Egészséges és nem hizlaló csokoládé? Létezik?

Az utóbbi évtizedekben számtalan nemzetközi vizsgálat bizonyította a fekete csokoládé kiemelkedő egészségügyi hatásait.

Kiemelkedő antioxidáns hatások, öregedési folyamatok lassítása, jó közérzet, frissesség biztosítása, szív és érrendszeri egészség: vérnyomásproblémák, érszűkület, érelmeszesedés csökkentés, koleszterinszint szabályozás, stressz tűrő képesség fokozása, depresszió ellenes hatások, szellemi frissesség: memória, koncentráció javítása, bőrvédelem: bőrhidratáltság, UV. védelem, egészségesebb, rugalmasabb, „fiatalabb” bőr elérése, köhögéscsillapítás, megfázásos tünetek csökkentése, fogyókúra, étvágycsökkentés, zsírégetés fokozása.

Norman K. Hollenberg, MD, Phd. a téma egyik legjobb ismerője írta:
„A gyógyszeripar tíz-, sőt, százmilliókat költött arra, hogy találjon valami olyan anyagot, ami a szív- és érbetegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas. És tessék, évszázadok óta itt van a flavonoidokban gazdag kakaóbab, amelyik ezt mind tudja.”

Még Szentgyörgyi Albert ismerte fel a múlt század első felében, hogy a növények tartalmaznak egy biológiailag aktív vegyületcsaládot, az ún. flavonoidokat, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében. Ezek a hasznos vegyületek egyfajta védőpajzsként funkcionálva védenek bennünket az emberi sejtekben végbemenő káros reakcióktól. Fontos természetes antioxidánsok, melyek gátolják jó néhány idült betegség kialakulását, illetve késleltetik az előrehaladását.


A nyers kakaóbab a föld egyik legnagyobb antioxidáns kapacitással, flavonoid hatóanyaggal rendelkező növénye! A hagyományos feldolgozás alatt sajnálatosan kifejezetten az a cél, hogy a hatóanyagok jelentős részét megsemmisítsék, mivel azok igen keserűek. A feldolgozás végére a hatóanyagok 90%-a elvész, megsemmisül! A boltok polcain található csokoládé az így feldolgozott kakaóból készül, nagymennyiségű finomított cukrot, adalékanyagokat tartalmaz és magas a kalóriatartalma. Ennek ellenére az egészségügyi hatások mégis jelentősek!

Vannak az életünkben olyan pillanatok, alkalmak, amikor szükségét érezzük, hogy kényeztessük testünket-lelkünket egyaránt, legalább néhány boldog perc erejéig. Ennek egyik „legédesebb” eszköze a csokoládé, milliónyian rajongnak érte már hosszú-hosszú évszázadok óta. Hódoljunk hát mi is ennek az élvezetnek, lelkiismeret furdalás nélkül.

HarmoNet tipp: Antioxidáns csokoládé: szívvédő, bőrápoló, és fogyaszt! >>