset, szintén dühös lehet, nem biztos, hogy képes megérteni. A szülő ekkor jó esetben segíthet a gyermek nyári munka keresésében. Ellenőrizheti hová hívják, milyen céghez, illetve ellenőrizheti, kifizették-e rendesen.

Ez egy együttműködés, amely jóval konstruktívabb, mint pusztán elküldeni a gyermeket, hogy nem tudunk segíteni kérésében.

Fodor Kata