Ünnepre virradt: Emlékezni, remélni, tenni

Március 15. Húsz év távlatából is ugyanaz az ünnep volt számomra ’89, mint Jókainak a kőszívű ember fiai megírásakor ’48. Sok könnyön csalódáson túl voltunk, tudhattuk mindketten, hogy a Marseillaise-t Napóleon uralma, majd a restauráció követte; azon a napon mégis mindennél nagyobb remény töltötte el a szívünket: hátha a vén, elhízott arisztokrácia, vagy kommunista arisztokrácia napja helyett fiatal, lelkes, új jövőt teremteni kívánó nemzedék léphet a kormányhoz.

Hiú remény! Ma már tudjuk, de reméljük, hogy az ifjúságban még mindig megvan a szikrája annak, hogy higgyen a változásban.

„Majd ha elfárad a vész haragja,
S a viszály elvérzik a csatákon,”

akkor...

Én is túl voltam már ifjúságomon 89-ben, Vörösmarty Mihály pedig már negyvennyolc éves volt 48-ban, mégis hittünk a „szent szózat” megszületésében, „mely által a világot mint egy új, dicsőbb teremtés hangján üdvözölje;

"Hallottuk a szót. Mélység és magasság
Viszhangozák azt. S a nagy egyetem
Megszűnt forogni egy pillantatig.”

 „Nagy csend lőn…”

S itt most megállunk. Megállítjuk a történelmet, hogy csak a bimbózó tavaszt lássuk, a hitet, a reményt, a szeretetet. Elfeledjük a nagy költő halálát, a legnagyobb magyar elmegyógyintézeti évét, s megünnepeljük azt, hogy valamikor hittek benne… sokan, sokan, hogy ez a föld a mi hazánk, otthonunk, ahol anyanyelvünkön beszélhetünk, megértenek, nem kell latinul, németül feliratot készíteni, ha a saját kormányunkhoz fordulunk, ahol lakásunk, kertünk lesz, ahol szőlőt, virágot ültethetünk. Sokan hittek benne, de nem kétszer kétszázezren, mint volt az osztrák és az orosz csapatok katonáinak száma. De hát Berzsenyi megmondta már:

„Nem sokaság, hanem lélek,
Szabad nép tesz csudadolgokat!
Ez tette Rómát föld urává,
Ez Marathont, Budavárt hiressé!”


Kicsik és nagyok
Mitől tudta kivívni szabadságát a kicsi holland nép a spanyol armadával szemben? Mert nem az volt a kérdés, hogy a holland lány spanyol katona barátja mennyi aranyat hoz a házhoz. Márpedig minden birodalom vezetői azt képzelték, hogy kapcsolatok és házasságok révén egynyelvű, egy gondolkozású tömeget nevelnek. Mária Terézia testőrsége a legszebb magyar fiúkból állt. Bizonyára sok bécsi kislány ment férjhez magyar babával osztrák férfihoz. A testőrök inkább hazajöttek. (Legtöbben.) II. József kötelezővé tette a német nyelv oktatását, de magát az oktatást nem tudta kötelezően elérni – át kellett húznia a rendeleteit.

Aztán mennyire beszéljük mi az orosz nyelvet négy nyolc, tizenkét év tanulás után? Sehogy se, mert nincs kivel beszélni. Az erőszak-birodalom szétesett. 

A magyar köztársasági elnök viszont évről évre másik határon kívüli közösségnél teszi tiszteletét, reprezentálva, hogy:
Magyar testvérek!
Volt értelme az 1840-es országgyűléseknek!
Közös nyelvet beszélünk!

Akármilyen politikai vezetésű országban éltek, fontosabb, ami összetart minket:
A közös nyelvünk.
Nagyobb hatalom az, mint a határ, ami elválaszt.


Itt védte Nándorfehérvárt Hunyadi. Itt halt meg a Költő, Segesváron, itt volt az első magyar egyetem, Nagyszombaton, itt született, Kismartonban Liszt Ferenc, aki mindig magyarnak vallotta magát.

Mi ne győznénk, hisz Bem a vezérünk?
Vicc lenne ez? Négyszázezer képzett harcossal szembeszállni?
Nem volt vicc, mert utána a császárnak tizennyolc évet kellett várnia, hogy kiegyezést kössön az országgal.

És most?
A nyírbátori református egyházközség kétezer lelket számlál. Kölcsönösen kisegítik egymást az önkormányzattal. Bibliakörük, énekkaruk, nőszövetségük van.

Az erdélyi csángókat folyamatosan segítik a magyarországi keresztszülők. Böjte Csaba árvái számára egész Budapest rendezte a jótékonysági hangversenyt (az állam ugyan lecsípett ebből is adót, nem tudjuk kinek a javára. Ott voltam, amikor átadták a 11 milliót nettóban).

HarmoNet tipp: Mi történt 1848 március 15.-én? >>

A nép a templomokban most is ünnepelni fog, ahogy ünnepel ökumenikusan, testvérien a többiekkel, keresztényekkel, zsidókkal, magyar muszlimokkal, ha nem is közösen a kormánnyal:

„Magyarországról, édes hazánkról,
Ne feledkezzél meg
Szegény magyarokról!”


Dobosy Ildikó