Megmarad a magyar GMO mentesség

Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő üdvözli, hogy a mai napon 282 szavazattal a tagállamok elutasították a bizottság javaslatát a MON810 génmódosított kukorica Magyarországi bevezetéséről.

A kormány karakán kiállása, a hazai politikusok és civil szervezetek páratlan közös lobbi munkájának köszönhetően így fennmarad a magából mérget kibocsátó amerikai GMO kukorica hazai termelési tilalma és ezáltal megmarad Magyarország GMO mentessége, ami növeli a magyar mezőgazdasági termékek erkölcsi értékét és versenyelőnyét. Hegyi Gyula szerint ez a siker lehetetlen lett volna öt párti összefogás nélkül; ha belső nemzeti ügyeinkben is képesek lennénk hasonló összefogásra, akkor az egész válságot könnyebben vészeljük át.

Hegyi Gyula korábban levélben és több személyes beszélgetésben is arra kérte az Európai Parlament tagjait, hogy kormányaikon keresztül támogassák a MON810-es génmódosított kukoricára kivetett magyar moratóriumot. Többen - így a GMO-ellenes franciákon és osztrákon túl bolgár, belga és román képviselők is - jelezték, hogy kormányaiknál közbenjárnak a magyar moratórium támogatása érdekében. A korábban hezitáló bolgárok végül mellettünk szavaztak.
 

Brüsszel, 2009. március 2.,

Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára