Február 16. - az őszinteség napja

Minden ember hazudik, ki gyakrabban, ki ritkábban, ki nagyobbat, ki kisebbet. A hazugságról eltérőek a vélemények, van, aki szerint bocsánatos bűn, van, aki szerint halálos vétek, és mint annyi másban, ebben is nagyon különbözik egymástól a két nem. Hogy miért emlegetjük a hazugságot? Nos, ma semmi esetre se kövesd el, hiszen február 16. az őszinteség napja!

Az őszinteséget az egyik legszebb és legbecsülendőbb emberi tulajdonságnak tartják, talán azért, mert eléggé ritka. 

No nem arról van szó, hogy mindenki úton-útfélen hazudozik, szerencsére a helyzet nem ennyire rossz. Inkább csak arról van szó, hogy gyakran az igazság a nehezebb út, és ugye tudjuk, haladni a legkisebb ellenállás felé érdemes... Vagy mégsem? Ismert mondás: mondd meg az igazat, és betörik a fejed! Ebben azért van valami, amin érdemes elgondolkodni.

Az emberi kapcsolatok - legyen szó munkahelyi, családi, baráti kapcsolatról - nagyban épülnek hazugságokra. Ezen nem kell feltétlenül az aljas, szemen szedett hazugságot érteni, inkább a tipikus emberi játszmákról van szó. Kicsit jobbnak, kicsit okosabbnak, kicsit tájékozottabbnak mutatjuk magunkat, miközben eljátsszuk a másik félnek, hogy figyelünk rá, hogy érdeklődünk, hogy őszinték vagyunk...
Az egész életünket át meg átszövi a látszat, a képmutatás, a hazugság, ám gyakran ez tart össze csoportokat, sőt, talán az egész társadalmat.


Vagy el tudnál képzelni egy olyan kapcsolatot, kontextust, ahol mindegyik fél maximálisan őszinte? Önmagához is? Ha jobban belegondolsz, akkor bizony ez elég nehéz. Főleg, hogy előzőleg érdemes pontosan tisztázni, mi számítson hazugságnak, és mi számítson őszinteségnek. Ezek a fogalmak is, mint mindegyik, közös megegyezésen alapulnak, és nem biztos, hogy mindig, mindenki ugyan azt érti alatta! Persze ne bonyolódjunk most a nyelvfilozófia mélységeibe, inkább csak igyekezzünk elképzelni egy olyan szituációt - akármilyen hétköznapit - amikor maradéktalanul őszinte minden benne résztvevő. Kezdhetjük rögtön a köszönéssel: Jó reggelt, hogy vagy? Őszinte érdeklődés - vagy csak annak tűnik. Mi lenne, hogy így hangozna: Legyen vacak napod, nem érdekel hogy vagy! Lehet, hogy ez meg gorombaság, de ha az illető bal lábbal kelt fel, és ráadásul nem kedveli a másikat, akkor őszinteség is. Megint más kérdés, vajon feltétlenül ki kell-e mondani?

Ha azt vesszük, hogy az is hazugság, ha valamit elhallgatunk, hiszen a másikat félre vezetjük vele, akkor az is hazugság, ha nem mondjuk ki az igazságot. Ellenben ha állandóan őszinték lennénk, és ennek hangot is adnánk, feltehetőleg annyi konfliktussal kéne szembesülni, amennyi kezelhetetlen és feldolgozhatatlan - főleg társadalmi szinten.

Mi lenne, ha megmondanád a főnöködnek, hogy ostoba zsarnoknak tartod, vagy éppen a hivatalban közölnéd az ügyintézővel, hogy szájszaga van?


A barátnődnek simán a képébe vágnád, hogy  ronda a ruhája, hurkás a hasa, és tavaly lenyúltad a pasiját egy hétvégére? Ezek csak apró példák, de elképzelhető, mi mindent nem mondunk el, vagy ki, és mennyi mindent mondunk máshogyan. Nehéz eldönteni, hol kezdődik a hazugság, és hol ér véget az őszinteség. Az sem egyszerű, hogy a kapcsolatok törékeny egyensúlyát megtartva önbecsülésünkön se essen csorba - már akinek ez számít. Az egész viszont nem is ott kezdődik, hogy mit mondunk ki.

HarmoNet tipp: Vajon igazat mond a Kedves? Hazugsághalmok - ahogy a csajok és ahogy a pasik csinálják! >>

Az őszinteség a legfontosabb, ám legnehezebb fajtája, amikor önmagunkhoz kell annak lenni


Bármilyen furán is hangzik, senkinek nem hazudik az ember annyit, mint önmagának! Az még hagyján, hogy mások előtt igyekszünk magunkat jobb színben feltüntetni, de a legfontosabb, hogy magunkkal elhitessük: ilyenek meg olyanok vagyunk! De vajon tényleg? Ha belegondolunk, hányszor járunk úgy, hogy egy konfliktus esetén azonnal mentséget keresünk vagy kreálunk, hogy szinte azonnal felmentjük magunkat és hárítunk, hogy okoljuk a körülményeket, a másikat, és számtalanszor újra játszva a történteket egyre jobb megvilágításba helyezzük önmagunkat - máris látszik, hogy az automatizmus működik, és nem az őszinteség. Ha máshogy nem, hát belül kompenzálunk, hiszen erősíteni kell gyakran megtépázott egonkat, aminek "nagysága" amúgy is hazugságokon alapszik - mások, és önmagunk hazugságain.
 Az őszinteség láthatjuk, nehéz és veszélyes dolog, az emberek semmit sem viselnek nehezebben, mint ezt, és nem sok mindent tartanak fontosabbnak, szebbnek, nemesebbnek. Ellentmondás - maga az ember. Ha nem hiszed, próbáld csak ki! Légy őszinte, ám, hogy az ne legyen annyira egyszerű, kezd önmagadon! Meglátod, még a főnöködnek is könnyebb megmondani, hogy hozzáértésénél csak tudása csekélyebb, mint bevallani ugyan ezt önmagadnak! Hogy az előző igaz, a második meg nem? Na látod, máris mentegeted magad! Pedig a főnök válogatott módon megkeserítheti életedet, ha éppen nem tetszik neki az őszinteséged, saját magadtól meg nincs félnivalód, vagy mégis?

Lehet, hogy őszinteséged kapcsán pont önmagaddal kerülnél a legnagyobb ellentmondásba?

Pedig aki hazudik, annak hamis az egész világ - ahogy a bölcs mondás tartja. Nem véletlenül ez az illúziók világa. Tápláljuk azt magunkban és egymásban is, csak, hogy ne kelljen szembesülni azzal, hogy nem minden olyan - mi magunk sem - amilyennek azt szeretnénk. Pedig ha ezt fel- és elismerjük, már a legfontosabb lépést megtettük az őszinteség ösvényén.

HarmoNet tipp: A férfi: érzékeny és hazudós - de miért csal meg? Olvasd el, hogy ne ejtsen pofára! >>

Tegyünk egy próbát, a móka kedvért akár csak a mai napra, és legyünk őszinték, csak, hogy ezt is megtapasztaljuk!


Reggel a tükörképünkkel kezdve és napközben is mindenki mással. Arra azért vigyázzunk, hogy őszinte közléseinket hogyan tálaljuk. Ahogy Kung mester
mondta
: "Aki igazságos anélkül, hogy tanulna, az a kegyetlenséghez vezet, aki őszinte anélkül, hogy tanulna, az a gorombasághoz vezet." Ne legyünk hát se kegyetlenek se gorombák - önmagunkhoz se - hanem igazságosak és őszinték, kedvesen, okosan, és telve jó szándékkal! Ó, és még valami: ha valaki netán szintén ugyan ezt teszi velünk, akkor lássuk az őszinteség mögött az építő kritikát, a jó szándékú segítséget, és a megbecsülést. Az őszinte dicséretnél pedig nem sok mindennek lehet jobban örülni, adjuk bátran, fogadjuk boldogan!