Ki fizet a végén? - Visítva röhögés az agyvérzéshez közel 2008

Amikor az ember lakásfelújításba kezd, többnyire még nem tudja mire vállalkozik. Akkor sem, ha már gyakorlott, és nem az első alkalommal újít fel. Azt mondják, törvényszerű, hogy mindig van némi probléma, felmerülő komplikáció. De a pozitív ember tudja, komplikáció nincs, csupán negatív gondolatok, és ezeket ki lehet küszöbölni.

Ennek ellenére szinte biztos, hogyha nem hibátlanul jól szervezett a felújítás menetrendje, akkor legalább tíz alkalommal érzi majd úgy az ember, hogy a komplikációktól nem kap levegőt.

Szóval az úgy kezdődött…
A család meglehetősen sürgette már a felújítást az állapotok miatt. Amire hivatkoztak, egy csatornatörés, 13 évvel ezelőtt fordult elő utoljára... , és mert ez egy babonás szám… talán éppen ezért, nem tűrhetett halasztást az ügy.

Ezért annyira hamar belevágtunk, ahogy csak lehetett.
A felújítást a csatornázók kezdték, akik precíz gyors társaság voltak, határozott munkatempóval és elképzelésekkel.

Annyira hibátlanul dolgoztak, hogy úgy érzetük, még a hirtelen munkakezdés ellenére is szerencsések vagyunk.
Azután az utolsó pillanatban eltörték a WC csövét, és a szelepet elrontották.

Felvetésünkre, hogy meg kellene javítani, annyi volt a válasz, hogy majd az utána dolgozó vizes kijavítja - értsd másnak fizetem meg, amit ő elrontott. Ha filmet forgattunk volna nyekkent volna a bakelit, hogy hogy is van ez apuskám?

Mi hívő emberek vagyunk. Mindent elhiszünk...

Nem hangzott rosszul. Pusztán azt felejtette el közölni, hogy a vizes külön cég, és nekik ki kell fizetnünk azt, amit ők elrontottak.

Így történt, hogy 9000 Ft-ba kerülő szelepről még egy blokkot sem kaptunk, s melyet mikor kicseréltek a szelep kisebb erővel ugyan, de folyt tovább. Persze mit vártunk olyan emberektől, akik a belső vízórát a kerti csap csővére akarták szerelni??? Vagy akik egy Y ág elhelyezése helyett Y alakú vágást ejtettek a vízhálózaton? Ne visíts olvasóm, így történt!

A 20 perces beszerelés 5000 Ft-ba került kérem szépen, amelyről számlát nem volt hajlandó adni az úriember, révén szerinte ez nem szokás, a szelep folyását nem találta indoknak arra, hogy ezért a pénzért kijavítsa az általa elvégzett félmunkát, fél hibát.

Mi tagadás, kirúgtuk. Kegyetlenül… látva, hogy vele semmi sem működik.


Kőmíves Kelemen
Olyan szépen és jól alakultak a munkálatok, hogy fény derült a kőműves problémára. Szinte nincs olyan felújítás, ahol ne kéne kőműves, jó szakember viszont kevés van a szakmában, még kevesebb az országban.

Amikor megérkezett végre, már kezdtünk feszültek lenni, de nyugtatott, hogy ő mindent tud, és érti a dolgát.

A kapukulcsomat a nélkül akasztotta le a fogasról, hogy megérdeklődte volna, mit szólok hozzá, maga intézte a homok behozatalát, amelyből kisebb bunkert emelhettem volna a kert közepén. Annyi cementet vásárolt, ami egy új házra elegendő lett volna, nem hogy a felújításra. Másnap reggelre ígérte magát, és láss csodát meg is érkezett! Hogy elmondja, most elmegy, mert másik munkája van és majd hív… Azóta is teszi… S mi is keressük, gyakran.

Nem adtuk fel, közben szereztünk egy új vízszerelőt, aki nagyon megbízható volt. Ismerős ajánlotta. Széles termeténél már csak árai voltak magasabbak, de a minőséget meg kell fizetni, sejtette mosolya. Így mesélt munkájáról: „Amikor egy nagy munkát csináltunk az előző helyen, 5 hét után már könyörgött a tulaj, hogy legalább egy WC-t állítsak be… Önöknél 3 nap alatt megleszünk…” Mit mondjak, „meggyőzött”!

Nem voltunk biztosak benne, de végül jó árat kínált. Kétszer is megegyeztünk, elmondta, hogy tarthatók árai (65000 Ft) és mi boldogok voltunk, beindult a munka. Azután hazament, és írásban is elküldte ajánlatát. Amely éppen a kétszerese volt a megbeszéltnek. Féltünk, ha még egyszer jön, újra megduplázódik, a harmadik napon pedig, négyzetre emeli az összeget…

Kedvencünk az új WC csésze kiválasztása volt.

Kérem, nem érdemes ezt vízszerelőre bízni, vagy ahogy tetszik. A pottyanási sebesség miatt 3-szor cseréltük. Mikor miszter szélesváll-lassúság vízszerelő meglátta, azonban közölte, vigyük vissza, ő majd hoz egyet. Ez volt az első, hogy közöltem vele: NEM. És ő igen meglepődött, ahogy az egész család. Mert ez visszhangzott ... Egy hónapja ültünk egy feltúrt lakásban.

HarmoNet tipp: Lakásfelújítás, de hogyan? >>

Csövezünk

A vízszerelő a csövezésről is meg akart győzni - mit mondjak ezt tettük már hetek óta... Méghozzá a csövek kicseréléséről, ami 20 év után nem hangzott persze rosszul, de mindenkinek van egy bizonyos méretű takarója…

„Ezt a munkát nem lehet megcsinálni a csövezés nélkül… maguknak azonban megcsinálom”- Ha nem lehet, akkor hogyan? - merült fel bennem, és itt szakadt el a cérna, és láss csodát, őt sem kértük.

De mit ad isten, ha van emelet is, vagy padlás, akkor kérem a lépcsőnek külön problematikája van, főként ha ajtócserével nem fér el a régi lépcső lába. A megoldás egyszerű... szerű:

A stabil gondolkodó:Egy csavar bele oldalra és levágjuk a lábát.”

Az ország támasza: „Berakunk egy lécet alá” Mire mi: Alatta uram a pince van!

A hívő:Nem kell ehhez semmi csak lefűrészeljük a lépcső alját” Mi: Min fogunk járni uram? Ez a tartóléc! Végül azonban stabilnak tűnő megoldás született.

A vízszerelők után megtaláltuk a kőművesünket is. Reggelente így kezdte: Ó ma ezt elfelejtettem, ezt otthon hagytam, holnap is jövök - este már így szólt, jajj, holnap is jönnöm kell - és boldog voltam, hogy nem órabérbe fogadtuk fel.

A munka oroszlánrésze után a pénz is szóba került. Kérem érdemes előre kialkudni az árat, és utána vért izzadva ragaszkodni ehhez, nincs több tanulság ebből, csak ez!!

A kifizetés után az apróságok lemaradt munkálatok persze nehezen mennek. Ilyenkor valahogy nehezebb felkelni, és eljönni, és befejezni, amit ígértünk, ugye… A munka legvégén fizessünk, mindig.

A célegyenes 2 hónap felújításkezdés után kezdődött meg. 2 hete víz sem volt a lakásban. Félve jegyzem meg az áram is legtöbb helyen nem használható, mert a konnektorokban, régi házakban gyakran egy színű minden elektromos vezeték. Isten is igen-igen tágult pupillával pillantana, ha meg kéne különböztetnie a testet, a földet és a fázist, egyen-kékben.

De ezen csak nevettünk. Majd szétkapjuk a tejes kapcsolószekrényt, újravezetékezünk, leföldeljük a házat, nem probléma, csak LEGYEN MÁR KÉSZ!

…és a célegyenesben így szól a burkoló:

3,5 cm eltérés vagyon a falon. Jöjjön újra a híres kőműves és javítsa ki!

S lőn sötétség, mert amaz így szóla: „3,5 fél a nénikéd.”

Hát mit szóljon az ember, mikor beékelődik a szakmák tőzsdéjére? Harc és nyereség, intrikák és játékok. Tippek, trükkök, koncepciók.

A felújítást idegsorvadással és anyagi csőddel éltük túl. Nyomait hosszan heverjük majd. A kádban egy pohár víz kegyesen megáll a szomjúzó kisállatoknak, s éjjeli pacsirtaként a mosdószifon is csöpög. A legjobb befektetés, melyet "mindenképpen ajánlunk" (háromszoros gúnnyal) a bojler elfolyó! Idézem: "Ne legyen foltos a kád a lecsöpögő víztől."
Ó, mert a benne állótól szerinted nem foltos már most is, áldjon az ég?!

HarmoNet tipp: Omlik a plafon? Jó szakember, rossz szakember - kire bízd a javítást, felújítást? >>

Felvillanyozva

De elmúlnak ezek az idők is, s otthonunkra a béke borul, karácsony szele közelgett már, s a villanyszerelő mit talál mondani: Édes lyányom ez a vezeték életveszélyes, cserét javaslok, alfától omegáig 150 ezer!

Hát az ember lánya pislog, szontyolodik, megkérdez vala mást is, s az mond pofátlan 250 ezret, s hozzáteszi, az, hogy megnézte 5 ezer volt. Bejelenti magát, időt szab munkámnak, s közli mikor jön és mennyit kér, alku nélkül, mert ma már a szakember béreli fel a munkaadót, úgy tetszik. Hát mikor a nemzetközi jelzés, a zászlós középsőujj nemet int, akkor alkut is ajánl: eljön újra 5 ezerért, s úgy tesz, nyomaiban, mintha itt sem járt volna. Előre nem közölt kiadást is joga van ám behajtani, pedzegeti. De ekkor már csak ordítok, mint a sakál.

A szép otthon titka, hogy a rajta végzett tennivalókról van följegyzésünk, asszonyian tudjuk, mit dugtak hova! Hol folyik a csatorna, és merre lifeg az elektromos vezeték. Tudni kell ellenőrizni a munkát, és tudni kell alkudni, meg behajtani az adott szót. De a legszebb otthon az, amit két kezünkkel készítünk, mert abban a nyugalom is benne foglaltatik!
Ha lakásfelújításra adod fejed, előbb mérlegeld, nem jobb-e ha költözöl?

Fodor Kata