A válság oka: Kelet természetessége leáldozóban

A nyugati orvoslás jelentős térhódításával, a modern gondolkodásmód, és az ezzel járó rohanó életstílus meghatározóvá válásával az utóbbi generációknak nem természetes, gyakran ismeretlen az öngyógyítás lehetősége. Rengeteg energiát pazarolunk felesleges dolgokra, miközben adottak a kézenfekvő lehetőségek. A természet mindenkinek megadja azt, amire szüksége van, és akkor, amikor az hasznos számára. Hogyan veszett el kelet természetessége a nyugat számára?

- Civilizációnk figyelme alig több mint egy évszázada fordult India ősi tudományai felé. Véleménye szerint mi lehetett ennek a fő oka? Az európai ember elbizonytalanodott saját ismereteiben? 
- A mai világban tapasztalt tudományos forradalom elindulása előtt a társadalmak sokkal harmonikusabbak, kiegyensúlyozottabbak voltak.  Az emberek képesek voltak harmonizálni a test bioritmusát a természet ritmusával, amely belső harmóniát, jó egészséget, egyensúlyt eredményezett. A nagy változás feszültség forrása lett, a modern tudomány és technológia fejlődése folyamatos versenyhelyzetet teremtett.  Mindez jelentős könnyítést hozott az emberek életébe, ami látszólag egyre jobb életminőséget eredményezett. A háztartások gépesítése, a gyorsabb közlekedés elvileg egyre több szabadidőt biztosít mindenkinek, és lehetőséget ad egy tartalmasabb életre. Ehelyett a birtoklási vágy egyre nagyobb költségekbe veri a családokat, az ehhez szükséges pénz előteremtése minden szabadidőt és energiát leköt, és a helyzet természetes velejárója lesz a stressz. Gyorsan kialakul, de kezelésére nem adódott ugyanilyen ütemű  modern segítség.  Az emberek nehezen tudják oldani a feszültséget, így együtt élnek vele, mint szükséges rosszal.

A nyugati orvoslás jelentős térhódításával, a modern gondolkodásmód, és az ezzel járó rohanó életstílus meghatározóvá válásával az utóbbi generációknak nem természetes, gyakran ismeretlen az öngyógyítás lehetősége. A legtöbben tabletta formájában, kívülről várják a gyors megoldást belső problémáikra. Az azonnali eredmény ígérete sokszor elhomályosítja azt a tényt, hogy a kemikáliák nem mentesek a mellékhatásoktól, és csak tüneti kezelést adnak, vagyis nem oldják meg, csak elnyomják a problémát. Ez a felismerés, és az ősi módszer eredményessége is oka az ájurvéda felé fordulásnak. Sokan emlékeznek még, hogy dédanyáink hatásos, de feledésbe merült módszerekkel csillapították a lázat, fájdalmat. Ezek az emlékek is fokozzák  a természetes hatékonyság iránti érdeklődést.


A tudományos fejlődés az egyén figyelmét kifelé, a külsőségek felé irányította, míg a védikus bölcsesség alapköve, hogy megismerjük önmagunkat, szánjunk időt a feltöltődésre, belső, lelki gazdagságra törekedjünk, és valódi értelme legyen életünknek. Az európai embereknek van erre igényük.!

A modern kutatások eredményeként a nyugati orvoslás mára elismerte az addig tagadott pszichoszomatikus betegségek valódiságát, másképp fogalmazva, a holisztikus szemlélet alapját. Az ájurvéda 5000 éve gyógyít ezen alapvető tény alapján!

A megoldást kereső emberek a modern technika, az internet segítségével gyorsan tudomást szerezhetnek a védikus tudományról. Érdekes helyzet ez, és bizonyítja, megfér egymás mellett ősi tudomány és modern technika, nem kell semmit elutasítani, hanem mindenből a jót, észszerűt kiszűrni, és a mértéklétesség és a józan ész elvét szem előtt tartva javunkra fordítani. Bizonyos esetekben nagy szükség van az orvosi segítségre, például életmentő beavatkozások alkalmával. Az indiai  ősi orvoslás a megelőzésre fekteti a fő hangsúlyt, hogy ne legyen szükség  ilyesmire. Egyre többen keresik a lehetőséget arra, hogy időben kezükbe vehessék és irányíthassák sorsukat. Az emberek egyre nyitottabbak, önállóságra vágynak, el akarják kerülni a kiszolgáltatottságot, tudatosan akarnak élni, választ kapni miértjeikre, és megismerni önmagukat.  A modern világ szabadsága és India ősi tudománya szerencsére lehetőséget ad erre!

HarmoNet tipp: Jógalégzés: Turiyam az egészséges női életért! >>

- Néhány évtizeddel ezelőtt az alternatív társadalmi és kulturális törekvések (ellenkultúra, beat és hippi mozgalom) a „fogyasztói társadalom" ellen próbálta felhasználni az indiai bölcselet elemeit is, talán nem minden alap nélkül. Napjainkra viszont mintha megszűnt volna ez az ellentét. Ön hogyan látja ezt?  Elképzelhető-e a jóga (s a mögötte lévő élet-és világszemlélet) és a teljesítmény- és sikerorientált európai gyakorlat egyidejűleg?

- A fogyasztói társadalom számos olyan kérdést megoldott, amire nem is lett volna szükség… Felborította a természet kiegyensúlyozott rendjét, és mértéktelenül kihasználta azt. Pedig nem az lenne a dolgunk, hogy uraljuk és kizsákmányoljuk a természetet, hanem hogy  hálával fogadjuk amit nyújt nekünk, és ha kapunk valamit, viszonozzuk is azt, hogy az egyensúly meglegyen! Az energia áramlása akkor ideális, ha oda-vissza irányú, tehát folytonos körforgásban van.

A tudományos fejlődés következtében télen is ehetünk epret, a tűz energiája nélkül, mikróban melegíthetjük ételeinket,  kényelmesen utazhatunk, a mozgást nélkülözve, és lámpáinkkal nappalt csinálhatunk az éjszakából.. A „ ha elromlott, dobd el, vegyél újat" szemlélet elképesztő tömegcikk gyártást  és hulladék felhalmozódást eredményez. A gazdasági érdekek háttérbe szorítják a hosszú távú következményeket, amik most már tagadhatatlanul megmutatkoznak. Kihasználják, eltiporják egymást az emberek, mély szakadék van az életszínvonalak között. Az eredményesség, a siker  a maga helyén jól kezelve egyáltalán nem idegen a jóga szemléletétől. Képzeljük csak el, mennyivel felemelőbb, tartalmasabb lenne egy-egy kiemelkedő teljesítmény nyújtotta öröm az odaadó, önzetlen szolgálattal ötvözve, ami erős energiaáramlást tartana fenn!

Rengeteg energiát pazarolunk felesleges dolgokra, miközben adottak a kézenfekvő lehetőségek. A természet mindenkinek megadja azt, amire szüksége van, és akkor, amikor az hasznos számára. A nyári gyümölcsök hűtik a szervezetet, értelemszerűen ne télen fogyasszuk őket! A magyar emberek számára az itt termő gyümölcsök, legfőképpen az alma tartalmazza a megfelelő vitaminokat, és addig, míg természetes formájában fogyasztható. A gabonafélék általában fűtenek, télen elérhetőek és hasznosak. Az évezredeken át csiszolódott bölcsességekre hallgatva nem kellene gondolkodnunk a tartósításon, kontinenseken keresztül való szállításokon, ízfokozáson, és ételeink nem túlélésünket, hanem táplálásunkat szolgálnák, és szabadidőnket testi- lelki fejlődésünk, feltöltődésünk töltené ki. Aki egyszerűen, logikusan, a természetet tisztelve, észszerűségét elfogadva gondolkodik, máris ájurvédikus szellemben él, és sokat tehet életminősége javítása érdekében.

A jógát és a védikus tudásrendszert azért is érdemes integrálni a mai világba, mert a belső harmónia megteremtése külső harmóniát, békét eredményez. Végiggondolva a mai társadalmak legfőbb problémáit, világosan kiderül, mindezek elkerülhetőek lettek volna az ősi bölcseletek szem előtt tartásával!

Ha össztársadalmi szinten még nem is elég közismertek a jóga technikák,  a sikeres emberek egy része ismeri és szívesen alkalmazza is azokat a  légző- és egyéb védikus technikákat, amelyekkel üzleti tárgyalásai során irányító helyzetbe kerülhet, és a megfelelő időben könnyedén aktivizálni tudja tartalék energiáit is. A siker érdekében alkalmazzák tehát az ősi tudást, de persze szeretik ezt titokban tartani, hogy előnyös helyzetük megmaradjon üzletfeleikkel szemben.

Megalapozottan állíthatjuk, a sikerorientált, modern életvitel sokkal energikusabb, természetközelibb, gazdaságosabb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, tehát eredményesebb lehetne a humánus beállítottságú védikus tudományok ismereteinek felhasználásával! 

- Az európai embereknél a legritkább erények közé tartozik a türelem. Mindenki azonnali, látványos eredményt vár. Nem okoz a jóga csalódást sokaknak a kezdeti lelkesedés után?

- A Kaja Kalp kezdő jógagyakorlatok szinte azonnali sikerélményt adnak, hiszen technikailag szándékosan úgy vannak összeállítva, hogy ne okozzanak nehézséget, viszont kedvet csináljanak a folytatáshoz, és eredményességük gyorsan érezhető legyen. Növelik az állóképességet, energetizálnak, nyújtják az izmokat, szisztematikusan haladva az egész testet felfrissítik, és végül kellemesen ellazítanak.

HarmoNet tipp: Kaya Kalp: Az ősi egységből táplálkozó komplex jógarendszer >>

A jóga nagy előnye, hogy a gyakorlónak nagyfokú függetlenséget ad.  A helyes technika megtanulása után mindenki egyedül, saját otthonában végezheti, nem szükséges az órákon való állandó részvétel. 

Ennek ellenére az a tapasztalat, hogy szívesen járnak jógázóink óráinkra hetente egyszer legalább, mert a közös gyakorlás, és a tanáraink által vezetett órák meghitt hangulata vonzza az embereket. Fontos többlet ekkor az is, hogy menet közben minden gyakorlatot részletesen elmagyaráznak, hiszen a testre gyakorolt hatásmechanizmus megértése segíti a feladat pontos végrehajtását, és növeli a hatásfokot. Különösen a kezdők számára rengeteg új, értékes információ és tanács hangzik el, ezek miatt is nagyon kedveltek óráink. 

A Kaya Kalp rendszer kimondottan ajánlott az európai emberek számára, akik megértve a jóga lényegét, a gyakorlatok és a szemléletváltás által más területen is türelmesebbé, befogadóbbá tudnak válni. Aki például megtapasztalja a tudatos relaxáció élményét, és megérzi felüdítő, feltöltő hatását, örömmel fog időt szakítani rá, és elindul azon az úton, ahol az első lépés a saját magunk iránt tanúsított türelem.

A jógázás jó közérzetet biztosít, testünk rendszeres „karbantartására” irányítja a figyelmet, és lelkileg is kiegyensúlyoz. Aki tapasztalta már mindezt, azt nem kell buzdítani a rendszeres gyakorlásra, és a pozitív hatást tapasztalva már nem is türelem kérdése a folytatás.   

- A fiatalság és az egészség megőrzése természetes emberi vágy.


De nem érzi-e úgy, hogy sokan az eddigi módszerek, terápiák sikertelensége miatt fordulnak a jóga felé?
- A jógát mindenképp az „ eddigi” módszerek közé kell sorolnunk, hiszen már 5000 éve van lehetőség a gyakorlására, nem ismerünk régebbi fiatalító technikát.

Nem csak a sokáig áthidalhatatlan, igen nagy földrajzi távolság szabott határt régebben a jóga elterjedésének, hanem a kulturális különbségek is. Mára ezek az akadályok elhárultak, és adott a lehetőség, hogy az évezredek alatt csiszolódott bölcsességet és tapasztalatokat felhasználjuk egészségünk és fiatalságunk megőrzése érdekében.

Ha valaki megoldást keres egy problémára, manapság természetes, hogy kipróbálja a reklámok által kínált termékeket. A modern terápiák hatása rövid távú, mert csak tüneti kezelést adnak. A kemikáliák használata például az arcon nagyon kockázatos is. Mindezeket hamar felismerve, szívesen fordulnak az emberek a természetes és hatékony módszerek felé. Ha a modern kozmetikumok kipróbálása után dönt és kitart valaki a jógaterápia mellett, akkor ő más lehetőségek ismeretének birtokában határozott így, és az annál nagyobb öröm, és bizonyíték a módszer hatékonyságára! 

A Kaya Kalp Jóga legfőbb gyakorlatai a test megfiatalítását célozzák és eredményezik. Egy érthető példával bemutatva: a fordított testhelyzetben végzett gyakorlatok során ellenkező irányban hat ránk a gravitáció, ami arcunkon kívül belső szerveinkre is jótékony hatással van. A jóga mellett az ájurvédikus masszázs, a tisztító technikák és étkezési tanácsok együtt komplex és eredményes rendszert alkotnak. Így őrizhetjük meg egyszerre egészségünket és fiatalságunkat is! 

A jógának azért is célja mindez, mert rendszeres gyakorlása kitágítja lehetőségeinket, meghosszabbítja életünket, amit nem mindegy milyen fizikai, energetikai és mentális állapotban töltünk majd el.

- A világ több, mint 50 országában tanított már. Ennek tükrében hogyan látja a magyarokat, egyáltalán Magyarországot?
- Szerencsére nagyon sok spirituális érdeklődésű emberrel találkoztam Magyarországon. A magyarok azt hiszem lelkük mélyén alapvetően spirituális beállítottságúak. Ez nem véletlen, hiszen mint tudjuk, ennek igen régre nyúló gyökerei vannak. A természetes gyógyítás fontos része volt az ősi magyar kultúrának. Azonban, talán a modern világ, vagy a történelem hatása, egészen az utóbbi időkig erőteljesen elfedte mindezt. Szerencsére manapság egyre többen válnak nyitottá és érdeklődővé az olyan ősi, az eddigitől eltérő életstílusbeli, természetközeli és spirituális ismeretek iránt, mint amit például a jóga és a védikus tudományok is adhatnak.

Magyarország csodálatos hely, és az energia szempontjából egyedülállóan különleges helyen terül el. A misztikusan hangzó, de igen kifejező nevű Dobogókőn található a Föld szívcsakrája, ahol érezhető is a pozitív energia magas rezgése, ami az egész Kárpát-medencét ellátja energiával. Nem véletlen, hogy magyarországi látogatása során a Dalai láma is méltó tisztelettel látogatott el e csodálatos és rengeteg titkot rejtő helyre.

Nagyon sok lehetőség van Magyarországon a természetes módon való gyógyulásra. Sehol máshol nincs ennyi gyógyhatású termálfürdő, barlang, stb., amelyek mind a Föld gyógyító erejéből töltődnek fel. A természetes gyógymódok támogatják egymást, a gyógyfürdők hatását a védikus tudásrendszerrel (jógával és ájurvédával) kiegészítve nagymértékben fokozhatjuk.

Aranyi László