Nem lesz magyartanítás Bihar megyében? Ellentmondó adatok, hoppon maradt diákok

Súlyos helyzetbe kerülhet a magyar nyelv- és irodalomtanítást Bihar megyében a jövedelemhalmozást tiltó rendelet miatt. A legnagyobb problémát ez azoknak a pedagógusoknak okoz, akik nyugdíj mellet óraadóként dolgoztak - eddig. Létszámukról ellentétes adatokat közöltek.

Pető Csilla a tanügyi, ifjúsági és sport, valamint az esélyegyenlőségi bizottságban tevékenykedő Bihar megyei RMDSZ-es képviselő arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjasok munkavállalását szabályozó rendelet miatt veszélybe kerülhet Bihar megyében a magyar nyelv oktatása. „A megyében 92 magyartanár tanít, ha ebből 61 nyugdíjas távozik, nem lesz például, aki az érettségire felkészítse a diákokat” – mutatott rá a képviselő. Elmondása szerint a tanügyben dolgozó nyugdíjasok nem fognak lemondani a nyugdíjukról, mivel az egyéni megbízási szerződéssel megtartott órákért csak jóval kevesebbet kapnak, mint hivatalos alkalmazotti minőségükben. A decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében a 61 érintett nyugdíjas magyar nyelvet és irodalmat oktató tanár elhagyja posztját, és a fizetése helyett a nyugdíjat választja. A tervek szerint a távozó tanárok helyett érettségizett fiatalok tanítanának, ám hogyan készíthetnének fel megfelelően csupán érettségivel rendelkező fiatalok hozzájuk hasonlóakat érettségire és országos tesztekre? – tette fel a szónoki kérdést Pető Csilla. A képviselő a pedagógusok 13. havi fizetésének elmaradását is példátlannak nevezte, mint mondta, az RMDSZ javasolni fogja annak megadását.

Ezzel szemben Bánházi Emőke Csilla, az Oktatási, Kutatási és Fejlesztési Minisztérium Kisebbségi Főosztályának magyar szakos referense szerint viszont a 92 Bihar megyei magyartanár közül csak 25 nyugdíjas, közülük heten óraadók. Ha csupán ennyien távoznak az nem okoz majd gondot. Az eltérő adatokra egyelőre nem adtak magyarázatot. A probléma természetesen nem csak a magyartanítást érinti, az új kormány minden önkormányzattól visszavette az eddig kiutalt pénzeket. Cseke Attila szenátor szerint az elmúlt 19 évben nem volt arra példa, hogy az állam visszavegye az önkormányzatoknak kiutalt pénzt. Bihar megyében eddig 15 millió lejt fizettek vissza az államkasszába, a pénz olyan projektekre kellett volna, mint a margittai, tarjáni, mezőtelegdi vagy hegyközpályi iskolák iskolák felújítása és bővítése, a bályoki, telegdi, szalacsi, révi utak javítása vagy a tarcsai ivóvízhálózat fejlesztése Amennyiben a kormány nem helyezi hatályon kívül a rendelkezést, az RMDSZ-es polgármesterek közigazgatási bíróságon támadják meg azt. A szenátor szerint más politikai alakulatok, polgármesteri hivatalok is csatlakozhatnak hozzájuk, hiszen az intézkedés egyformán súlyt minden önkormányzatot.