Kettétörik a kutya a kanyarban? - Állatvédelem farkasordító hidegben

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az emberek a körülöttük élő állatokért felelősséget kell, hogy vállaljanak. Akkor is, ha maguk vették az állatot kertjükbe, környékre, akkor is, ha csak elfogadták, hogy átmenetileg gondoskodnak az odakóborló állatról. Az állatok java része finom testbeszéddel jelzi nekünk igényeit, s ha magunk bajával eltelve nem figyelünk rájuk eléggé, igen nehéz megérteni kéréseiket. Ezt kiküszöbölendő, összegyűjtöttük azokat az alapszabályokat, melyek az állat életben maradásához szükségesek a hideg napokon.

Hány fok is lesz a hétvégén? Nappal legfeljebb -2, -3 celsius fokra, éjjel akár -20-ra is számíthatunk helyenként. Ha nem hiszed el, hogy ez az állatnak is rossz, menj ki jól beöltözve a hidegbe. Fél óráig akár elhógolyózatsz a terepen, aztán egyre jobban fogsz majd fázni, végül kb. 2 óra múlva kékre és lilára fagyva, sebeid nyalogatva indulsz majd befelé, a fűtött (? - ha lesz mivel...) lakásba. Ennek fényében az alábbi fontos elemeket tartsuk be az álatok téli gondozásával kapcsolatban.

1. Ha a kutya, cica egész nap a szabadban van, vegyünk nekik állatruhát. Bizonyos háziállatoknak is elég, ha egy kivágott kesztyűt, vagy egy blúzt rájuk adunk. Amitől az állat is igen viccesen fog legalább kinézni ;-)

2. Az állatot legalább, ha lehet, a garázsba, vagy fészerbe engedjük be hajnalra, a lakás lenne persze a legjobb megoldás, külön kis zárt térben akár elhelyezve.

3. Ha kertben van az állat edénye, lehetőleg langyosan, adjuk neki oda a táplálékot, ne csak kitegyük, hogy majd valamikor megeszi, hanem hívjuk az állatot, hogy frissen fogyassza el. Vizét szintén ellenőrizzük, a befagyott víz nem víz. A háziállatunk nyilván nem fagyizni szeretne januárban.

4. Ha az állat otthona, házikója csupasz, natúr fa, télen ne belülre tegyünk neki újabb párnákat, mert esetleg nehezen szokja meg azt, hanem inkább kívülről takarjuk le egy nagy pokróccal, vagy vonjuk be a tetejét, például fenyőgallyakkal, oldalát avarral.


5. Az állat ilyenkor kapjon bőséges táplálékot, ne csak száraz élelmiszert, hanem rendes, friss húst, lédús állateledelt, esetleg nyalánkságként zsírosabb falatokat - persze mértékkel.

6. Az állat vackát szélvédett helyre tegyük. Éjjel az északi hófúvásos süvítés valószínűleg nem fogja elragadtatni, és jó eséllyel inkább nem használja majd a neki kialakított területet. Szintén fontos, hogy az állatka lakása ne ázzon el, be, mert a hidegben a víz, nedvesség a legkegyetlenebb gyilkos lehet.

7. A rendszeres jó minőségű táplálék mellett szükség esetén, beteg egyedeknél ne feledkezzünk meg a vitaminpótlásról sem.

HarmoNet tipp: Mi van, ha nincs mivel fűteni? Tippek, trükkök fagyhalál ellen >>

8. Pici kölyök állatokat, fiatal kölyköket, akkor is vigyünk be magunkkal a lakásba, ha nincs ínyünkre a dolog, különben az állat egy életre beteges lehet a fagyásból fakadó komplikációk miatt. Ez sem az állatnak, sem a gazdának nem éri meg.

9. Gondoljunk az elkóborolt jószágokra is. Tehetünk ki nekik ételmaradékot a kert kapujába, nyílt terekre. Az ilyen kis kihelyezett élelmiszercsomagokhoz a legjobb, ha a természetben lebomló tálkát választunk az állatnak, pl. egy kikapart és kiöblített narancshéjba, vagy egy nagy kukoricalevélre pakoljuk az élelmet.

10. Most fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne adjunk az állatnak lejárt, romlott, vagy kétes külsejű ételt, mert egy hasmenés, bélprobléma, most kiszolgáltathatja őt a hidegnek.

11. Ha semmilyen kerti helye nincs, készítsünk neki vackot. Avarból, faháncsból, de pókrócból, kartonból is jó, nem kell többtízezres műanyag cuccokat megvenni az állatnak. Nem vagyonra, hanem időre, figyelmességre van szüksége.

12. A kutyus szőrét ne a legnagyobb hidegebben nyírjuk le kopaszra vagy minire. A macskák a szőr lesimogatását nem kedvelik hidegben, ne erőltessük, ilyenkor lágyabb cirógatás elegendő, mert a szőrszálak között lévő tér, és az itt megbúvó levegő adja leginkább a meleget, a hőt az állatnak.

13. Még a duci állatot se most fogyókúráztassuk. Elég, ha nem adunk neki sok zsíros táplálékot, ha kövér. De átlagon alul most ne etessük.

14. Ne vegyünk az állatnak vicces és felesleges melegítőket, így sapka, vagy topánka, kivéve, ha fej, vagy lábsérülése, elfagyása ezt írja elő. Az állat tappancsaival nem csak lép, hanem érzékel is, hővesztesége az állatnak sokszor nagyobb a combokon, vagy a törzsön, az emberrel szemben, akinek hővesztesége 80%-a a fejen történik. Ez alól kivétel a homlok és az orrcsont, vagyis az a része a cicusnak, kutyusnak, amit ne takarjunk be!

HarmoNet tipp: Ember állat egymás mellett >>

15. Akármennyire is jónak gondoljuk az állat kikötését, akár azzal nyugtatva magunkat, hogy a pórázzal is elér az általunk készített vackáig, fogadjuk el, hogy ő jobban tudja mi a jó számára, ezért zárt kerteken belül semmiképp se legyen az állat szoros láncon, s még hibás kertkapu esetén is nagy, hosszú, 10-20 méteres és borzasztó laza, mindent engedő megkötést alkalmazzunk, szükség esetén.

Fodor Kata