Merre tovább?

Komoly probléma, hogy az embernek már igen fiatalon, a kamaszkor kezdetén el kellene döntenie, mit is fog csinálni egész életében. Olyankor, amikor nem ismeri még sem a szakmát, amelyet választ, sem saját magát. Olyankor, amikor egyes pszichológusok szerint a felnőttéválás és érettéválás eltolódott mintegy 10-12 évvel.

Komoly probléma, hogy az embernek már igen fiatalon, a kamaszkor kezdetén el kellene döntenie, mit is fog csinálni egész életében. Olyankor, amikor nem ismeri még sem a szakmát, amelyet választ, sem saját magát. Olyankor, amikor egyes pszichológusok szerint a felnőttéválás és érettéválás eltolódott mintegy 10-12 évvel.

Ilyen körülmények közt nyilvánvalóan támaszra, segítségre van szüksége a zavart tininek. A tinédzser pályaválasztását sok minden befolyásolja: a biológiai és társadalmi öröksége, a gazdasági viszonyok, a társadalmi elvárások, a képzési lehetőségek, az illető önértékelése, és természetesen képességei is. A család szerepe és befolyása azonban egyre inkább összezsugorodik ebben a kérdésben. Kutatások szerint 12 éves korukig a gyerekek átlagosan 5-6 személyhez (elsősorban a családhoz) kötődnek erősen, de 16-18 éves korukra ez a szám erősen lecsökken: háromszorosára nő azon kamaszok száma, akiknek semmilyen családi kötődése sincs. Az ilyen gyerekeket szüleik nemigen tudják befolyásolni, segíteni a döntésben a tépődő kamaszt.

A szülő mellett még a pedagógusoknak lehetne meghatározó szerepe ebben a kérdésben, de felmérések szerint a szomorú tény az, hogy a tanulók 98,9%-át egyetlen tanárához sem fűzi szoros kapcsolat. Ezen támaszok helyébe léptek a ma oly divatos karrier tanácsadó intézmények.

A Fővárosi Pályaválasztási Tanácsadó
Pályaválasztási kétségektől és kérdésektől fövő fejünket a Fővárosi Pályaválasztási Tanácsadó tájékoztatási és pszichológiai osztályainak szaktanácsadói hűsíthetik. A tanácsadás célja olyan a tanácsadó és a döntés előtt álló tinédzser által közösen megszült döntést hozni, ami a pályát épp most választó számára a lehető legideálisabb.
Két tanácsadási formát emelnénk ki:

Informatív tanácsadás
Ilyen szaktanácsadáshoz akkor érdemes fordulni, ha nem vagyunk a megfelelő információk birtokában, vagy döntésünkben még bizonytalanok vagyunk és megerősítést várunk.

Az informatív tanácsadás tájékoztat:
· Pályaválasztási lehetőségekről
· Oktatási intézmények képzési céljáról
· Pályák, foglalkozások tartalmáról, mibenlétéről
· Munka melletti alap-, és továbbképzésről.

Pszichológiai tanácsadás
A pszichológiai tanácsadás alatt pályaalkalmassági és pályaválasztási vizsgálatokat értünk. A pályaalkalmassági vizsgálat arra keresi a választ, hogy a gyerek képességei alkalmassá teszik-e az adott pályára. A pályaválasztási vizsgálat során a rendelkezésre álló foglalkozások közül lehet a legmegfelelőbbet kiválasztani.

A Fővárosi Pályaválasztási Tanácsadó (Bp. Deák Ferenc u. 17/I em, Tel: 1172333, 1172449) és a vidéki fiatalokat segítő megyei munkaügyi központok felkészülten várják kérdéseinket.

Ha voksunkat a továbbtanulás mellett tettük le érdemes ellátogatni a www.palya.hu vagy a www.felveteli.hu honlapokra, ahol bőséges információ vár minket szakokról, követelményekről, ponthatárokról, pontszámítási módszerekről, és még próba felvételiket is találhatunk.