A csók biokémiája - Ajkaktól a szexig

A tudósok, akik kezdik megérteni a csók biokémiáját, azt állítják, hogy a nyál növeli a szexuális vágyat. Ezt eddig is sejtettük, de mivel, miért, és hogyan?

Előbb csókol, aztán gondolkozik...
A csók tudományos hátterével foglalkozók kapcsolatot találtak a csók és a párválasztást befolyásoló hormonok között, hangzott el az Amerikai Tudományos Fejlesztésért Szövetség éves ülésén. Ezek a hormonok az egyik kulcstényezői a szaporodás sikerének, tehát van kapcsolat az evolúcióval és a gének átörökítésével.

HarmoNet tipp: Jobbra dőlünk csókolózás közben >>

"Bizonyíték van arra, hogy a nyálban tesztoszteron található.” – mondta a Rutgers Egyetem antropológusa, Helen Fischer. A tesztoszterin pedig növeli a nemi vágyat. „Az is bizonyos, hogy a férfiak jobban szeretnek nyitott szájjal, nedvesen csókolózni. Ez arra utal, hogy önkéntelenül is igyekeznek a tesztoszteront átadni, hogy a nő vágya is növekedjen.” – mondta Fischer.   

A férfiak arra is felhasználhatnák a nyálcserét, hogy felmérjék a nők termékenységét és ösztrogén-ciklusát, de talán félnek attól, hogy a túl sok nyalakodással épp az ellenkező hatást érik el. Az emberi társadalmak 90 %-ban lelhető fel a csókolózás szokása Fisher szerint. A csimpánzok és bonobók is örömmel gyakorolják társaikkal. A rókák egymás arcát nyalogatják, a madarak összeérintik a csőrüket, az elefántok egymás szájába dugják az ormányukat. Maga Charles Darwin is úgy vélte, hogy a csókolózás egy természetes ösztön.

HarmoNet tipp: 5 garantált tipp, amivel összejön az egyéjszakás kaland >>

A kapcsolat alapja???

Egy tanulmány felfedte, hogy a nők 66 %-a, a férfiaknak pedig 59 %-a véli úgy, az első csók eldöntheti a párkapcsolat sorsát (legyünk őszinték, azért ez megdöbbentő, ha beszélgetéseinkre és lelki összhangra gondolunk olykor egy kapcsolatban - a szerk.), mondta Fisher. Wendy Hill pszichológus a pennsylvaniai Lafayette Főiskoláról forró nyomon halad ezen kémiai rendszerek tekintetében. 2007-es tanulmányában csapatával együtt érdekes különbségeket fedezett fel azon szerelmespárok hormonszintjében, akik közül néhányan csókolóztak, mások kézen fogva zenét hallgattak 15 percen át egy szobában.Donald Lateiner, az ohioi Wesleyan Egyetem történelem-latin nyelv és irodalom professzora megvizsgálta, hogy kik, mikor és miért csókolóztak az ókori Athén és Róma környékén.
Munkájában kitért a romantikus, családtagok közötti és szociális csókra vonatkozó utalásokra a versekben, prózában, képzőművészetben. A csók viszonylag ritkán  fordul elő az ókori Róma és Görögország művészetében. „Ez nem azt jelenti, hogy a szex nem jelenik meg sokszor, de nem utalnak annyiszor a csókra, ami egy kicsit azért más.” – tette hozzá.

Medipress