A vágy kémiája - Szerelmi hormonok

Kutatók által egyértelműen bizonyított tény, hogy a szerelemhez a fiziológiának legalább annyi köze van, mint a pszichológiának. A szerelmesek között létrejövő kémia nem csupán egy kifejezés, hanem valóságalapja is van. Csupán fizikai síkon szemlélve tulajdonképpen az agy különféle vegyületeket és hormonokat bocsát ki. Lássuk, melyek ezek!

Feniletilamin

A tudósok felfedezték, hogy a feniletilamin egy agy által termelt, ingerületátvivő anyag, mely felelőssé tehető azért, ha valaki őrült szerelembe esik. Az amfetamin természetes formája, mely elárasztja az agyat szexuális izgalomba jövetelkor. Tanulmányok bizonyítják, hogy egymást szenvedéllyel szeretőknek azonos szintű a feniletilamin szintje. Joggal nevezik a szerelem molekulájának. A „szerelem első látásra” történeteknél is ez a vegyület önti el az agyat. Azt még pontosan nem derítették ki, hogy a látás miként okozza a reakciót, és pontosan hogyan folyik keresztül az agyon és a testen.

A gond csak az, hogy a szakemberek azt is megállapították, hogy a feniletilamin csak körülbelül a kapcsolatok első 3-5 évben működik. Ez ahhoz az emberfejlődési teóriához vezethető vissza, mely azt feltételezi, hogy az ősidőkben a férfi csak addig maradt a párjával, míg gyermeket nemzett neki, majd védelmet nyújtott addig, míg a gyermek önállóan helyt nem tudott állni a klán mindennapjaiban. Természetesen a hosszú távú kapcsolatok nem csak a feniletilamin jelenlétén múlnak.

Az is megesik, hogy a feniletilamin egy másikért (nem a társunkért) indul be teljes gőzzel, mely magyarázat lehet a kalandokra, félrelépésekre vagy arra, hogy esélyt adunk egy második (vagy harmadik, negyedik, ötödik...) igaz szerelemnek. Egyes nézetek szerint a feniletilamin szint soha nem hág olyan magasra, mint az első hatalmas szerelem alkalmával. Viszont található bőven arra is példa – köszönet az életkor előrehaladtával járó agylebeny fejlődésének, mely a közös érdeklődést és célokat is figyelembe veszi -, hogy idősebb korban a feniletilamin szint sokkal nagyobb, mint középiskolai vagy egyetemi évek alatt.
Oxitocin

Az agyalapi mirigy választja ki ezt a peptidet, mely „mossa” az agyat és a reprodukcióért felelős részeit mindkét nem esetében. Ez a kémiai folyamat fokozza az érintésre való érzékenységünket, serkenti a simogatásra, ölelkezésre való vágyat nők és férfiak esetében egyaránt. A stresszt kiváltó hormonok működését is akadályozza.

Az oxitocin elindul szervezetünkben minden kézfogásnál, szorosabb összebújásnál
. Ez összeköt bennünket azokkal, akiket a legjobban szeretünk. Akár egy szerelem, egy szerető, egy gyerek, egy családtag vagy egy barát. Tanulmányok szerint az oxitocin szint a tetőfokára hág az orgazmus elérésekor mindkét nem esetében. A nőknél szüléskor és szoptatáskor az oxitocin szintén az égbe szökik. (A szülést elindító hormon, a pitocin az oxitocin egyik formája.)

Az oxitocint lehetne hormonális ragasztónak is nevezni, mert tulajdonképpen ez működik, mikor az előbbiekben tárgyalt feniletilamin már nincs jelen a szervezetben. Hatása erősebb a nők esetében, mivel az ösztrogén erősíti, viszont a tesztoszteron csökkenti működését.

Kutatások szerint az oxitocin szint az optimális alatt van mindkét nemnél, amennyiben legalább hetente legalább kétszer nem élnek meg orgazmust. Emellett egy másik kutatás - melyet 3500 résztvevővel végeztek – azt a konklúziót vonta le, hogy akik legalább hetente háromszor szeretkeznek, a valós koruknál 10 évvel fiatalabbnak néznek ki. A vizsgálatban résztvevő alanyok között voltak európaiak, és amerikaiak is.

Feromonok

Olyan vegyületek a testben, melyek másoknak tudatküszöb alatti jeleket adnak illat formájában. A szakemberek széleskörűen elfogadják azt a nézetet, mely szerint az állatok ily módon kommunikálnak és párzanak. Emellett a veszélyes helyzeteket is szaglással érzékelik.

Sokáig azt gondolták, hogy az emberek kevésbé fogékonyak ilyen alapvető szaglószervvel érzékelhető jelekre. Viszont kísérletek ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Egy közülük: az ovulációt közvetlenül megelőző vagy követő napokban a női veríték befolyásolja a körülötte élő hölgyek menstruációját, mely 12-14 nappal eltolódhat vagy hamarabb jelentkezhet. A kutatók a jelenséget a feromenonoknak tulajdonították, pedig az emberi érzékelésük nem tudati szinten jön létre. Egyelőre az sem tudott, hogy az orr vagy a test érzékeli a feromonokat. Az viszont bizonyos, hogy hatással vannak a szexuális izgalomra és vonzalomra.
Néhány szakember abban bízik, hogy feromonokkal kezelni lehet termékenységgel kapcsolatos rendellenességeket, valamint depresszió és a stressz bizonyos formáit.

Szerotonin

Bizonyossággal állítható, hogy a szerotonin hiánya összefüggésbe hozható a depresszióval. Az antidepresszáns gyógyszerek úgy hatnak, hogy megemelik a szerotonin szintet, akár olyan hatást is elérhetnek, mint egy kellemes, meghitt beszélgetés a hőn imádott társunkkal. Az állatkísérletek során azt tapasztalták, hogy magas szerotonin szint növelte a szelektivitást, míg az alacsonyabb szint kimutatásakor kevesebb agresszivitás jelentkezett.

A szerotonin szintünk megemelkedik, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben. Szeretni valakit és szeretve lenni az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, melynek érzetekor tapasztalhatjuk a legmagasabb rendű érzelmeket és elégedettséget.