A Téged tartó tengely - A hát és a gerinc védelme

A népesség jelentős százaléka szenved állandó hátproblémáktól. Nem is olyan régen a gerinc és hátproblémák csak az idősebbeknél fordultak elő. Mit tehetsz a téged megtartó oszlopért? A tested középpontjának védelme és erősítése.

A gerinc bántalmak kialakulásainak 2 legfőbb okai:
I. Nem használjuk gerincünket
II. Rosszul használjuk az életben, a sportban.

Ma ezekkel  a problémákkal már az egészen fiatalok, sportolók is küszködnek. Ide sorolható tünetek a - derékfájás, - nyaki problémák, -görbe hát, helytelen testtartás, lordózis, skifózis, porckorongsérv. A megoldás kulcsa a megelőzés. Rendszeres gerinctréninggel, intenzív has, far és hátizom erősítéssel ezek kialakulása kivédhető.

A megelőzés 4 ismérve:
1. Elsődleges megelőzés:

Testtudatos élet, tapasztalatszerzés, tudás megtartása és alkalmazása a hétköznapi életben. Törekedni a gerinc egészségben tartására.
2. Másodlagos megelőzés:
A már kialakult gerincfájdalom csökkentése.

HarmoNet tipp: Neked milyen állapotban van a gerinced? - Gerinctréning teszttel! >>

3. Harmadlagos megelőzés:

Velünk született gerinc fiziológiás deformitásainak eltérésének korrigálása és javítása.

4. Negyedleges megelőzés:
Rehabilitáció. Egy betegség utáni állapot visszaállítása. Elsősorban az előző életre való szintre visszaállítás.

A megelőzés mellett fontos a rendszeres testedzés, lehetőleg olyat válasszunk, amely a lehető legtöbb izomcsoportunkat jól megmozgatja.


Még nagyon fontos szerepe van a nyújtásnak, lazításnak is.
Ügyelni kell arra, hogy ne csak az edzések után nyújtsuk meg jól megrövidült izmainkat, hanem rendszeresen biztosítsunk magunk számára relaxációra szánt némi kis időt. Amikor csak magaddal foglalkozhatsz, fellazíthatsz egy kis időre.

Ne feledd, a rendszeres torna, nyújtás és a relaxáció csak akkor lesz hatásos és igazán gyümölcsöző, ha mindezekre mindig figyelsz.

HarmoNet tipp: Öt vitalizáló szexpóz - nőknek (+18) >>

Mindenkinek vannak nehéz napjai, azonban azokat jobban el tudod viselni, ha gerinced egészségben, jó kondícióban van. Figyelj rá és óvd azokon a napokon is!

Zsemlye Zsanette