Édes Adria - tervezd el a nyarat most!

Szilveszter és Emil az Adria partján lettek elválaszthatatlan jó barátok. Emil Ausztriából utazott ide minden évben, itt tartotta a vitorlás hajóját. Szilveszter pedig felesége unszolására Tatabányáról jött, hogy megmártózzanak a tengerben. Mindketten nyitott, barátságos emberek, könnyen ismerkedtek, kicsit tört németséggel egymásra találtak. Ettől kezdve Ausztria, Magyarország és Horvátország közös otthonuk lett. Emil egy horvát családdal is kapcsolatot tartott, ők figyeltek a hajójára, s kisfiuk, Milen gyakran nyaralt Offenhausenben. Csilla, Szilveszter felesége pedig keresztlányát hozta magával, hogy a gyerekeknek is legyen társaságuk.

Az évtizedek múlása nem változtatott szokásaikon, bár a gyerekek igen gyorsan „öregszenek”. A kislányból is kétgyerekes anyuka lett, így a Crikvenicai Riviérán egyre több szobát vettek igénybe. 

Cica a tengerparton

Krk szigetével szemben ültek a tengerparton, ámultak a hatalmas hullámok játékán, amikor egy kicsi éhes cica nyávogására lettek figyelmesek. A gyerekek rögtön megállapították, hogy a cica éhes, enni kellene adni neki. Csilla gyermeki lélekkel bement a jól felszerelt étterembe, ahol még az ebéd maradékait nem vitték el, s egy kis szalvétába csomagolva 10 napra való eleséget hozott a cicusnak. Miután az jóllakott, a maradékot egy bokor mögé rejtette, így aztán a környék minden cicája és kóbor állata megérezhette a jó illatot.

Ünnepség a sétányon
Este a parton sétálva zeneszó hívta őket egy kivilágított szakaszra. Lampionokkal díszítették a környéket, és horvát dalokat játszott egy kis alkalmi zenekar. Asztalok, padok várták az arra tévedő turistákat, igazi ritmikus horvát hangulatot teremtettek. A fiatalok táncolni kezdtek, az idősebbek iszogattak. Egyszerű, jókedvű, vidám társaság volt, mosolygós, minden vendégnek szóló mulatság. Kavicsvárak

A tengerpart kavicsos, ezért mindenfelé gumiszandálokat lehet kapni, ajánlatos azokkal járni a kavicson. A gyerekek egész nap ruha nélkül építkeztek, a kavicsokból csodálatos várakat építettek. Nem kellett félteni őket, mert a víz lassan mélyült, nem mentek mélyebbre deréknél, de a sok felnőtt közül mindig vigyázott rájuk valaki. Csilla gumimatraccal szeretett fürödni, Júlia pedig kiválasztotta azt a helyet, ahol a kikötőben mélyebb a víz, és fejeseket ugrott. Mindig a gyors megoldások híve volt, igaz, néha ráfázott a hirtelen elhatározásaira, de sose tanult a saját kárából se.

HarmoNet tipp: Budapest berkeiben - Trendi nyaralás, ha a fővárosban ragadtál! >>

Röpülni a tenger felett

Természetesen azonnal jelentkezett a repülő sárkányra, amikor meglátta, hogy milyen szórakozást találtak ki a férfiak.

Motoros csónakhoz kötik a sárkányt, s amint az felgyorsul, felemelkedik, s két fürdőruhás vállalkozó belekapaszkodva tesz egy kört a tenger felett. Szilvesztert rábeszélte, hogy menjenek együtt. A partról indítják a sárkányt egy vizes csúszdáról. Az utasok úgy ülnek rajta, mint a trapézon, csak be vannak kötve, a kezükkel pedig kapaszkodnak a hinta kötelébe. Ahogy gyorsul a motorcsónak, a sárkány felemeli az utasokat, és 30-40 km-es sebességgel felmennek tíz méter magasba. Eleinte az ember nem lát semmit, csak fél, izgul, hogy jól ül-e, erősen fogja-e a kötelet. Aztán amikor biztonságban érzi a testét, elkezd körülnézni. Pompás dolog felülről látni a tengert. Minden kicsi, jelentéktelen lesz a hatalmas víztömeggel szemben. Mire ezt éppen megszoknánk, lassít a hajó, lejjebb ereszkedünk. A lábunk söpri a vizet. Föl-le, föl-le játszik velünk a legénység. A parton állók videóznak, integetnek, megpróbálunk elfogulatlannak látszani és integetni, de a bizonytalanság figyelmeztet, hogy kár lenne hősködni, rosszul járhatunk.

Az utolsó körben lassul a hajó, lassan leereszkedünk a vízre. Aki ügyes volt, az nem gabalyodik bele a kötelekbe. Aki nem olyan ügyes, azt kirángatják belőle, és behúzkodják a csónakba. Persze csak jól úszó ember indul ilyen kirándulásra, és ha magára hagynák, akkor szépen ki tudna mászni, miután észhez tért. Ugyanis másféle tudatállapotban vagyunk a szárazföldön, másfélében a levegőben, és megint más a vízben. Aki már sokszor ugrott magasról, az megtanul gyorsan váltani, mert tudja, mi következik. Elsőre mindig meglepődik az ember a változásoktól. Júlia mindössze csak ezeket a meglepődéseket szokta megtapasztalni, mert mindig újabb kísérletbe kezd. Szerencsére a gyerekei megszokták, nem esnek kétségbe anyjuk szokásaitól.

HarmoNet tipp: Nem késő a nyaralás: Hazánk gyöngye olcsóbb, mint a Balaton! >>

És az a fagylalt!

Milen hajóépítő lett, s egy kirándulás keretében bevitte őket a kikötőből a városba is. Mindenfelé a kivilágított sátrak alatt éttermek, bárok, cukrászdák sorakoztak, muzsikáltak, énekeltek, karosszékekben, bőrfotelekben pihenték ki az emberek a strand okozta fáradalmakat. Csilla végignézte az összes fagylaltozót, s megakadt a szeme egy ötliteres tölcséren, ahol a fagylalt bohócruhába volt öltöztetve. Az ügyes, szemfüles tulajdonos észrevette Csilla vágyódó pillantását, és pillanatok alatt összeállított számára egy félkilós fagylaltkölteményt. Kijött az üzletből, meghajolt Csilla előtt és olaszos kedvességgel fölajánlotta a „madonnának”, mint a cég ajándékát. Ezután mit tehetett a tíztagú társaság, az üzlet előtti sátor-cukrászdában letelepedtek, és mindannyian rendeltek fagylaltot. (Majd két nap múlva megünnepelték ezt a fagylaltevés egy másik adaggal.)


Júlia számára meglepő volt, hogy mindnyájan tört németséggel beszéltek – Emilék azért, hogy a magyarok jobban megértsék őket, leegyszerűsítették a nyelvet, és igyekeztek infinitívuszban használni az igéket lehetőleg a mondat elején (mert a mondat végén az ember csak a habenekre emlékszik). Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindenki megtanulna horvátul, ha már minden évben itt nyaralnak. Tehát teleírta a szótárát horvát szavakkal… s ezek még máig is érintetlenül megvannak. De legalább horvátul köszönt.

Hvala lepa
Prozdravljanje
Dovidenja jövőre is.


Dobosy Ildikó