Fintorogj a ráncok ellen! Napi 3 perc a tartós fiatalságért

Ne fintorogj! - tanultuk régen anyukánktól. Vagy mégis? Bizony vannak esetek, amikor szabad, sőt kell fintorokat, grimaszokat vágni. Például azért, mert megfelelő grimaszterápiával kevesebb ránc képződik az arcunkon. Az arcizmokat ugyanis csak a mozgás ösztönzi megújulásra. Arcunk minden ráncocskája a jellem kifejezője.

Ha az arcizmok petyhüdtek, az arcbőr is petyhüdté fog válni. Az általános grimaszokban és gesztusokban, mint a sírás nevetés, düh, és társai, csak néhány arcizmunk vesz részt erőteljesebben. Ezek egyoldalúan fejlődnek ki, míg mások egyáltalán nem, vagyis hiányozni fog az izmok kontrasztmozgása. Ilyenkor vésődnek arcunkra az úgynevezett mimikai ráncok

Jó lenne ha arcunk nem mozogna?
Egyáltalán nem! A merev arc csak néhány izmot mozdít, tehát a többit petyhüdtté teszi. Az erőteljes arcedzés pedig a már kialakult ráncokat is kisimíthatja. Egy csendes zugban, ahol nem vagyunk szem előtt, végezzünk rendszeres arcgimnasztikát. Hidd el, kifizetődik. Harmincöt éves kor alatt napi egyszer, azután pedig napi kétszer, reggel a sminkelés előtt, és este sminklemosás után szánjunk rá pár percet. A ráncok képződésének helyei a szem környéke, a száj környéke, az arccsont és környéke. A petyhüdt felső szemhéj, a szarkalábak, az orr alatti mély redők, az arc alsó részei is hajlamosak a ráncosodásra.

Indítsuk derűsen a napot arctornával!
Arcunkat és szemünket pihentebbnek fogjuk érezni. Minden gyakorlat 6 másodpercig tart. A tükör előtt gyakoroljunk, és tartsuk be a sorrendet. Legjobb a fürdőszoba tükörre kifüggeszteni ezeket a gyakorlatokat, amíg meg nem tanuljuk mindet! Kezdjük a nyugodt, egyenletes légzéssel!

1. Szép szemek, feszes homlok:

Amikor ellazultunk, pislogjunk néhányat, szándékosan, és lassan, közben csináljunk"kínai" szemeket. Húzzuk a szemünk melletti bőrét a fülünk irányába. Meredjünk erősen a tükörbe, majd hunyjuk le a szemünket, kész is a bemelegítés. Helyezzük erősen ujjaink hegyét a szemöldökre és csukjuk be a szemünket. Majd próbáljuk meg ujjaink nyomásával a szemöldököt magasra feltolni. Három másodpercig megfeszítjük a szemöldök izmait. Ezután nyissuk tágra a szemünket és a jobb kezük egyik ujjával húzzuk felfelé a jobb szemöldököt. Eközben a bal kezünk ujjhegyeit tartsuk a szemüreg alsó csontos peremén. Most a szemünket erősen csukjuk be. Ezt követően ugyanilyen gyakorlatot végezzünk a bal szemöldökkel is. Ne felejtkezzünk meg a lazításról! Elernyesztett arcizmainkat, leejtett állunkat renyhe, leeresztett szemhéjunkat élvezzük, és rázzuk meg a fejünket! (Úgy, ahogy a spániel kutya megrázza a fejét!) Érdemes még a tenyerünket a homlokunkra fektetve az ujjainkkal a hajtőtől kezdődő részét lefelé húzni, majd ezután emelgetni szemöldökünket, mint a rajzfilmben Tigris szokta.

2. Szarkalábak szegre akasztva!
A szarkalábak a szem két oldalán és alatt elhelyezkedő mélyebb mimikai ráncok. Ezektől is megszabadulhatunk a szemtornával. Helyezzük erősen három, kissé szétterpesztett ujjunkat a járomcsontra és pislogjunk szaporán 6 másodpercig. Lazítsunk, majd ismételjük meg újra.
Az ujjak súlya lefelé húzza a bőrt, így segít, ha ellazítjuk szemünket, fókuszálatlan tekintettel végezzük ezt a gyakorlatot, nem eröltetjük meg közben a szemet. A pislogás mindenképpen gyors, szapora legyen, mintha zavarunkban rebegtetnénk szempilláinkat, mert ez a fajta szemmozgás mozgatja meg a szem környékének bőrét és izmait.3. Megnyúlt, laza arcbőrnél:
Hat másodpercen át mondjuk előbb magas hangon, majd utána újból ugyanennyi ideig mély hangon azt, hogy "oooooooo". Utána nevessünk egyet. Ezt legjobb, ha nap közben sokszor és sokáig megismételjük, nem csak az arcunk, a kedélyállapotunk is javul tőle! A nevetés magéban is egy terápiás módszer, vannak kifejezetten a nevetésért létrajött csoportok, úgynevezett hahota klubok. A nevetésről ők azt tartják, hogy a meditáció egy fajtája. nem kell aggódnod, hogy a családtagjaid bolondnak tartanak, hogy magadban nevetsz, egyszerűen vond be őket is ebbe a reggeli nevetős meditációba. Szeretni fogják - főleg a gyerekek - és talán már maguk fogják igényelni. 

4. Ajak és szájráncok ellen:
Nyissuk ki könnyedén a szánkat, majd szorítsuk feszesen alsó és felső ajkunkat a fogunkra hat másodpercig. Lazítás után ismételjük még egyszer. A szánk szélénél rengeteg stressz lerakódik -gondoljunk csak azokra az emberekre, akik inkább "összeszorítják az ajkukat" nehogy kimondják a véleményüket, nehogy konfrontálódjanak, vagy akik éjjel nappal locsognak "be nem áll a szájuk". A száj rengeteg igénybevételnek van kitéve, és ahogy a népnyelv kifejezései is tükrözik, a szájunk megmutatja beszédmodorunkat, jellemünket. Megérdemli, hogy minden nap egy kevés lazítást kapjon.

5. Tokatorna:
Ez nagyon sok embernek okoz gondot! Toljuk előre állkapcsunkat, (orrunk a magasban) hogy a bőr megfeszüljön kissé a nyakunkon. Ezután forgassuk a fejünket hat másodpercen keresztül jobbra és balra. Két-két fejkörzés után mindkét irányban ismételjük újra a gyakorlatot, újabb hat másodpercig. Ezután hajtsuk hátra jól a fejünket. Nyújtogassa a nyelvét ki és be újabb 6 másodpercig, azonban vigyázzon, ne feszüljenek túl a nyakizmai, mert ha ezek megerősödve kidomborodnak, csúnyák lesznek! Ha ezzel végzett, egyenes fejtartással öltögesse a nyelvét hat másodpercig nagyon gyorsan, majd próbálja nyelvével elérni az orra hegyét. Plusz egy tipp: Ásítson nagyokat, kiadóan és lassan, nagy odaadással. Ez is jót tesz a toka ellen! (A ráncok ellen pedig a nyugodt alvás.) Eközben ujjaival tartsa kissé kifeszítve a homlokát és a szemöldöke tájékát.

Ezután kenjük fel nappali tápláló krémet, vagy bőrfeszesítő, ránckisimító krémet az arcba masszírozva. Sminkeljünk szokás szerint szép és ránctalan bőrünkre!