include("include/median_1.php"); ?>
Kétfogásos menüt ajánlok, ami megfelel a böjt előírásainak, tehát nem tartalmaz húst, egyszerű, állati zsiradék nélkül készíthető, mégis tartalmas.
Főétel: HAMIS GULYÁSLEVES
Ha nem böjti időszak, lenne kolbásszal készíteném, de ilyenkor anélkül is nagyon ízletes.
Hozzávalók:
1 fej hagyma
5 szem közepes burgonya
2 közepes sárgarépa
petrezselyem- és zellerzöld
pirospaprika
őrölt kömény
só
bors
2 marék tarhonya
füstölt kolbász
Elkészítése:
A hagymát apróra vágom és kevés olajon megpárolom. Félrehúzom, hozzádom a fűszereket ízlés szerint. Hozzákeverem a karikára vágott sárgarépát és a kockára vágott burgonyát, majd felöntöm vízzel!
Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadom a karikára vágott kolbászt, a tarhonyát és a zöldeket. Ha a tarhonya megfőtt, akkor már kész. Utánaízesítem, ha még szükséges. Friss kenyeret kínálok hozzá.
Második fogás: DIÓS CSIGA
Kelt tésztája miatt nagyon laktató, és persze tartalmaz diót, ami a böjti ételek jellemző alapanyaga.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 3 kanál cukor, fél dl olaj, 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 15 dkg dió, 2 dl vaníliás tej
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatom a cukros tejben. A lisztet a 2 kanál cukorral összekeverem, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a tejet. Összegyúrom, és a végén még az olajat is hozzágyúrom.
Ezután 30 percig hagyom langyos helyen kelni, majd ujjnyira gyúrom, megkenem cukros margarinnal és megszórom a darabosra vágott dióval. Ezután feltekerem, mint a bejglit, és 2 ujjnyi széles darabokra vágom.
Egy papírral bélelt tepsiben elrendezem, és hideg sütőbe teszem. 180 fokra melegítem, majd mikor félig megsült, a vaníliás tej felével meglocsolom. A többit a végén, a már kisült csigákra locsolom. Rövid pihentetés után már tálalom is.
Jó étvágyat!