Világszínvonalú géppark üzemel majd a Zöld Híd Programban

Eredményesen zárult le a Zöld Híd Program gépbeszerzési tendere, amelynek során az Észak-Kelet Pest és Nyugat-Nógrád megye 106 településén megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszer jövőbeni működtetéséhez szereztek be szállító, rakodó, aprító és rostáló eszközöket. Összesen 45 gép és a hozzájuk tartozó kiegészítő felszerelések megvásárlásáról döntöttek, 5 millió eurót meghaladó értékben.

A Zöld Híd Programot koordináló, Észak–Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás 2008. október 7-én írt ki közbeszerzési eljárást a regionális hulladékgazdálkodási rendszer beüzemeléséhez, biztonságos és folyamatos működtetéséhez szükséges gépek beszerzésére. A pályázatot kilenc témakörben hirdették meg. Külön vártak ajánlatokat a hulladékszállító járművek, a rakodók, a komposztáló telepen használt gépek, illetve az egyéb szállító járművek leszállítására. A nyílt tenderre összesen 17 pályázat érkezett be, amelyeknek a szakmai értékelése után 2009. január 28-án hirdették ki a nyerteseket.

Az Önkormányzati Társulás számára külön örömet okozott, hogy az eredményes eljárás végén, a géptenderre szánt keretösszeg felső határán belül tudták beszerezni a szükséges járműveket.

„A beszerzés eredményei alapján ki lehet jelenteni, hogy modern, gazdaságosan működtethető hulladékbegyűjtő és kezelő gépparkot tudunk majd üzemeltetni a Zöld Híd Programban, a környezet megóvása, illetve a lakosság magasabb szintű kiszolgálása érdekében„ – hangsúlyozta Dr. Gémesi György, az Önkormányzati Társulás elnöke, aki ehhez hozzátette azt is, hogy a szakszerűen előkészített és szabályosan lefolytatott közbeszerzési eljárás valós versenyt, kedvező ár - érték arányt eredményezett.

A nyertesekkel 2009. február 26-án aláírták a szerződéseket, így semmi akadálya annak, hogy a regionális hulladékgazdálkodási program tervezett 2010-es beüzemeléséig mindegyik jármű megérkezzen a rendeltetési helyére.

A Zöld Híd Program
A Zöld Híd Program 106 település összefogásával megvalósuló regionális hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi program, amely Pest megye Észak-keleti részére, illetve Nógrád megye nyugati részére terjed ki. A több mint 102.000 háztartást és közel 300.000 embert érintő beruházás célja a régió hulladékgazdálkodási rendszerének európai uniós normák szerinti kialakítása.

A projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja 50 százalékban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 40 százalékban, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 5 százalékban támogatja. A fennmaradó 5 százalék önerőt az Észak–Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tagönkormányzatain keresztül biztosítja.

www.zoldhid.hu